Här är den israeliska gruppen som svenska spionen jobbade för
Bild: Skärmdumpar, Sofie Axelsson (montage)
Dagens ETC
Målet är att smutskasta, skrämma och sätta meningsmotståndare bakom lås och bom. Den svenska kvinnan som infiltrerade Ship to Gaza är inte den första spionen som israeliska Ad Kan skickat ut.
Organisationer i Israel som redan attackerats varnar nu Europa – och även Sverige – för den privata underrättelsetjänsten med kopplingar till den israeliska regeringen.
– De försöker skapa en atmosfär med osäkerhet, säger israeliska demokratiaktivisten Ran Cohen.
De är patrioter som vill skydda sitt land. Deras arbete syftar till att bekämpa ondskefulla aktörer som förtalar och försvagar den israeliska staten. Som finansieras från utlandet och av ”antisemitiska krafter”, och som har nära band till Hamas och islamistiska terrorister i allmänhet.
Ledarfigurerna bakom organisationen Ad Kan, hebreiska för ”Det slutar nu”, beskriver sin verksamhet som grundad av frustrerade veteraner från de israeliska säkerhetstjänsterna och väpnade styrkorna.
Det låter nobelt, men den bilden visar knappast sanningen.
Ad Kan är en högerradikal organisation med en tydlig politisk agenda. Man är en del av Israels religiösa nationalistläger som stöttar den illegala bosättarpolitiken och förvägrar ockuperade palestinier deras mänskliga rättigheter. Man sprider islamofobiska åsikter, hänger ut individer som säkerhetshot och hotar dem i sociala medier.
Sedan mitten av 2010-talet har Ad Kan också angripit oberoende civilsamhällesorganisationer som kritiserar staten Israels ockupationspolitik. Man började med aktörer inom det egna landet – sedan expanderade man sina operationer internationellt.
Haaretz: ”Moraliskt misslyckande”
Igår kunde Dagens ETC avslöja att Ad Kan även har arbetat på svensk mark, när man infiltrerat organisationen Ship to Gaza som skickat båtar för att försöka bryta den israeliska blockaden av Gazaremsan. Ad Kan har använt sig av en svensk kvinna, vi kallar henne Alice, som idag studerar till polis i en svensk universitetsstad. Alice har smygfilmat Ship to Gaza inifrån och gjort samma sak i propalestinska miljöer i ett halvdussin andra länder. Materialet har överlämnats till Ad Kan, som smutskastat organisationerna i dokumentären ”Shtula” (Mullvaden), som sändes i israelisk tv på hösten 2022. Man påstår bland annat att de utländska aktörerna har hemliga band till terrorlistade Hamas.
– Jag har försökt förstå vad för information hon egentligen skulle få genom att åka med och träffa oss alla? Vi är väldigt öppna. Vi har verkligen ingenting att dölja, sa Ship to Gazas ordförande Jeannette Escanilla till Dagens ETC i granskningens första del.
När dokumentären sändes i Israel mottog den till största del kritik – även i högerorienterad media och till med högerradikal sådan. Främst anklagade man produktionen för att vara oseriös.
”Hjärntvätt: Shtulas potential är förstörd på grund av bristande trovärdighet”, skrev exempelvis konservativa tidningen Israel Hayom.
Högertidningen Ynet skrev:
”I spiondokumentären av Zvi Yehezkeli har man ingen aning om var fakta slutar och ideologi börjar”.
Liberala Haaretz beskrev dokumentären som ett ”moraliskt misslyckande”.
Vill att Israel erövrar Gaza
Sedan “Mullvaden” visades i tv har det politiska landskapet i regionen förändrats dramatiskt. Kriget mellan Israel och Hamas som började i oktober, efter Hamas terrordåd, har satt Ad Kans och Alices spionarbete i ett nytt ljus. Medieklimatet har blivit hårdare och initiativ som framställs som en jakt på Hamasanhängare hade kanske tolkats annorlunda idag. Israeliska företrädare har på liknande vis som Ad Kan beskyllt både FN och andra internationella kritiker av bombningarna av Gazaremsan för att vara Hamas-tillvända, eller antisemiter.
Ad Kans högerradikala ledare förlorade ingen tid när det nya kriget började.
– Det är tid för beslutsfattare att helt och fullt ignorera samtliga fredsorganisationer, BDS-organisationer, mänskliga rättighetsorgansiationer – som egentligen är terroristorganisationer – och att slå ner på fienden så hårt att de aldrig glömmer vad som hände idag, sa Ad Kans vd Gilad Ach i en video som publicerades samma dag Hamas genomförde sitt terrordåd och Israel började sina bombningar.
