Det slutar i förlust, med minsta möjliga marginal – 0,58 procent. López Obrador – som oftast kallas Amlo – menar att det ligger valfusk bakom hans förlust och arrangerar en flera månader lång protest som bland annat ockuperar Mexico Citys huvudtorg Zócalo. Oavsett om han har rätt eller inte blir det konservative Felipe Calderón som får bli president.
Tredje försöket lyckades
Sex år senare ställer Amlo upp igen och hamnar på andra plats bakom konservative Enrique Peña Nieto. Efter valet lämnar Amlo sitt parti, progressiva PRD, och startar Morena, som står för Movimiento regeneración nacional, ungefär Nationella pånyttfödelserörelsen.
Och det är först på tredje försöket, med Morena i ryggen, som det går vägen. Den 1 juli i år vann han med över 50 procent av rösterna och den
1 december tillträder Amlo som president. Detta efter en intensiv kampanj där han tryckte hårt på behovet av att minska korruptionen i Mexiko.
Lång karriär
Andrés Manuel López Obrador beskrivs idag som brittiska Labourledaren Jeremy Corbyns politiska tvilling. Hans politiska karriär började dock inte med att han försökte bli president. Han gick med i det progressiva partiet PRI redan 1976, ett parti han sedan lämnade när vänsterfalangen bröt sig loss och blev PRD 1988. Efter att mest ha jobbat lokalpolitiskt – till stor del med ursprungsbefolkningens rättigheter – i hemstaten Tabasco blev han sedan rikskänd när han 1996 visades på tv. Amlo visades täckt av blod efter en konfrontation med polisen i samband med att han blockerade en oljekälla i ett försök att skydda ursprungsbefolkningen i området som påverkades av farliga avgaser.
Han var sedan ordförande för PRD mellan 1996 och 1999. 2000 blev López Obrador motsvarande borgmästare i Mexico City, där han jobbade för en renovering och gentrifiering av den historiska gamla delen av staden. Amlo arbetade också tillsammans med amerikanska republikanen Rudy Giuliani för att minska brottsligheten och införde en rad olika sociala program för att hjälpa sårbara grupper i staden. Under tiden som borgmästare hamnade Amlo på andra plats när Världsborgmästarpriset, en pris som delas ut av City Mayors Foundation, skulle delas ut och när han lämnade posten för att ställa upp i sin första presidentvalkampanj hade 84 procent av Mexiko City-borna förtroende för honom.
Korruption från topp till botten
Sedan valet har både López Obrador och hans utpekade blivande regeringskollegor kommit med en rad utspel för att ge en fingervisning om vad som komma skall. Valkampanjen handlade först och främst om att utrota korruptionen ”från topp till botten, som när man städar en trappa”. Då talade han även om att presidentens residens ska bli ett kulturcentrum, lovade att sälja presidentens privatflygplan och att ge alla fri tillgång till sjukvård.
Förändringar på väg
Amlo installeras inte förrän i december, men sedan valet har ett antal konkreta planer presenterats av den kommande regeringen. Bland annat finns planer som rör droger, abort och löner.
Nya sätt att bekämpa karteller
Flera av de tyngre utspelen de senaste veckorna kommer från López Obradors tilltänkta inrikesminister Olga Sánchez Cordero, tidigare domare i högsta domstolen i landet. Amlo har givit Sánchez Cordero fritt fram att undersöka möjligheten att legalisera droger i ett försök att bekämpa våldsbrott. Sánchez Corderos uppgift blir att undersöka om och hur drogkartellerna i Mexiko kan bekämpas med lagändringar.
Det kommer eventuellt även att innefatta en sorts övergångsperiod i rättssystemet, vilket innebär att brottslingar som hjälper till att lösa gamla brott – som de tiotusentals fall av försvunna personer som är öppna i Mexiko – får reducerade straff. En amnesti för vissa narkotikabrott har också diskuterats och trots att förslaget fortfarande är vagt är det en käpphäst för Amlo. Han har enligt Inquirer bjudit in påven för att diskutera förslaget, som ett sätt att få genomslag.
Sänkt lön
López Obrador planerar att sänka presidentens lön så fort han svärs in. I stället för att plocka ut motsvarande 125 000 kronor i månaden tänker Amlo att han ska tjäna 50 000 kronor i månaden. Det är alltså 40 procent av vad nuvarande presidenten Enrique Peña Nieto tjänar.
Lönesänkningen är en del av det som Amlo kallar ”republikansk nedskärningspolitik”, som går ut på att skära ner onödiga omkostnader i regeringen och byråkratin för att sedan använda besparingarna på olika sociala program. Egentligen vill han sänka sin lön ännu mer, enligt TeleSUR, men det skulle påverka tjänstemän som idag tjänar mycket – enligt Amlos nedskärningspolitik ska inga tjänstemän i det officiella få tjäna mer än presidenten. ”Om jag sänkte min lön ännu mer skulle de kunna bli bittra”, sade han enligt TeleSUR.
Avkriminalisering av abort
En annan sak som Olga Sánchez Cordero har meddelat är att hon vill avkriminalisera abort fram till den tolfte veckan – i hela Mexiko. Idag har kvinnor bara tillgång till fri abort fram till vecka tolv i Mexico City, reglerna skiljer sig annars från delstat till delstat. Amlos parti Morena kommer i december att ha en majoritet i lokalstyret i 22 av 32 delstater, någonting som Sánchez Cordero tror kan sätta igång en förändring som blir rikstäckande.
Nystart med Trump
I veckan har Donald Trump riktat utspel mot Amlo om Nafta-avtalet och grannländernas förhållande. Nafta är ett handelsavtal mellan USA, Mexiko och Kanada som både Trump och Amlo är missnöjda med. López Obrador skrev i söndags ett brev till Trump som uppmuntrade till förnyade samarbeten mellan deras länder och pekade på likheter mellan de tvås ”anti-etablissemang”-inriktade stilar.
Trots stora skillnader mellan deras politik tror Amlo att de två kan få ett positivt förhållande. ”Det är uppmuntrande att vi båda kan göra det vi säger och vi har båda lyckats när vi har stött på svårigheter. Vi lyckas sätta våra väljare och medborgare i centrum i stället för etablissemanget”, skrev Amlo i brevet till Trump.