Regeringen har av oppositionen kritiserats för passiv hållning gentemot Israels militära operation i Gaza. Sedan gick Carl Bildt ändå ut och slog fast att en av de viktigaste principerna för varaktig fred i Gaza är att blockaden hävs.
Men vi kan inte vänta oss en skärpning av tonen gentemot Israel. Det meddelar Fredrik Malm (FP), ledamot i utrikesutskottet.
– Raketbeskjutningarna från Hamas måste upphöra, och likaså Israels bombningar. Israel har naturligtvis rätt att försvara sig, men inte hur som helst. De får inte agera utanför det regelverk som finns, säger han.
Vad gör ni för att förhindra att det här händer igen?
– Sverige arbetar hela tiden, både inom EU-kretsen och på andra håll, för att fredssamtalen mellan Israel och de palestinska myndigheterna ska återupptas. Därtill ger vi mycket bistånd till Palestina, bland annat genom FN-organet UNRWA.
Robert Rydberg, chef för Utrikesdepartementets Mellanöstern- och Nordafrikaenhet, säger att Sverige länge varit tydligt med sitt motstånd mot blockaden.
– Det måste finnas möjligheter för fri rörlighet i regionen, så att exporten från Gaza kan återupptas och ekonomin får fart igen.
”Splittring”
Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet med särskild inriktning på Israel-Palestina-konflikten, beskriver en splittring inom alliansen vad gäller inställningen till Israel.
– Det är en komplex bild. Men man kan säga att det blir allt svårare att kalla sig liberal och samtidigt vara pro-Israel, eftersom landets politik sedan många år inte är liberal, säger han och fortsätter:
– Jag skulle nog säga att Carl Bildts hållning också är ganska splittrad. Å ena sidan har han kritiserat ockupationen hårdare än många andra politiker i hans ställning. Å andra sidan hyllade han Ariel Sharon (Israels tidigare premiärminister) i samband med dennes död. På så vis har han både upprört och glatt bägge sidor.
Fredrik Malm håller inte med att det finns en splittring mellan allianspartierna i frågan.
– Vi ägnar oss inte åt att heja på olika länder. Alliansen vill se fred och en tvåstatslösning på konflikten. Jag upplever att det är lika självklart att stå för det idag som tidigare.
Betonar humanitärt stöd
Att vara konsekvent vad gäller Sveriges principer i förhållande till konflikten är viktigt, menar Robert Rydberg på UD. Han påpekar att Sverige redan gör flera saker för att bistå i regionen.
– Under den nuvarande konflikten har vi ökat vårt humanitära stöd, framför allt till FN-organisationer. Sedan har vi hjälp de svenskar som fastnat i Gaza att ta sig ut. Nu kan vi hoppas att förhandlingarna i Kairo blir framgångsrika, och efter det börjar det svåra arbetet att bygga upp Gaza igen. Då gäller det att se till att vi hjälper den palestinska myndigheten att etablera sig.
Sämre status för diplomati
Anders Persson menar att Sverige idag har mycket litet diplomatiskt inflytande i frågor som rör konflikten.
– Det är väldigt annorlunda jämfört med hur det var för 20-25 år sedan under Osloprocessen, då var vi mycket mer delaktiga. Nu är vi inte ens i närheten av att ha den typen av diplomatisk status. Det är klart att Sverige kan påverka, men än så länge ser vi inga konkreta resultat av det.
Robert Rydberg håller inte med.
– Det är inte riktigt korrekt att jämföra, det var ett annat läge då. Idag är Sverige en av de största humanitära biståndsaktörerna i Palestina och vi har ett nära samarbete med den palestinska myndigheten, säger han.
Vid ett eventuellt regeringsskifte i Sverige i höst tror Anders Persson att politiken gentemot Israel kan komma att bli tuffare:
– Socialdemokraterna har ju sagt att de kommer erkänna en palestinsk stat om de vinner. Det är en stor skillnad från hur den här regeringen har agerat. Det har också varit tal om att vara tuffare vad gäller märkning av varor producerade i Israel. Sedan tror jag att Vänsterpartiet kommer att göra allt de kan för att Palestina till en paradfråga i utrikespolitiken.
Läs även:
Andreas Gustavsson: Regeringen måste markera mot Israel