Då kommer ingen att störa oss med mänskliga rättigheter.
I samma video uppmanade han staten Israel att erövra Gazaremsan och aldrig någonsin ge tillbaka området till palestinierna:
– Då kommer ingen att störa oss med mänskliga rättigheter.
Samtidigt pekade Gilad Ach på att det här är något som Ad Kan arbetat med i åratal.
”Började placera spioner”
Den israeliska organisationen Breaking the Silence bildades 2004 av arméveteraner som ville bryta tystnaden om Israels människorättsbrott på ockuperat palestinskt territorium. Organisationen publicerar vittnesmål från före detta soldater. Man har prisats för sitt arbete av progressiva delar av det israeliska samhället, men länge varit illa omtyckta av den politiska högern.
Breaking the Silence är en av de som fallit offer för Ad Kans hundratals spionuppdrag.
– Vi har en lång historia med dem, som började 2016 när de började placera spioner i olika organisationer. Vi var en av de första måltavlorna, säger Avner Gvaryahu som är organisationens ordförande, till Dagens ETC.
Ad Kan gjorde flera försök att infiltrera Breaking the Silence, först genom att skicka falska volontärer och senare personer som hävdade att de var arméveteraner med historier att berätta. Infiltratörerna lyckades ta sig in i aktivistkretsarna och dokumenterade folk och konversationer, och inspelningarna publicerades senare av Ad Kan för att demonisera Breaking the Silence. Snarlikt det Alice gjorde, några år senare.
– Det gjorde att de för första gången blev uppmärksammade i medierna. Den politiska högern såg det som en väldigt framgångsrik aktion, medan andra såg det som ett nytt lågvattenmärke i attackerna mot organisationer, säger Avner Gvaryahu.
Han berättar också att den allra första spionen som närmade sig dem senare blev ledamot av Knesset. Politikern i fråga, Oren Hazan, satt i parlamentet som representant för premiärminister Benjamin Netanyahus högerparti Likud.
Går till juridiskt angrepp
I mars 2020 tog Ad Kan sin kampanj till en ny nivå när man lämnade in en framställan till den israeliska justitiekanslern och krävde en utredning av Breaking the Silence. Man anklagade organisationen för att riskera den nationella säkerheten genom insamling av ”militär underrättelseinformation”, i form av soldaters vittnesmål. Efter att saken blivit avvisad så hjälpte Ad Kan två arméveteraner att stämma Breaking the Silence i början av 2021. De anklagade Avner Gvaryahu och hans team för förtal och för att sprida lögner.
– Vi vann ett av målen, det andra är fortfarande under process i domstolen. Båda åtalen var framgångsrika för Ad Kan på så vis att de lyckades skapa massa oväsen kring oss. För dem handlar det mindre om att ta reda på sanningen, och mer om att använda domstolarna som ett verktyg för att få medial uppmärksamhet och avskräcka andra soldater från att våga lämna vittnesmål till oss, säger Avner Gvaryahu.
Attacker mot israeliska civilsamhällesorganisationer har ägt rum ända sedan ockupationen inleddes 1967. Men Avner Gvaryahu kunde se en tydlig eskalering efter den senaste stora militära operationen mot Gazaremsan år 2014.
– Vad vi såg då var en slags kampanj hos regeringen, men också en hos många organisationer som upprepade dess linje. Runt 2015, 2016 såg vi att ett helt gäng sådana organisationer bildades. En av dem var Ad Kan.
Vad de hoppas kunna göra är att krympa det demokratiska utrymmet.
Både regeringen och de regeringslojala organisationerna anklagade oberoende civilsamhällesaktörer, som Breaking the Silence, för att vara en “inre fiende”. Man kallade dem “trojanska hästar” som hade “planterats” i Israel av utländska krafter.
– Det handlar egentligen om att man utnyttjar den plats som civilsamhällets organisationer har till att smutskasta deras arbete, istället för att kritisera regeringen i syfte att få ett bättre samhälle. Vad de hoppas kunna göra är att krympa det demokratiska utrymmet, säger Avner Gvaryahu.
Direkta kopplingar till regeringen
Ad Kan uppger själva att man bildades i november 2015. Vd:n Gilad Ach var tidigare befäl för ett kompani med elitsoldater i den israeliska armén. En annan av grundarna, Aviram Zeevi som agerar ordförande, har tidigare arbetat vid det nationella säkerhetsministeriet. Enligt hans öppna CV har han tränats av säkerhetstjänsten Shin Bet.
Det finns gott om både bevisade och misstänkta kopplingar mellan Ad Kan och den israeliska staten och regeringen. Benjamin Sipzner som är ansvarig för organisationens ”internationella operationer” är även rådgivare åt ministern för migrationsfrågor, i premiärminister Benjamin Netanyahus regering.
