Aktivisternas plan: Hela ön ska bli koldioxidneutral
Bild: xbrchx/shutterstock.com
ETC nyhetsmagasin
Medelhavets första koldioxidneutrala ö redan år 2030. Och andra ska kunna kopiera deras modell. Det är målet för invånarna som vill invånarna ställa om hela samhället med jordbruk och egen energiproduktion.
– Hållbarhet handlar om överlevnad, lever vi inte hållbart så dör vi, säger aktivisten Vjeran Pirsic.
Anna Bokström
Frilansjournalist
Tänk på det grekiska ordet paradigma. Vi måste gå in i ett nytt paradigm. Hållbarhet handlar om överlevnad, lever vi inte hållbart så dör vi, säger aktivisten Vjeran Pirsic.
Planen är att hela ön Krk ska bli Medelhavets första koldioxidneutrala ö redan år 2030 och därmed en modell att ta efter för andra öar och för hela sydöstra Europa. Krk ska till dess bli helt självförsörjande på energi och jordbruk. Koldioxidneutral blir ön genom en mix av solenergi, vindkraft, biomassa och vattenkraft.
Här på ön har Vjeran Pirsic en av huvudrollerna. Han driver organisationen Eko Kvarner som arbetar för en total omställning av Krk, både vad gäller fossilfri energi, hållbart jordbruk, vattenförsörjning och turism. Men inte bara för öns egen skull utan för att visa att det går. Här skapas en modell, som miljörörelsen gärna vill dela med sig av till andra. Och det är inte främst ett tekniskt projekt, framför allt handlar det om att bygga ett starkt, hållbart lokalsamhälle, menar han:
– Det handlar om en utfasning av fossila bränslen, demokratisering, decentralisering och digitalisering. Mycket av de gröna framgångarna på Krk, förutom sopåtervinning, jordbrukssatsningar, hållbar turism – hela Krk är klassad som Natura 2000 – handlar om att bygga community.
Den nyaste planen på Krk är att ön ska starta sitt eget energibolag och koppla loss sig ur det nationella elnätet.
Vejran Pirsic berättar om ett fruktbart samarbete mellan ett starkt lokalsamhälle, borgmästaren, kommunernas politiska representanter, organisationer och lokala entreprenörer, men även akademiker, främst från staden Rieka på fastlandet som alla bidrar med sina insikter och kunskaper kring hur Krk ska uppnå högsta möjliga hållbarhet.
Samarbete är nyckeln. Den lokala kyrkan är också en viktig partner där biskopen har gått ut och uppmanat prästerna att åtminstone tre gånger per år under högmässan mana församlingen att sopsortera och tänka på naturen som Guds skapelse.
Den nyaste planen på Krk är att ön ska starta sitt eget energibolag och koppla loss sig ur det nationella elnätet.
– ”Let’s fuck off Zagreb”, säger Vejran och fortsätter:
– Vi vill producera energin vi använder själva och sälja den till de människor som bor här.
Idag producerar ön 10 procent av sin energi från sol, men utvecklingen går snabbt framåt, och till 2030 ska all energi som används vara fossilfri. Man använder saltvattenbatterier för att lagra solenergin som innehåller saltvatten istället för litium, vilken är en jordartsmetall som kräver gruvdrift som har miljökonsekvenser. Vjeran Pirsic menar att regioner som ligger bredvid varandra kan hjälpas åt vid energibrist. Krk skulle till exempel kunna skicka energi till Bosnien om de har mycket mulet väder under någon period och vise versa.
– Vi skapar community mellan olika regioner i sydöstra Europa och skippar de stora elbolagen och deras lobbyister.
”Radicalisation of the mainstream” är den filosofi som gräsrotsorganisationen Eko Kvarner arbetar efter. Att röra sig nära makten för att därmed flytta frågan. Vjeran Pirsic är inspirerad av en kinesisk saga om ett bi som vill påverka den stora bisvärmen och därför aldrig flyger långt bort ifrån den utan istället flyttar hela bisamhället ett litet steg i taget.
– Här på Krk har vi lyckats att flytta utvecklingsparadigmet från neoliberalism till hållbarhet.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.