För länder vars ekonomier är beroende av den internationella turistindustrin har corona inneburit en katastrof av sällan förr skådade mått. Thailand är inget undantag. Kungadömet är en av världens mest populära semesterdestinationer och tog i fjol emot rekordmånga 40 miljoner utländska turister. De inkomsterna står för 20 procent av bruttonationalprodukten.
Pandemin har lett till att myndigheterna vidtagit strikta åtgärder. I mars stängdes gränserna för alla utländska turister, som sjönk från de vanliga tre–fyra miljonerna nyanlända per månad till nästan noll i april. Sedan dess har landet rapporterat blott 3 350 coronasmittade personer och 58 relaterade dödsfall.
Men skadorna på ekonomin har visat sig bli oerhört allvarliga. Både av turistnäringens fall och för att även handeln bromsat in under pandemin. Thailand förväntas bli en av Asiens hårdast drabbade länder. I augusti rapporterades ett tapp på 12,2 procent i ekonomin, en siffra som inte varit så röd sedan den asiatiska finanskrisen 1998. Bland småföretagare inom turismsektorn uppskattas 75 procent ha förlorat lika många procent i inkomst. Inom den thailändska arbetsstyrkan har 70 procent fått en halverad inkomst.
Och det är den redan utsatta arbetarklassen som drabbas värst. Världsbanken uppskattar att ytterligare fem miljoner thailändare sedan i våras har rasat ner i ekonomisk osäkerhet, så att dessa människor nu utgör totalt tio miljoner. En sjättedel av landets befolkning.
Thailand har bland de största inkomstklyftorna i hela Asien. Samtidigt bygger det politiska systemet på ett korrupt elitstyre bestående av mäktiga affärssläkter, armén – som legat bakom flera militärkupper – och monarkin.
Sedan några veckor tillbaka har missnöjet över detta system lett till att ungdomar och studenter har arrangerat nästan dagliga protester. De har insisterat på att premiärminister Prayut Chan-O-Cha, som tidigare var militärjuntans ledare, måste avgå. De har krävt nyval, konstitutionella reformer och till och med vågat kritisera den allt mer auktoritära kungamakten, trots att det kan ge 15 år i fängelse. Protesterna är olika de som tidigare synts i Thailand. Nu riktas de inte bara mot en specifik sak eller maktinnehavare, utan mot hela systemet.
Ingen vet vad som händer om den här nya proteströrelsen kan förenas med alla miljontals thailändare i fattigdom. De som även utgör basen för de så kallade rödskjortorna, den regeringskritiska politiska rörelsen från underklassen. Men det är bäddat för djup konflikt i det som alla turistslogans kallar för ”leendenas land”.
PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC
Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.