Den ena olyckan utanför ön Lesbos lämnade ett dussintal överlevare av totalt 40 passagerare. Endast två timmar därifrån, utanför ön Kythera kunde 80 personer räddas medan ett tjugotal personer fortfarande saknas.
– Jag såg fem personer drunkna framför mina egna ögon. Båtarna som skickas från Turkiet är som bomber... Det är små segelbåtar som inte bör ha fler än 15 eller 20 personer ombord, och de har 100, sa Stratos Charchalakis, borgmästaren på ön Kythera till ERT TV efter olyckan.
Hjälpsamma lokalbor
Stella Nanau, talesperson för UNHCR i Grekland, är upprörd över att olyckor som dessa fortfarande sker och lyfter vikten av att EU-länderna måste hjälpas åt att ta fram alternativa vägar för människor som tvingas fly. Samtidigt är hon tacksam för alla de som hjälpt till under svåra väderförhållanden.
– Räddningsinsatsen genomfördes under mycket svåra omständigheter. Jag tycker därför att det är viktigt att uttrycka uppskattning för alla inblandade i räddningsoperationen och lokalbefolkningen på ön Kythera som skyndade sig för att ge mat, kläder och hygienartiklar till de överlevande, säger hon.
Det är under sommarmånaderna som flest människor tar till flykt via Medelhavsvägen. Just för att väderförhållanden vanligtvis är bättre då. Sedan början av året har cirka 6900 människor anlänt till Greklands officiella gränser. 2021 kom totalt 4 300 flyktingar.
– Så redan i år har antalet överträffat förra året, säger Stella Nanau.
Oklart varför fler flyr
Enligt Stella Nanau är det svårt att peka på en speciell anledning till att fler människor flyr. Det finns vanligtvis en kombination av faktorer och det fluktuerar. Många flyr idag på grund konflikter, fattigdom och av allt svårare klimatkriser i Asien, Afrika och Mellanöstern.
Greklands premiärminister beskyllde förra veckan Turkiet för att våldsamt skuffa över flyktingar mot den grekiska gränsen i strid med internationella lagar. Om så var fallet för människorna som omkom i båtolyckorna under torsdagen är svårt att säga. Men Stella Nanau framhäver återigen att det krävs internationella samarbeten för att ta ett gemensamt ansvar för de som flyr.
– Alla länder i frontlinjen, inklusive både Grekland och Turkiet, behöver solidaritet och internationellt samarbete eftersom de tar emot ett stort antal flyktingar. Detta borde inte vara ett enda lands ansvar, säger hon.
Även Grekland har anklagats för att bryta mot internationella lagar gällande flyktingars rätt till att söka asyl. Enligt landets migrationsmyndighet har de med stärkta gränskontroller förhindrat över 150 000 människor att ta sig in i landet hittills i år.