Rapport: AI och fake news största hoten mot mänskligheten
Dagens ETC
Ny teknik är människans bästa vän och farligaste fiende. Idag går det att manipulera verkligheten så väl att man kan luras om det mesta. Enligt Världsekonomiskt forums årliga riskrapport är det största hotet mot mänskligheten AI och AI-genererad desinformation.
AI och AI-genererad desinformation är de största hoten mot mänskligheten de kommande två åren. På andra plats kommer extremväder, och på tredje plats den ökande polariseringen i samhället. I ett längre perspektiv, tio år eller mer, är det klimatkrisen, framför allt extremväder, som är det absolut största hotet mot mänskligheten. Det är analysen i Världsekonomiskt forums årliga riskrapport som nyligen publicerades.
Att desinformation och särskilt AI-genererad sådan toppar listan över hot förvånar inte Orla Vigsø, professor i kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet. Ända sedan 1990-talet har möjligheterna att ljuga med hjälp av bilder funnits.
Sedan dess har tekniken förfinats – och idag är det möjligt att manipulera verkligheten på väldigt sofistikerade sätt.
– Nu måste man vara hundra procent säker på att man har förtroende för källan till både ljud och bild, även rörligt material. För det går inte att avgöra om det man ser är på riktigt, eller om det är fejkat. När vi tittar på någonting som ser verkligt ut från ett krig är vår första tanke inte ”är det här sant eller falskt?” utan snarare ”det här är för jävligt”, säger Orla Vigsø.
Viking på en sekund
Tekniken i sig är ganska harmlös. Problemet är hur den används.
– Olika grupper eller länder kan använda sådant som inte är sant för att hetsa mot varandra. Och det kan skapa eller spä på krig och konflikter.
Orla Vigsø säger att tekniken är mer lättillgänglig än tidigare. Nästan vem som helst kan fejka fram bilder år 2024.
– Jag testade att göra mig själv till viking idag. Det var extremt enkelt, och bara på skoj. Men egentligen så kan man ju säga att folk som inte känner mig och ser den bilden, hur ska de veta att jag inte ser ut så där? Det tog bara en sekund, om man använder sig av de lite mer avancerade programmen kan man göra saker som är otroligt svåra att avslöja.
Bister framtidssyn
Världsekonomiskt forum har under arbetet med sin rapport frågat människor hur de ser på framtiden, om de förväntar sig en lugn och säker sådan eller det motsatta. Frågorna ställdes i september 2023, och 54 procent av de tillfrågade sa att de väntade sig ett mått av instabilitet och upplevde att det finns risk för globala katastrofer i ett kortare perspektiv. I det längre loppet uppgav de tillfrågade att dessa risker kommer att öka.
Bara 16 procent av de tillfrågade sa att de förväntar sig stabilitet och lugn de kommande två åren. I ett tioårsperspektiv sa 63 procent av de tillfrågade att de tror att utvecklingen kommer gå i en turbulent och orolig riktning.
Dels pågår ovanligt många krig och konflikter i världen, rapporten tar upp Gaza och Israel, Niger, Sudan och Rysslands krig i Ukraina.
Ryssland är mycket bra på att sprida desinformation och har ökat sina attacker mot Västvärlden, menar Orla Vigsø.
– Inte bara Ryssland, utan också Kina som vi vet mycket lite om, ägnar sig sannolikt åt liknande kampanjer.
Förtroende i fokus
Idag är det enklare att förfalska en bild än att avslöja att den är fejkad.
– När tekniken för att förfalska bilder, bevis och information blir mer och mer avancerad så måste tekniken för att avslöja det också bli det. Det här menar jag att man bör satsa mer på, säger Orla Vigsø.
Det handlar i förlängningen om att bevara förtroendet i samhället, både för medborgare emellan, för politiker och för producenter av nyhetsmaterial – där verklighet och sanning är de främsta ledstjärnorna.
– Att snabbt kunna avslöja fejkade filmer eller bilder är viktigt för rikets säkerhet. Man måste om och om igen inpränta vikten av att kolla källorna: om en avsändare visar upp en film som de har intresse av skulle vara sann, och om det inte finns oberoende källor, så finns det risk att det man ser är falskt.