Med ett drygt halvår kvar till det amerikanska valet pågår den politiska opinionsbildningen för fullt. Men vad som är fakta och vad som är åsikter i den politiska argumentationen är inte alltid lätt att veta.
Enligt en studie från University of Illinois som har besvarats av 2 500 slumpmässigt utvalda amerikaner har många svårt att skilja på om ett uttalande baseras på fakta eller åsikt. Personerna fick kategorisera tolv olika uttalanden om aktuella händelser, till exempel ”Barack Obama föddes i USA” och ”Demokrati är den bästa formen av statsskick”, men nästan hälften av dem klarade inte uppgiften bättre än ifall slumpen fått avgöra.
Polarisering en faktor
Enligt forskarna hade de med högre utbildning, mer kunskap om samhället och samhällsdebatten större sannolikhet att få ett bra resultat på testet. Men framförallt var politiskt partiskhet avgörande för hur deltagarna svarade.
– När partipolitiska åsikter blir mer polariserade tenderar både demokrater och republikaner att skapa en alternativ verklighet där de rapporterar att deras sida har samlat fakta och den andra sidan bara har åsikter, säger Jeffery J. Mondak, professor i statsvetenskap och en av forskarna bakom studien, enligt sajten ILF Science.
Men amerikanerna är troligtvis inte ensamma om att ha svårt att skilja fakta från åsikter. I alla fall inte när det gäller unga. En rapport från OECD från 2021 visar istället att amerikanska 15-åringar var bäst av de unga i OECD-länderna på att avgöra vad som är åsikter och inte – 70 procent kunde göra det, jämfört med snittet på 47 procent. Bland svenska 15-åringar kunde bara 50 procent skilja fakta från åsikter.