– Visst är jag glad över beskedet, det är ett första steg på vägen, men det är mycket kvar. Och folket kommer inte gå hem, säger Gino Raidy, aktivist och bloggare i Beirut till Dagens ETC.
Han fortsätter:
– Vi kommer fortsätta protestera! Vi får vänta och se vad som händer nu. Om han ersätts av andra från samma parti och klass, som är lika korrupta, då fortsätter vi demonstrera, säger Gino Raidy, aktivist och bloggare i Beirut, till Dagens ETC.
Ett folkligt uppror
”Alla betyder alla” har varit ett av slagorden för demonstranterna som fyllt Libanons gator under två veckors tid. Det innebär att ”alla” ska avgå: talmannen, presidenten och resten av de styrande i vad som folket anser vara ett korrupt parlament.
– Vi vill att hela parlamentet ska bytas ut, säger Gino Raidy.
Den 28-åriga aktivisten har deltagit i protesterna på Beiruts gator varje dag sedan 17 oktober. Han menar att landet är mitt i ett folkligt uppror, en revolution av aldrig tidigare skådat slag.
– Att folket står kvar på gatorna nu, efter nästan två veckor, det är fantastiskt. Libanon kommer aldrig bli detsamma igen efter 17 oktober.
Han beskriver protesterna som unika med uppslutningen av vitt skilda människor från alla olika etniska och religiösa grupper, alla åldrar och samhällsklasser tillsammans.
– Det som händer nu aldrig tidigare har hänt. Den här sammanhållningen. Det är folk från alla olika bakgrunder och klasser. Det har varit många protester tidigare, men det här är annorlunda. Det är något som aldrig har hänt förut i vår historia, under hela Libanons existens.
Protester mot skatter
Den utlösande faktorn, som fick hundratusentals libaneser att gå ut på gatorna för knappt två veckor sedan, var regeringens planer på att höja skatterna, för att försöka minska underskottet i statens finanser. Protesterna har pågått varje dag sedan dess över hela landet, skolor och banker har stängt ner.
Ordföranden för Libanons centralbank sa i en intervju med CNN i måndags att landet nu bara är dagar ifrån en ekonomisk kollaps. Aktivisten Gino Raidy ser det som skrämseltaktik för att få protesterna att ge upp.
– Vi är ju på gatorna på grund av den ekonomiska kollapsen. Allt det här händer ju eftersom vi redan lever i en ekonomisk kris. Centralbankschefen försöker bara pressa folket att bli rädda.