– Vi lämnar avtalet. Och vi ska börja omförhandla och se om det går att hitta ett bättre avtal. Om vi kan det så är det bra. Om vi inte kan det så är det okej, sa Donald Trump under en pressträff i Vita husets trädgård.
Bland FN-medlemmarna är det bara Nicaragua och Syrien som inte godkänt klimatavtalet från 2015.
– Det här är skammens dag, säger Thanu Yakupitiyage från den amerikanska avdelningen av den internationella miljöorganisationen 350.org till Dagens ETC.
– Med tanke på hur mycket av klimatarbetet som redan rullats tillbaka under Trump-regeringen är detta inte förvånande, men det är otroligt omoraliskt och kortsiktigt. Regeringen har allierat sig med fossilindustrin och isolerar USA från omvärlden.
New York vägrar följa med
350.org förbereder sig på en stor demonstration utanför Vita huset.
– Sedan kommer vi fokusera på att kämpa mot fossilindustrin, säger Thanu Yakupitiyage.
Hur allvarliga konsekvenserna blir beror på hur andra länder agerar. Kina, Indien och flera europeiska ledare har sagt att de kommer stå fast vid Parisavtalet även utan USA.
– Det råder ingen tvekan att resten av världen går vidare i klimatarbetet, säger Rachel Cleetus, klimatekonom på organisationen Union of Concerned Scientists.
Vid en presskonferens på onsdagen lovade New Yorks borgmästare Bill de Blasio att staden, som har ett utsatt läge för höjda vattennivåer, kommer fortsätta att hålla sig till Parisavtalets regler.
– Om städer och delstater runt om i landet ökar takten och går med på att rätta sig efter Parisavtalet kan vi förebygga det värsta, sa de Blasio på presskonferensen.
Majoritet vill stanna kvar
Klimatförändringar är en av de mest splittrande frågorna i amerikansk politik. Demokrater och republikaner är oense om grundläggande vetenskapliga fakta och huruvida klimatet överhuvudtaget är ett problem som kräver politiska åtgärder. När det gäller Parisavtalet är dock sju av tio amerikaner för att landet ska stanna i avtalet, enligt en opinionsmätning efter valet i höstas.
Inom Trumps närmaste kretsar råder det delade meningar om saken. Utrikesministern och tidigare vd:n för oljejätten Exxon Mobil, Rex Tillerson, och presidentens inflytelserika dotter Ivanka Trump, hör till dem som vill att USA ska hålla sig kvar i avtalet.
Scott Pruitt, chef för den amerikanska miljömyndigheten EPA, den nationalistiska chefsstrategen Stephen Bannon liksom flera högprofilerade republikanska kongressledamöter vill att landet lämnar. Trump har själv drivit linjen att avtalet är en "dålig deal" som minskar arbetstillfällena i kolindustriregioner som West Virginia i östra USA, där många av hans mest hängivna supportrar finns.
Världen slipper en bromskloss
Parallellt med den massiva kritiken menar vissa miljöaktivister att det är bättre att USA står utanför avtalet istället för att fungera som en bromskloss. Om USA hoppar av förlorar landet nämligen sin vetorätt i kommande förhandlingar om avtalet.
I en artikel i New York Post skriver författaren och aktivisten Naomi Klein att ett amerikanskt avhopp från Parisavtalet troligen kommer att innebära ekonomiska sanktioner från omvärlden.
– Det här är en chans att visa att det finns verkliga ekonomiska konsekvenser för mordbrand mot vår planet, skriver Klein på Twitter.
Rachel Cleetus på Union of Concerned Scientists ser dock endast nackdelar med ett amerikanskt utträde.
– Vi är den nästa största källan till koldioxidutsläpp. Vi har stor potential att satsa på förnyelsebar energi och andra lösningar. Det finns ingen anledning för oss att stå vid sidan av och titta på, säger hon till Dagens ETC.
• Enligt beräkningar från klimatforskare som nyhetsbyrån AP talat med kan det leda till ytterligare utsläpp av upp till tre miljarder ton koldioxid om året. När det detta sker år efter år är det tillräckligt för att leda till snabbare glaciärsmältning, utlösa mer extremväder och höja havsnivåerna.
• Forskarna är oense om hur stora temperaturhöjningar som ett amerikanskt utträde skulle orsaka men eniga om att den globala uppvärmningen skulle bli snabbare och mer intensiv.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
• Kina, Indien och flera EU-länder har lovat att stå fast vid avtalet även när USA hoppar av. Men framtiden för det globala klimatarbetet är oviss. Andra länder kan känna sig lockade att lätta på sina planer att minska koldioxidutsläppen för att behålla sin industris konkurrenskraft.
• Ett amerikanskt avhopp innebär mindre av det klimatbistånd till utvecklingsländer som är en del av avtalet. Det kan hämma klimatarbetet i länder som Indien, Indonesien och Filippinerna.
• USA väntas bli mer internationellt isolerat. En tänkbar konsekvens är att andra länder kommer att försöka straffa USA. ”Det är inte långsökt att tänka sig ett scenario där Kina, som svar på att USA drar sig ur, kommer att sätta in en koldioxidskatt på alla varor som exporteras från USA till Kina, och att andra länder följer efter”, säger John Sterman, professor vid MIT i Boston till Business Insider. Ett sådant scenario ska ha fått flera storföretag inom fossilindustrin, bland annat oljejätten Exxon Mobil och kolbolaget Cloud Peak, att be Trump att hålla kvar USA i avtalet.
Källor: New York Times, Business Insider, Independent.