BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Den utlösande faktorn bakom anfallet mot Afrin var att USA stödde bildandet av en 30 000 man stark gränsstyrka i det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien. Vaktstyrkan ska stabilisera området och spana efter kvarvarande IS-element. Men president Recep Tayyip Erdogan kallade vaktstyrkan för ett ”terrorarmé” som måste ”kvävas” – på grund av banden till de kurdiska YPG-styrkorna.
Många mil från Syrien åker Dagens ETC med Shiyar Ali i hans bil i snöfallet utanför Gävle. Shiyar Ali är representant i Skandinavien för partiet PYD, som är den politiska motorn bakom syrienkurdernas självstyre. Tidigare under dagen har han arrangerat en demonstration utanför Rysslands ambassad i Stockholm. Han har haft möten vid frukost, lunch och i eftermiddags. Mitt under bilfärden deltar han även i ett Skypemöte för att mobilisera folk till protester.
– Vi har redan erfarenhet av sådant här arbete från 2014, när Kobane attackerades av IS. Men nu är situationen mycket allvarligare. Nu är det en riktig stat med långt större resurser som attackerar oss.
Hundratals flygbombningar
Det har varit svårt att bekräfta antalet offer hittills i striderna i Afrin, men uppgifter pekar på dussintals dödade på båda stridande sidor samt över två dussin dödade civila. Turkiet säger sig ha erövrat över ett dussin YPG-positioner. Man pressar sig allt längre in i Afrin, som under de senaste dagarna utsatts för hundratals flygbombningar.
– Vi kan höra explosionerna komma närmare hela tiden, vilket gör oss väldigt oroliga över hur de kommande dagarna blir, säger fadern i en lokal familj som Dagens ETC kommit i kontakt med.
Kurderna och många internationella bedömare anser att inga av dessa flygbombningar varit möjliga, om inte Ryssland – som vanligtvis kontrollerar luftrummet här men drog sig tillbaka i lördags – gett klartecken till Erdogan.
– Ryssland har tidigare bevakat freden och sett till att kriget inte trappats upp. Men så kommer de överens med Turkiet, vänder ryggen åt oss och åker därifrån, säger Shiyar Ali.
Situationen är mycket allvarlig eftersom Afrin varit en relativt fredad zon under det syriska kriget, som inte flygbombats eller förstörts. Enligt FN finns det 600 000 människor i enklaven, men kurderna talar om dubbelt så många. Enligt Shiyar Ali har nya internflyktingar nu uppstått när invånarna i byarna nära turkiska gränsen behövt fly inåt landet. Andra rapporteras även ha flytt söderut till Aleppo. Cyniskt nog har Ryssland, enligt den statliga nyhetsbyrån TASS, själva förberett humanitär assistans åt internflyktingar från Afrin.
Ryskt ultimatum
För Dagens ETC kan Shiyar Ali också bekräfta att Ryssland kom med ett ultimatum en vecka innan Turkiets attack. När YPG:s överbefälhavare Sipan Hamo besökte Moskva sade ryssarna att en attack bara kunde undvikas om kurderna överlämnade kontrollen över Afrin till Assadregimen.
– Om regimen fick hissa sin flagga där, då kunde Turkiet inte attackera. Annars så skulle vi kurder få ett helvete från Turkiet.
En sådan överenskommelse med Assadregimen var omöjlig. Gällande Turkiets mål med attacken, så är det samma man redan haft i åratal. Turkiet vill skapa en 30 km bred buffertzon i norra Syrien längst med den turkiska gränsen, där syriska rebellgrupper ska administrera territoriet – på bekostnad av kurdernas självstyre. Erdogan dundrade redan på sommaren 2015 att Turkiet vägrar se en kurdisk stat bildas i norra Syrien, med hjälp av USA:s militära stöd. Turkiet ser både YPG och partiet PYD som terrorister eftersom de har band till den förbjudna kurdiska PKK-gerillan.
USA har i flera år haft mycket svårt att navigera i denna situation, eftersom YPG och PYD å ena sidan är amerikanernas enda allierade i Syrien, samtidigt som USA har en 70 år gammal militär allians med Turkiet. De bisarra konsekvenserna av detta syntes exempelvis i lördags, när Turkiet även besköt staden Kobane med artillerield – samtidigt som USA:s Syriensändebud Brett McGurk var där. Och i ett försök att undfly de dubbla stolarna sa en talesperson för Pentagon till Reuters i måndags, att YPG i Afrin inte är samma sak som det YPG Washington är allierat med.
”Hänger på stormakterna”
Erdogan har även svurit att erövra staden Manbij från kurdisk kontroll, sedan kanske fortsätta österut ända bort till den irakiska gränsen. Men även om striderna bara koncentreras till Afrin kan det med lite otur förlänga kriget i Syrien och förvärra den humanitära katastrofen med hundratusentals nya flyktingar. FN:s säkerhetsråd kunde vid ett särskilt insatt möte i måndags inte enas i ett fördömande av Turkiets attack. Samtidigt har kurderna signalerat att de tänker dra sig ur Syrienfredskonferensen i ryska Sochi i slutet av januari, i protest mot Rysslands agerande i Afrin. Freden i Syrien riskerar att vara långt bort ännu.
– Allt hänger på hur stormakterna agerar, de spelar alla ett högt spel. Det här kan bli ett fruktansvärt slag som kan kräva väldigt många offer, säger Shiyar Ali.