I Tyskland, där såväl prostitution som bordellverksamhet är helt lagligt, försöker politiker reglera sexköpsindustrin på andra sätt för att minska dess skadeverkningar. Nu har politikerna bland annat röstat igenom ett förbud mot att ha sex med prostituerade utan att använda kondom. Det ska också införas krav på att prostituerade under 21 år måste kontakta vården var 6:e månad och alla prostituerade ska registreras hos myndigheterna och få ett certifikat som är giltigt i två år. Bordellägare ska också tvingas leva upp till vissa minimumkrav vad gäller hälsa och trygghet för att få driva sin versamhet. Brott mot den nya lagen kan resultera i böter mellan 10 000 och 500 000 kronor, samt att bordeller kan bli av med sin licens.
"Väldigt märkligt"
Amnesty International motsätter sig delar av den nya lagen. Organisationen argumenterar i ett gemensamt uttalande med BesD, en organisation för tyska sexarbetare, att lagen inte skyddar prostituerade och att ”den ökade byråkratin skulle försämra den redan låga tilliten mellan prostituerade och myndigheter”, vilket i sin tur skulle leda till att anmälningsbenägenheten vid övergrepp kan minska. Den skarpaste kritiken riktar organisationerna mot kravet på registrering av de prostituerade. Amnesty befarar registreringskravet kan leda till att många – däribland offer för människohandel som saknar officiella dokument – drivs "under jord". Man har också riktat kritisk mot att lagförslaget inte återspeglar de prostituerades egna synpunkter.
Clara Berglund, ordförande för Sveriges kvinnolobby, en organisation som länge kritiserat Amnesty Internationals hållning i prostitutionsfrågan, köper inte argumenten.
– Det är väldigt märkligt. Amnesty har förordat att man ska legalisera sexköp av skälet att det då går bättre att skydda de utsatta inom prostitutionen. Nu visar de att de inte alls vill skydda de utsatta, säger hon.
Väcker misstankar
Amnesty International har tidigare förespråkat så kallade harm reduction-program, eller skadereducerande program, framför lagar som förbjuder sexköp. Med harm reduction-program menas sociala insatser som ska reducera de negativa effekterna av prostitution utan att för den delen tvinga den prostituerade att sluta sälja sex.
Clara Berglund menar att beslutet att ställa sig kritisk till den tyska regeringens förbud är svårbegripligt eftersom lagen föreslagits för att just reducera skadorna för de prostituerade.
– Tyskland har enorma problem med sin prostitution. Att Amnesty motsätter sig en åtgärd vars syfte är att ta itu med dessa problem är konstigt. Det är omöjligt att inte misstänka att Amnesty International väljer att gå sexindustrins ärenden än en gång, fortsätter Clara Berglund.
FOTNOT. I en tidigare version av texten framkom det felaktigt att Amnesty International i sitt uttalande kritiserat kravet på sexköpare att använda kondom. Detta är felaktigt då uttalandet inte nämnde något om just den delen av den nya lagen.