BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Följande dag gick ännu ett demonstrationståg genom Paris, men den här gången var budskapet det motsatta: de tågade "för livet" och mot abort. "Vi har alla varit embryon", stod det på plakaten. Tusentals deltagare från hela Europa och USA deltog – bland dem lobbygrupper som Brysselbaserade One of us.
Adaktusson enda svensken
One of us har band till amerikanska ADF – Ailliance Defending Freedom – en av världens mäktigaste kristna organisationer och den som sponsrade de svenska barnmorskorna. De stöttar individer från vissa yrkesgrupper samt politiker i försvar för "religionsfrihet". Det handlar väldigt ofta om just samvetsfrihet och abort. I andra fall anordnar de konferenser till "försvar för kristna i Mellanöstern".
I april 2016 presenterade ADF en "Deklaration för samvetsfrihet" som undertecknades av 21 ledamöter i EU-parlamentet. Underskrifterna kom främst från ledamöter ur parlamentets kristdemokratiska och konservativa grupper. Bara en svensk finns med – kristdemokraten Lars Adaktusson. Han debatterade nyligen i den kristna tidningen Dagen att det är "nonsens" att samvetsfrihet handlar om abortmotstånd utan menar att det är en mänsklig rättighet som är "praxis i övriga Europa".
I länder där samvetsfrihet för abort råder – som Italien – finns dock många dokumenterade exempel på hur kvinnor som vill göra abort inte fått vård i avsaknad av villig vårdpersonal.
När Dagens ETC kontaktar Lars Adaktusson för att ta reda på hur han ställer sig till samarbetet med ADF är han i Washington på en konferens för kristna i Mellanöstern och kan därför inte kommentera.
Organiseras konferensen av ADF?
– Inte just den här. Men vi hymlar inte med våra kopplingar till ADF, säger Dag Elfström, Lars Adaktussons pressekreterare
Motstånd i EU-parlamentet
Som ett svar på antiabortlobbyn i EU-parlamentet har fem EU-parlamentariker från olika partigrupper bildat nätverket All of us, däribland svenska Malin Björk (V).
– Det är en koalition för att kunna agera snabbt i dessa frågor. Det är samma gäng som vanligt: vänstern, socialdemokraterna, de gröna och liberalerna. För högern är inte kvinnans rätt till sin egen kropp viktig, menar Malin Björk.
Nederländska Sophia in ’t Veld från liberala ALDE-gruppen är också med i nätverket:
– Kvinnors och hbtq-personers rättigheter är hotade. Det är viktigt motarbeta detta över partigränserna, säger hon.
I Europa lobbas det sällan öppet mot abort eller samkönade äktenskap. Istället förs diskussioner om termer som samvetsfrihet där förespråkare för samvetsfrihet argumenterar för att präster ska kunna vägra att viga homosexuella par och vårdpersonal ska kunna vägra abort.
Stora resurser läggs på det europeiska lobbyarbetet. ADF satsar årligen 500 000–600 000 euro, det vill säga mellan 4,7 och 5,7 miljoner svenska kronor, på kampanjer inom EU, enligt Lobbywatch.com. Flera religiösa och politiska krafter samarbetar: Vatikanen har stort inflytande över dessa frågor i FN, och ADF har starka kopplingar till Republikanerna och Vita huset. Det rör sedan länge vice-president Mike Pence och nu även president Donald Trump.
Bland det första Donald Trump gjorde som president var att strypa biståndet till organisationer som på något vis stöttar laglig abort och rätten till preventivmedel.
I USA lindas inte abortskepticism in i diskussioner om samvetsfrihet. Här används tydligare termer, som att abortmotstånd handlar om att "bebisar" ska räddas:
– Om det är något som hindrar dig från att rädda bebisar så står ADF redo att hjälpa dig, sa Casey Mattox under en anti-abortkonferens i San Fransisco den 22 januari.
Protester för abort
Förra fredagen marscherade tusentals abortmotståndare genom Washington. Vicepresidenten Mike Pence talade till massorna "på uppdrag av Trump". Han meddelade bland annat att en anti-abortdomare ska tillsättas i USA:s högsta domstol. "Ett historiskt val har lett till att vi har en president som försvarar den gudagivna rätten till liv", sa Mike Pence.
21 av de 25 länder som har laglig abort tillåter vård-personal, eller i alla fall läkare, att vägra abort. Och allt fler gör det.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Spanien: Abort är fritt i Spanien till gravidvecka 14 sedan 2010. Den konservativa regeringen försökte 2014 skärpa abortlagstiftningen och förbjuda abort men stoppades av internationella protester. Vårdpersonal ges däremot stor rätt att samvetsvägra, och ett flertal privata kliniker gör det.
Italien: Abort är lagligt, men 2008 uppgav 70 procent av gyne-kologerna att de helt vägrade att utföra aborter av moraliska skäl. Abort är också stigmatiserat i samhället vilket lett till att många italienska kvinnor rest utomlands för att göra abort eller sökt andra osäkra metoder.
Portugal: Här abortvägrar minst 80 procent av gynekologerna vilket leder till att många kvinnor reser utomlands eller söker osäkra metoder precis som i Italien.
Österrike: Abort är lagligt, men på grund av samvetsfriheten saknas möjligheter till abort helt i stora delar av landet.
Slovakien och Polen: Vanligt att hela sjukhus abortvägrar (utöver de restriktiva lagarna). På dessa sjukhus kan inte ens den läkare som kan tänka sig att utföra en abort göra det.
ADF och de svenska fallen
Förra veckan avslöjade Ekot i Sveriges Radio att ADF sponsrar de svenska barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen som drivit samvetsfrågan efter att inte ha fått jobb som barnmorska när de meddelade att de inte tänkte medverka vid aborter.
ADF satsar årligen 500 000–600 000 euro på kampanjer inom EU, enligt Lobbywatch.com.
ADF vill att rätten till liv ska gälla från befruktningsögonblicket, något som i grunden skulle göra all abort olagligt.
Bakgrund
Två internationella konferenser slår på 90-talet fast att kvinnors rätt till reproduktiv hälsovård inklusive abort är grundläggande för hållbar utveckling och kvinnans frigörelse.
Vatikanen och katolska kyrkan motsatte sig detta som de kallade "genusideologi" vilket inkluderar feminism, hbtq-rätt, sexualundervisning, samkönade äktenskap, abort och preventivmedel.
Flera religiösa samfund, inte bara kristna, samlades i samarbetet mot "genusideologin" inom FN och olika lobbygrupper växte fram i dess kölvatten.
Det finns motsatta hållningar till "genusideologin" inom kristna, muslimska och judiska organisationer – alla är inte motståndare.
Källa: Perpectives on Anti-choice Lobbying in Europe, Elena Zacharenko, 2016.