– Polisen är effektiv. Ibland hinner du inte ens komma till platsen, de griper dig redan på vägen, säger Julia, koordinator vid FAR, som i mars lämnade Ryssland för att säkrare kunna organisera motståndet mot regimen och Vladimir Putin.
Kameror för ansiktsigenkänning finns utplacerade överallt i storstädernas citykärnor, särskilt i Moskva. De hjälper polisen att spåra demonstranter som ibland grips när de kommer hem. Sedan Putin invaderade Ukraina har 15 438 personer häktats för deltagande i olika protestaktioner, enligt OVD-info, en rysk människorättsorganisation med fokus på rättshjälp. FAR som bildades samma dag som invasionen inleddes förespråkar en strategi med mjukare metoder för att undvika polisens blickfång. Deras Telegramkanal har över 30 000 följare och fungerar som ett ansiktslöst influencerkonto. Följarna delar med sig av bilder, råd och idéer hur man ändå kan protestera mot kriget, men med lägre risktagande.
– Vi försöker hitta nya sätt att protestera på som människor kan göra på egen hand. Men samtidigt göra det synligt för andra som inte följer med i politiken eller läser oberoende media, som då kan se att det finns ett massivt missnöje med Putin, säger Julia.
Viral succé
Byta prislappar i matbutiker mot budskap om att Putins krig är ett krig har blivit ett framgångskoncept och en viral succé. Men två personer har gripits under såna aktioner, en 37-årig man från Smolensk som riskerar tre års fängelse och 31-åriga konstnären Alexandra Skotjilenko från Sankt Petersburg som riskerar ett tioårigt fängelsestraff, vilket bland annat Amnesty uppmärksammat. En annan protestaktion som FAR lanserat till sina följare är spontana minneshögtider till offren under belägringen av Mariupol. De arrangeras i folks trädgårdar mitt i bostadskvarter och i parker, där det inte rör sig så många poliser.
– Hittills har vi hållit flera tusen minneshögtider över hela landet. Och varje dag skickar folk bilder på nya minneshögtider, säger Julia.
Enligt henne är problemet inte att övertyga folk om att kriget är fel, utan faran med att öppet visa en avvikande åsikt.
– De flesta i Ryssland vet inte vad de har för rättigheter. De som går på en demonstration för första gången och skriker efter polisen grips som regel. Polisen söker alltid efter bråk, för då kan de upprätta en anmälan och bura in folk.
”Politik är för eliten”
Julia menar att rädslan för den politiska makten ligger djupt rotat hos ryssar som upplevt generationer av politiskt förtryckt.
– Ryssland har aldrig varit ett fritt land. Folk har inga erfarenhet av att engagera sig politiskt. De tycker politik är struntprat, något som eliten håller på med. Folk känner att det inte går att påverka, eftersom systemet inte är gjort för det.
I Sverige finns en uppfattning att många stöttar Putin på grund av all propaganda. Hur ser du på det?
– Det är inte sant. Regimens propaganda är inte ute efter att ändra folks uppfattning eller att du ska älska Putin. Den är faktiskt rätt usel. Alla som tittar på statliga tv-kanaler förstår att den ljuger, men också att den ljuger dåligt. Det den gör är att skapa en tro att du inte kan lita på något eller någon. Många i Ryssland har få sociala kontakter, vilket är ett arv från angiverisamhället under Sovjet-eran. Folk är inte hjärntvättade, men man har inget hopp, det finns inga goda exempel att ta efter. Människor tror inte att det någonsin ska förändras.
Julia tycker att medierna och länderna i Väst borde bättre uppmärksamma och stötta den politiska kampen för ett demokratiskt Ryssland. Hon poängterar att de breda sanktioner som USA och EU infört mest drabbar vanliga människor utan politisk makt och motarbetar de som gör motstånd. De åtgärder som verkligen kan sätta press på regimen saknas.
– Inför oljeembargo omgående, och fler personliga sanktioner. Många bland eliten som har hjälpt Putin att bygga hans regim och som hjälper honom fortfarande står utan sanktioner. Även om de tycker att Putin är galen så älskar de sina pengar.
Hon fortsätter:
– Och en annan sak. Flera EU-länder har sålt massor av vapen till Putin. Och först nu har det upphört. Kom igen! De visste redan vem Putin var, han hade annekterat Krim och anfallit Georgien, säger hon.