Det är i ett 34-sidigt dokument tillika stämningsansökan som advokatgruppen Front-Lex och icke-statliga organisationen Legal Centre Lesvos anklagar Frontex chef Fabrice Leggeri för att bryta mot byråns egna förordningar och för en rad ”överträdelser av grundläggande mänskliga rättigheter och internationella skyldigheter kopplade till handlingar i Egeiska havet”.
Bland exemplen på rättsvidriga förfaranden från Frontex listas bland annat en incident där svenska gränspoliser tystades efter att de rapporterat om våldsamheter. Fabrice Leggeri ska också ha fört medlemmar i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor bakom ljuset och samme Leggeri ska ha underlåtit att följa Frontex egna regler i samband med en operation i mars 2020 då 100 extra gränsvakter skickades till Grekland.
Hoppas domstolen agerar
En som välkomnar stämningsansökan är Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk. Hon har länge drivit på för att Frontex måste granskas på grund av alla dokumenterade fall av olagliga direktavvisningar av människor på flykt.
– Det är ett jätteviktigt initiativ och jag hoppas att domstolen kommer agera och stänga ner Frontex-operationen, som de facto deltar i att utsätta människor för livsfara. Men det visar också hur illa det står till och att det inte finns några andra vägar att utkräva ansvar av Frontex. Det är en myndighet som utvecklats bortom all demokratisk kontroll, säger Malin Björk i ett pressmeddelande.
”Modigt initiativ”
Och hon får stöd från annat vänsterhåll i Europa.
– Vi välkomnar varmt och stöttar detta modiga initiativ i kampen för mänskliga rättigheter, säger Sira Rego från spanska Förenade Vänstern i ett pressmeddelande från EU-parlamentets grupp The Left.
– Utvecklingen idag är bevis nog för att Frontex är en organisation helt utom kontroll. Det är av yttersta vikt att vi går till botten med det här och sätter stopp för den straffrihet som Frontex hittills kunnat njuta av, lägger hon till.
Ännu en som ger stämningen sitt stöd är Cornelia Ernst från tyska Die Linke.
– Stämningsansökan stryker inte bara under de återkommande överträdelser av grundläggande mänskliga rättigheter som pågått i Egeiska havet och som troligen kommer att fortsätta. Den riktar också strålkastaren mot Fabrice Leggeris misslyckande med att lägga fram alla fakta på bordet inför EU-parlamentet, säger hon i samma pressmeddelande.