Totalt maktövertagande
Kungahuset gjorde tvärtom. I höstas greps över 300 ur den saudiska eliten i vad som beskrivits som ett totalt maktövertagande av kronprins Mohammed Bin Salman. Och i stället för att ge frihetsberövade rätt till en försvarsadvokat har åklagaren numera rätt att förbjuda den gripne att någonsin träffa en advokat.
Ben Emmersons slutliga FN-rapport offentliggjordes den 6 juni i år. Enligt Emmerson saknar de senaste två årens mörka utveckling historiskt motstycke. Det lilla oberoendet som har funnits i rättssystemet är borta och i princip all makt ligger nu i kungahuset.
”Den värsta diktatorn”
– Kungahuset har varit ytterst framgångsrikt i att tysta människor inne i Saudiarabien, säger Yahya Assiri, chef för människorättsorganisationen ALQST.
– Jag ser ingen som kan utmana kungahuset. De flesta aktivister sitter i fängelse och andra upplever det som att de står i kö – att regeringen när som helst kan komma och ta dem. Så trycket på förändringar måste komma utifrån.
Och detta är nyckeln, menar Yahya Assiri: eftersom Mohammed Bin Salman satsar så mycket pengar, tid och prestige på att framstå som en god reformist är han känslig för omvärldens kritik.
– Om det blir ordentlig press på honom och den saudiska regeringen, särskilt från europeiska länder, tror jag att det skulle göra skillnad. Då skulle de frige aktivisterna, säger Yahya Assiri.
– Men utan press utifrån kommer Mohammed Bin Salman att bli den värsta diktator vi har sett.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström, 23 maj, på sin Facebooksida:
”Jag har tidigare välkomnat besked från Saudiarabien om små steg i rätt riktning vad gäller kvinnors rättigheter. Att kvinnor kommer tillåtas att köra bil är ett sådant steg på vägen mot ökad jämställdhet.
Det är med stor besvikelse och oro som vi nu ser rapporter om att flera kvinnorättsaktivister har gripits i Saudiarabien. Det här är kvinnor som länge har jobbat för att stärka kvinnors rättigheter i landet. Regeringen kommer att följa den här frågan nära.”
EU-parlamentet kom överens om ett ställningstagande den 31 maj:
”Europaparlamentet fördömer det fortsatta förtrycket mot människorättsförsvarare i Saudiarabien . Parlamentet uppmanar Saudiarabiens regering att omedelbart och villkorslöst frige alla människorättsförsvarare och andra samvetsfångar som gripits och dömts enbart för att de har utövat sin rätt till yttrandefrihet och arbetat fredligt för de mänskliga rättigheterna.”
Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreides i en stortingsdebatt den 1 juni:
”Jag är bekymrad över människorättssituationen i Saudiarabien, inte minst det ökade bruket av dödsstraff och fängslande av människorättsförsvarare . När det gäller de nyligen gripna personerna som är involverade i kampen för kvinnors rättigheter har utrikesdepartementet tagit upp detta med de saudiska myndigheterna. Det har gjorts både vid den saudiska ambassaden i Oslo och vid den norska ambassaden i Riyadh. Vi har bett om information om underlaget för gripandena samt om situationen för de fängslade.”