BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Genom en springa i muren ser jag Berlins parlament – där ska jag träffa Hugh Bronson, talesperson för den tyska motsvarigheten till Sverigedemokraterna, Alternativ för Tyskland (AfD).
AfD är ett högerextremt parti som skapat sig en plats i tysk politik genom en främlingsfientlig politik. Ett av deras främsta krav har varit att stoppa flyktingar från att komma in i Tyskland. De har också ett nära samarbete med den islam- och främlingsfientliga gruppen Pegida.
Detta är en beskrivning som partiets talesman för Europa- och nationella frågor Bronson inte alls håller med om. Han menar att AfD inte är extremt.
– Vi är som Kristdemokraterna var förr, innan de rörde sig mot socialdemokratin. Vi står upp för tyska värderingar och är varken högerextrema eller främlingsfientliga, säger han.
Ett högerextremt parti
Praktiskt taget alla bedömare är dock eniga om att AfD är ett högerextremt parti – de finns också i samma grupp som bland andra Sverigedemokraterna och Ukip i EU-parlamentet.
Men Bronson står fast:
– Vi vill inte skapa några nya lagar som ska hindra flyktingar från att komma hit, vi vill att de lagar som finns ska följas. Vår konstitution säger att man inte kan söka asyl i Tyskland om man kommer från en säker stat. Nästan alla flyktingar som kommit hit kommer från Österrike eller andra säkra stater – då ska de inte ha asyl i Tyskland.
– Bakgrunden är att Kristdemokraterna har blivit ett social-demokratiskt parti om man jämför med Helmut Kohls CDU för ett 20-tal år sedan. De ger inte medborgarna ekonomisk frihet, de står inte upp för marknadsekonomin. De har tagit bort restriktioner mot migranter, lagt ned värnplikten, gjort om skolsystemet och lagt ned kärnkraften.
Avskrivningar för Grekland
AfD är säkra på att klimatet inte har påverkats av människan, utan att det handlar om naturliga svängningar. Man är också mycket EU-skeptisk och Bronson, som har dubbelt tyskt och brittiskt medborgarskap, välkomnar brexit:
– Jag hoppades på brexit även om beslutet var känslomässigt och icke-rationellt. För Tyskland skulle jag vilja ha en folkomröstning om EU.
Den ekonomiska politiken är klassiskt högerinriktad – det handlar om sänkta skatter, stärka marknadsekonomin, ta bort regleringar och minska bidragen, frånsett pensioner.
I flera frågor intar AfD däremot klassisk vänsterretorik. När det gäller skuldkrisen vill man till exempel förändra situationen för Grekland:
– Skriv av hela skulden, nödlånen går bara till bankerna hur som helst. Vi har givit 300 miljarder euro i nödlån till en befolkning på elva miljoner människor. Om de hade nått medborgarna skulle alla varit snudd på miljonärer idag. Ta bort Grekland från eurozonen, men låt dem vara kvar i EU om de vill. De får gå tillbaka till drachmer, men under en övergångstid kan de få använda euro som en reservvaluta.
”Stora motsättningar”
AfD beskylls för att ha sina rötter i nazismen och vara en samlingsplats för gamla nazister, något som Bronson har en förklaring till:
– Att starta ett nytt parti i Tyskland är som att tända en lampa i djungeln – alla störtar dit. Vi fick människor som vi inte ville ha, bland dem en rad nynazister, men de är vi i full färd med att rensa ut.
Den öppna debatten mellan olika fraktioner inom AfD har skadat partiet allvarligt. Man har i tidningar, till exempel i ansedda Der Spiegel, kunnat läsa hur rent rasistiska och nazistiska åsikter förts fram i partidebatten.
Mark Rackles, ställföreträdande ordförande för social-demokraterna i Berlin, menar att det pågår en maktkamp inom AfD i dag.
– Den utspelas mellan fascister, nynazister och gamla nazister på ena sidan och en mer modern, europeisk extremhöger på andra sidan. Motsättningarna är mycket stora och partiet har tappat en hel del i opinionsundersökningarna, säger han.
– Lägger man till att antalet flyktingar starkt gått ned i Tyskland och att frågan inte är lika brännande längre man kan hoppas att AfD bara når upp till cirka 8 procent i valet – i stället för det dubbla som de tidigare tippades få, tillägger Mark Rackles.
Anser sig diskriminerade
Bronson har en annan förklaring till popularitetstappet:
– Tidigare var det bara kändisar och människor från eliten som angrep oss och det struntade vanliga tyskar i, de har inget förtroende för celebriteter. Nu har däremot de andra partierna börjat angripa oss eftersom vi blivit ett hot mot dem, tidigare ignorerade de oss och låtsades som om vi inte fanns. Nu hårdnar attackerna och vi diskrimineras.
– Vår huvudfiende bland partierna är utan tvekan de gröna. De är inte rationella, man kan inte diskutera med dem. De skadar Tyskland. Efter attacken när en lastbil körde ihjäl tyskar i Berlin i julas så ville de diskutera unisextoaletter i Berlins parlament och inte hur man stoppar terrorismen.
Christina Kaindl, strateg hos Vänstern, menar att AfD trots sina nya försök att mildra sin retorik och framstå som mer rumsrena är avslöjade:
– Alla vet vad AfD står för när de gäller främlingsfientlighet och högerpolitik. De kan inte lura någon.
”Våra krav är fasta”
Bronson är nöjd med opinionsläget i stort:
– Allt tyder på att vi kommer in i riksdagen och vi finns representerade i elva av delstaterna i Tyskland. Väljarna vet var de har oss och vet att vi är ett ansvarsfullt konservativt parti. Vi samarbetar gärna med Kristdemokraterna efter valet, vi har en utsträckt hand.
– Vi är villiga att delta och medverka till en konservativ koalition bestående av CDU, oss och liberalerna (FDP) som vi är nära och har ett bra samarbete med i de flesta frågor. Våra krav är dock fasta: En kontrollerad migration. En ny syn på EU. En ny skattelagstiftning med lägre skatter. Bättre pensioner, framför allt för kvinnor.