Mordet på den populära människorättsaktivisten och kommunfullmäktigeledamoten Marielle Franco kan beskrivas som en ren avrättning. Hon sköts med fyra skott i huvudet och även hennes chaufför Anderson Gomes dödades i attacken. Det brutala mordet väckte uppmärksamhet och avsky världen över, och tolkades som en tydlig signal till Brasiliens människorättsaktivister; den som kritiserar polisen eller militären riskerar att avrättas och tystas för alltid.
Koppling till presidenten
Ett år efter mordet greps två män som anklagades för att ha utfört mordet på Marielle Franco och Anderson Gomes; militärpolisen Ronnie Lessa och ex-militären Élcio Vieira de Queiroz. Kort därefter trädde ett vittne fram; portvakten i det lyxiga gate community-område där Brasiliens president Jaír Bolsonaro bor, och berättade att de misstänkta männen hade besökt Bolsonaro samma dag som mordet ägde rum. Detta väckte misstankar om att presidenten på något sätt skulle vara inblandad i mordet. Militärpolisen Ronnie Lessa ska enligt uppgifter själv ha bott i samma gate community som presidenten och figurerat på foton tillsammans med denne. I ett möte den 13 mars 2019 med Marielle Francos anhöriga lovade Wilson Witzel, guvernör för delstaten Rio de Janeiro, och Eduardo Gussem, delstatens statsåklagare, att utredningen skulle ges högsta prioritet samt att den skulle vara oberoende och transparent. Dessvärre har löftet inte infrias och nu tre år senare är personerna som beställde mordet fortfarande inte dömda, eller Bolsonaros inblandning ordentligt utredd.
Nytt gripande
Ett framsteg i utredningen är dock gripandet av före detta stadsrådet Christiano Gerão i São Paulo i juli 2021. Christiano Gerão har tidigare dömts och avtjänat fängelsestraff för att ha organiserat och lett paramilitära grupper, och utreddes av polisen för inblandning i ett annat dubbelmord som skedde 2014. Det var i samband med detta som starka misstankar fattades om att Christiano Gerão tillsammans med tre andra personer var de som beställde mordet på Marielle Franco.
Det senaste som hänt som rör utredningen av Marielle Francos död är att Simone Sibílio och Letícia Emile, två av de mest erfarna åklagarna som arbetat intensivt med fallet, i juli 2021 frivilligt lämnade den grupp som leder utredningen. Varför de plötsligt avgick är fortfarande oklart, den enda anledningen de angav vid sin avgång var ”rädsla och missnöje med yttre påverkan och störningar”. Såväl Marielle Francos familj som Amnesty International och andra människorättsorganisationer har protesterat mot att åklagarna bytts ut och kräver att få veta alla detaljer kring Simone Sibílio och Letícia Emiles avgång.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.