– Jag tycker att det är begripligt och lämpligt att den här diskussionen förs nu, säger hon.
Först ut med att hörsamma Ursula von der Leyens vädjan var Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som under torsdagen lade fram förslaget efter ett möte mellan den federala regeringen och Tysklands förbundsländer. Hon föreslog även att ovaccinerade skulle förbjudas att besöka affärer och publika evenemang.
– Läget i vårt land är allvarligt, sa Angela Merkel enligt nyhetsbyrån AP, och framhöll att de drastiska åtgärderna var ”en handling av nationell solidaritet”.
Obligatoriskt från februari
Tyskland är långt ifrån ensamma. Land efter land har börjat stänga ned på nytt. Österrike befinner sig redan i lockdown och från och med i februari 2022 planeras obligatoriska vaccinationer av hela befolkningen.
Sedan andelen döda och svårt sjuka i covid-19 har fortsatt att öka i Tjeckien har hälsoministern Adam Vojtech meddelat att regeringen planerar att införa obligatoriska vaccinationer av alla medborgare över 60 år från och med den 1 mars. Därtill vill den tjeckiska regeringen att vaccinering ska bli obligatorisk för all personal inom sjukvård, räddningstjänst, socialtjänst, polis, militär och kriminalvård. Den som inte följer en sådan lag föreslås riskera böter på motsvarande 4 000 svenska kronor, rapporterar Dagens Nyheter.
I Danmark snabbehandlade och godkände Folketinget under förra veckan en ny lag som ger landets arbetsgivare rätt att kräva att deras anställda kan visa upp ett coronapass. Det får man genom att vaccinera sig, alternativt testa sig för corona inom en given tidsperiod. I extremfall ska anställda som inte kan uppvisa ett giltigt coronapass kunna bli uppsagda. Åtgärden infördes efter att antalet sjukhusinlagda med covid-19 trefaldigades under november och nådde samma nivåer som i februari.
Inget vaccin? Då blir det böter
Frankrike, Australien, Storbritannien, Grekland, Ungern och Italien. Listan över länder där covid-19-vaccin numera krävs för att få arbeta med patienter inom vård och omsorg är lång. Men bara tre länder har ännu tagit steget fullt ut och infört obligatorisk vaccinering av hela sin befolkning.
Det är den lilla önationen Mikronesien, som fattade beslutet i juli, Indonesien, där ovaccinerade från och med i februari riskerar dryga böter, samt Turkmenistan. I Indonesien ser det ut att ha gett goda resultat. Än så länge är bara 35 procent av befolkningen fullt vaccinerade, men i augusti hade ännu bara åtta procent fått två vaccindoser. Då hade det folktäta landet den högsta smittspridningen i världen, med en topp på 57 000 insjuknade på en vecka. Nu har kurvan stabiliserats och bromsat in ordentligt.
Enligt den senaste mätningen från John Hopkins-universitetet var de nya covid-19-fallen nere på 280. Svårare är det att säga något om Turkmenistan, som inte rapporterat in några konstaterade covid-fall sedan pandemin började.
Statsvetaren Björn Rönnerstrand vid SOM-institutet på Göteborgs universitet är inte särskilt förvånad över att allt fler nationer diskuterar obligatoriska vaccinationer mot covid-19.
– Jag tänker att det visar på en frustration bland dem som styr, när Europa återigen drabbas av en stor våg av corona trots att lösningen finns så nära till hands genom vaccinet, säger han.
Problemet är att många medborgare upplever ett obligatoriskt vaccin som ett ingrepp i den personliga integriteten.
– Det är en medicinsk intervention där människor känner att de måste få bestämma själva, säger Björn Rönnerstrand.
Få betalt för sprutan
Att sådant väckt vrede och folkligt motstånd finns det såväl historiska som nutida exempel på, poängterar han.
– Redan på 1800-talet väckte den obligatoriska smittkoppsvaccineringen missnöje i många läger, framför allt bland grupper som upplevde sig stå utanför samhället. Bland annat i Storbritannien gav sig tusentals vaccinmotståndare ut på gatorna för att protestera och kasta gatstenar. Vi ser det nu igen, arga medborgare som söker sig till gatuprotester i länder där det är ett mer vanligt förekommande påtryckningsmedel mot makten än vad det är här i Sverige.
Enligt SOM-institutets studier är det de som misstror stat och myndigheter som också misstror vacciner och är rädda för verkliga eller påhittade biverkningar.
– Det finns så klart många saker som är bra med vaccinpass och begränsningar av rörelsefriheten, men det riskerar också att skapa mer misstro och en djupare polarisering i ett samhälle, säger Björn Rönnerstrand.
Han tror inte att information och kunskapsspridning om covid-19-vaccinet gör någon större skillnad hos den gruppen.
– Det känns som en rätt tandlös strategi med tanke på all samhällsinformation vi redan har översköljts med. Men tvingande åtgärder har också sina begränsningar. Ett verktyg som har diskuterats inom forskarvärlden är att kompensera människor monetärt för att vaccinera sig. Det skulle kunna påverka den grupp av ickevaccinerade personer som hyser förtroende för stat och myndigheter, men som inte själva är särskilt oroliga för att bli sjuka i covid-19.