Det tog sex månader att genomföra granskningen som går under namnet West Africa Leaks. Den visar att politiker, lokala affärsmän och storföretag gömt undan hundratals miljoner dollar i skatteparadis. I Senegal har exempelvis kanadensiska multinationella SNC-Lavalin undvikit skatt på upp till motsvarande 77 miljoner kronor efter att ha gömt undan pengar på Mauritius i samband med ett fabriksbygge.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vapenhandlare med skalbolag
I Chad slapp vapenhandlaren David Abtour ifrån skatt genom flera olika skalbolag som tros ha startats med regeringens goda minne. Både Senegal och Tchad tillhör världens fattigaste länder och det är extremt svårt att komma åt skattefusket, både på grund av korruption och eftersom myndigheterna inte har resurser att göra ordentliga efterforskningar.
Dessutom finns en utbredd okunskap om skatteparadis, enligt Ousmane Sonko, parlamentsledamot och före detta senegalesisk skattehandläggare.
– När folk inte ens förstår vad skatter är för något blir det extremt svårt att göra något i samband med något som Paradis-läckorna. Om man pratar om ”skatteparadis” i vissa länder i Västafrika så tittar människor på dig som om du vore galen, säger Ousmane Sonko till ICIJ.
I Niger fick ett okänt Nya-Zeeländskt företag 2009 i uppdrag av regeringen att bygga ett stort slakteri. Kontraktet var värt 276 miljoner kronor men bygget slutfördes aldrig. Företagets ägare Bryan Rowe startade flera brevlådeföretag på brittiska Jungfruöarna bara två månader innan han skrev på kontraktet. Exakt hur mycket pengar som försvunnit är oklart och Rowe uppger för ICIJ att bygget gick i stå efter statskuppen i Niger 2010 eftersom den nya regeringen vägrade betala företagets räkningar.
Lever i exil
Sammanlagt har journalister från 11 av de 15 länderna deltagit i granskningen som skett i hemlighet.
– Jag är väldigt stolt över att ha deltagit i projektet, som jag hoppas hjälper afrikaner att förstå hur politiker och affärsmän som leder våra länder beter sig, säger ivorianske journalisten Noël Konan i ett pressutskick från ICIJ.
Flera av journalisterna har valt att vara anonyma då de bor eller flytt från länder där diktatur råder. Andra har fått motta hot när politiker och affärsmän förstått att de blivit granskade.
– För att ge er en uppfattning om förhållandena som dessa journalister arbetar under: en, som inte vill bli namngiven av säkerhetsskäl, har gått i exil, en annan får inte betalt för sin granskande journalistik och flera får klara sig med trasiga datorskärmar, skriver Will Fitzgibbon, ICIJ:s Afrika- koordinator, i ett pressutskick.