Ellen Sverdurp från organisationen Allt åt alla har just hållit tal på Sergels torg i Stockholm. Ett hundratal personer applåderar. Det är slutet av oktober och demonstration under parollen ”Rör inte vår allmännytta – sälj inte våra hem”.
Några dagar tidigare har det nya blågröna styret i Stockholm meddelat att de vill sälja ut allmännyttan i ytterstaden, för att på så sätt skapa fler bostadsrätter. Ett besked som genast möts av stora protester. Och ett behov av organisering, menar Elin Gaufin, en av dem som är med och arrangerar demonstrationen på Sergels torg.
– Ombildningar måste stoppas. Vill den politiska majoriteten driva igenom det här måste vi visa att de inte har folket med sig. Enda sättet är att agera, att gå samman och organisera sig, säger hon.
Motståndet växer
Sedan den första demonstrationen på Sergels torg har motståndet växt, och demonstrationerna blivit fler. Människor har samlats utanför Stockholms stadshus och kommunfullmäktige, och lokala protestgrupper har bildats i såväl Skärholmen som Hökarängen, Bagarmossen och Rågsved.
Men också i andra delar av landet mobiliserar bostadsaktivisterna. I Göteborg har hyresgäster de senaste året bland annat stridit mot utförsäljningar av allmännyttan i Rannebergen, och på Marconigatan i Västra Frölunda. I Rannebergen var planen att allmännyttan skulle säljas till det privata och hårt kritiserade bolaget Victoria Park, och i Västra Frölunda är det fortfarande osäkert om affären går igenom eller inte – här vill kommunala AB Framtiden sälja bostäder till Skandia.
En försäljning som kan göra att många hyresgäster får svårt att bo kvar, befarar bostadsaktivisten Mahasti Hashemieh.
– Bolaget som vill köpa Marconigatan har helt andra inkomstkrav för att man ska få hyra en lägenhet än vad allmännyttan har. Pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa har inte en chans att kunna få bostad här då. Med stor sannolikhet kommer de också renovera, det blir så kallade standardhöjande åtgärder som gör att de kan höja hyrorna något enormt, säger hon.
”Måste engagera mig”
Mahasti Hashemieh blev engagerad i bostadsfrågan för några år sedan, då 700 lägenheter på Näverlursgatan i Frölunda renoverades. Trots protester från de boende höjdes hyrorna så pass mycket att många var tvungna att flytta efter renoveringarna. Nu är hon vice ordförande i Nätverket Alla ska kunna bo kvar, och ordförande i den lokala hyresgästföreningen.
– Vi håller på att successivt bli av med allmännyttan, nu måste vi göra allt vi kan för att det inte ska bli så. Kommunen har ett ansvar för att alla ska ha en bostad, ändå är de med och ser till att det blir omöjligt för vissa. För mig är det obegripligt! Jag måste engagera mig för det här, säger hon.
Mahasti Hashemieh tycker att det märks att allt fler gör som hon, och engagerar sig. Hon tror att det till stor del beror på det politiska läget, att de nya styrena i såväl Stockholm som Göteborg har öppnat för utförsäljningar och regeringen säger ja till marknadshyror. Det i en tid då bristen på hyresrätter, inte minst hos allmännyttan, redan är stor. Kristofer Lundberg, ordförande för Hyresgästföreningen Väst, menar att ett ökat engagemang är nödvändigt.
– Hyresrätten har aldrig varit så hotad som den är nu. Den är attackerad från så många håll, med marknadshyrorna, utförsäljningar, ombildningar och renovräkningar. Det leder till ett ökat engagemang, för många lever faktiskt i en sådan situation att de riskerar att bli utan bostad, säger han.
Demonstrerar mot S
Hyresgästföreningen har själva tagit en tydlig roll som motståndare mot bostadspolitiken. När Socialdemokraterna håller sin kongress i Örebro nästa helg kommer de vara på plats och demonstrera utanför.
– Socialdemokratin har tappat den ideologiska grund man tidigare har stått på. Marknadshyror är helt fel väg att gå, vi måste visa att det finns en stor majoritet som är emot det, säger Kristofer Lundberg.
I Göteborg ska det också hållas ett stormöte på biograf Draken den sista mars, under rubriken ”Uppdrag: Rädda hyresrätten”.
– Tanken är att vi ska lägga grunden för en ny proteströrelse för hyresrätten, vi har också uppmanat till landsomfattande protester. Hyresrätten är inte bara hotad i Göteborg och Stockholm, utan det här slår mot hela landet, därför krävs en offensiv rörelse, säger Kristofer Lundberg.
Elin Gaufin, som inte bara var med och arrangerade demonstrationen på Sergels torg utan också är med i samordningsgruppen för nätverket Rädda hyresrätterna, håller med honom.
– Ska vi stoppa ombildningarna och utförsäljningarna krävs organisering. Visar vi att vi är många skapar vi en stolhet kring det allmännyttiga boendet, och det kan också stärka folk att säga nej till ombildningar, säger hon.
Drog igång protestgrupp
Nabila Abdul Fattah, som var en av de drivande bakom Alby är inte till salu 2013, har också hon börjat aktivera sig i bostadsfrågan igen. Trots att hon sagt att hon var färdig med det efter striderna för Alby. Nu kände hon sig ändå tvungen att dra igång en ny protestgrupp mot kommande utförsäljningar i Skärholmen.
– Om planerna på utförsäljningar genomförs kan det leda till hemska konsekvenser. Människor kommer inte ha råd att bo kvar. Redan i dag är det svårt för Sverige att uppfylla den mänskliga rättigheten till bostad. Staten och kommunerna måste gå in och se till så att alla faktiskt har en konkret möjlighet att skaffa sig en hyresrätt, men istället agerar de åt motsatt håll, säger hon.
Nabila Abdul Fattah ser stora risker med den nuvarande bostadspolitiken.
– Det är jätteallvarligt. Redan nu står vi med kniven mot strupen. Alla de problem vi har i dag, med ockerhyror på andrahandsbostäder och osäkra hyreskontrakt beror på att det inte finns tillräckligt många bostäder. De problemen riskerar att öka, och betydligt fler kommer att bli hemlösa. Vi måste göra allt vi kan för att stoppa den här utvecklingen, säger hon.