Sida upp och sida ner fylls med beskrivningar av hur kvinnor fängslas, torteras och försvinner för att ha deltagit i fredliga protester, arbetat i ”manliga” sektorer – eller enbart för att rest utan en så kallad mahram, en manlig överrock.
I rapporten beskrivs också hur klassrum gapar tomma när flickor inte vågar lämna hemmet. Och hur allt fler flickor tvingas gifta sig med vuxna män. Som den 13-åriga flicka som såldes till en 30-årig granne för motsvarande 7 000 kronor när familjens hunger blev för svår.
– Från vaggan till graven saknar flickor och kvinnor rättigheter, säger Madelaine Seidlitz.
Få uppehållstillstånd
Efter att talibanerna tog makten i Afghanistan i augusti förra året fick afghaner i Sverige som fått avslag på sina asylansökningar chansen att ansöka på nytt. Men bara en liten del har fått uppehållstillstånd, rapporterade Sverige radio Ekot i veckan. I de ärenden som hittills avgjorts har Migrationsverket beviljat uppehållstillstånd till 363 personer, medan 868 personer har på nytt fått avslag.. Av dem som nekats asyl är 142 kvinnor och 42 flickor.
Nu måste Migrationsverkets ledning agera för att myndigheten ändrar sina bedömningar, enligt Madelaine Seidlitz. Annars bryter Sverige mot internationell rätt.
– De här besluten kan inte fortsätta. Det står i motsättning till den internationella flyktingrätten.
Att konfliktnivån i Afghanistan är på en låg nivå efter att talibanregimen tagit kontrollen över landet är en förklaring till de många avslagen, menade Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket i Ekots inslag om Migrationsverkets bedömningar.
Madelaine Seidlitz avvisar resonemanget och pekar på det hårda förtryck som Amnestys rapport sätter ljuset på.
– Att konfliktnivån är låg är irrelevant ur ett människorättsperspektiv när befolkningen inte kan utöva sina mänskliga rättigheter utan en mycket stor risk att straffas, säger hon.
”Anpassa er”
I likhet med flera asyljurister har Madelaine Seidlitz uppmärksammat att Migrationsverket i sina avslagsbeslut skriver att den som nekas asyl kan anpassa sig till det afghanska samhället.
– Då vet man faktiskt inte vad man pratar om. Det är absolut inte förenligt med flyktingrätten att kräva att personer ska återvända till ett land där man inte kan åtnjuta några mänskliga rättigheter överhuvudtaget, säger hon.
Dagens ETC har sökt Migrationsverket