Ad Kan har trots sin historia av fabricerade uppgifter omnämnts som en trovärdig informationskälla i flera myndighetsdokument under åren, och även i utrikesförhandlingar.
Ad Kan har påstått sig stå i kontakt med både Netanyahuregeringen och säkerhetstjänsten för att leverera underrättelsematerial. När dokumentären med den svenska spionen förhandsvisades i Israel, så tackade dokumentärens programledare Zvi Yehezkeli de som “arbetat bakom kulisserna” och hänvisade till säkerhetstjänsten.
Zvi Yehezkeli har även han bakgrund inom Shin Bet.
Efter Israels bordning av Ship to Gazas båt 2018 listades samtliga aktivister ombord i en rapport publicerad av forskningsinstitutet för antiterrorverksamhet, Meir Amit Institute, som sedan länge haft förgreningar in i det israeliska försvarsministeriet.
Spionen Alices namn stod dock inte med på listan. Ad Kan har uppgett att man förvarnade israeliska myndigheter om att hon befann sig på båten.
Dödshot mot de som hängs ut
De här relationerna till statsmakten har odlats och stärkts – samtidigt som Ad Kan har bedrivit propagandakampanjer mot olika måltavlor. Organisationens anklagelser har lett till flera arresteringar och åtal mot personer i det israeliska civilsamhället, som sedan avfärdats av rättsväsendet. Åklagarmyndigheten, polisen i Israel har vid flera tillfällen fastställt att Ad Kan använt sig av förfalskade dokument i sin rapportering.
Med allt detta sagt finns förstås möjligheten att Ad Kan kan ha snubblat över faktiska oegentligheter. En av de personer man hängt ut som en europeisk Hamasledare i dokumentären Mullvaden är en palestinsk aktivist med nederländskt medborgarskap, Amin Abu Rashid. Hans namn har också hamnat i blåsväder i Sverige efter att han deltagit i en uppmärksammad Palestinakonferens i Malmö i fjol, där även den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal el-Haj deltog.
Amin Abu Rashid är sedan sommaren 2023 häktad i Nederländerna, misstänkt för att ha finansierat Hamas. Han är ännu inte dömd för något. Ad Kan har tagit åt sig äran för häktningen – och det kan förstås finnas personer med verkliga Hamaskopplingar i propalestinska miljöer. Problemet är att de flesta av Ad Kans anklagelser inte alls stämmer.
På sociala medier sprider Ad Kan hotfulla bilder på personer som pekas ut som antisemiter och Hamasanhängare, utan att gedigna bevis presenteras. Personerna har skottsikten på sina ansikten, identifieras som “medhjälpare till nazister” och har därefter tagit emot dödshot. Både palestinska aktivister, ledamöter i Knesset och utländska aktörer har drabbats.
”Betala ett högt personligt pris”
Ran Cohen är ordförande för den israeliska plattformen Demokratiska blocket, som värnar demokratiska värderingar och bevakar de högerextrema och antidemokratiska krafterna i Israel. Han menar att Ad Kan är en del av en större process i Israel, med en växande extremism och radikalisering på framför allt högerkanten.
– Som en del av den processen har liberala institutioner och symboler attackerats. Det handlar om rättsväsendet, delar av medierna, akademin, samt civilsamhällesorganisationer som är vänster eller liberala och vill se en lösning på den israelisk-palestinska konflikten, säger Ran Cohen.
Några av de här attackerna har regeringen själv stått för. Under 2023, fram till den andra veckan i oktober när det nya kriget mellan Hamas och Israel bröt ut, skakades landet av enorma protester mot Netanyahuregeringens försök till reformer som skulle ha försvagat rättsväsendets oberoende.
De har tagit det ett steg längre när man börjat spionera på folk.
Men mycket av skadan görs också från civilsamhället själv. Av högeraktörer som Ad Kan.
– Och vad som är unikt med Ad Kan är att de inte sysslat med de vanliga kampanjerna, där man anklagar organisationer för att vara förrädare och för att tjäna utländska intressen, med mera. De har tagit det ett steg längre när man börjat spionera på folk. På så vis försöker de skapa en atmosfär med osäkerhet, där folk känner att de inte kan lita på någon.
Nu för tiden känner många organisationer att de behöver göra nitiska kontroller av nya volontärer och medlemmar. Det har uppstått en misstänksamhet som hämmat människors intresse för att engagera sig i olika frågor. Ad Kan har utnyttjat den tillit som är en central komponent i allt arbete för social förändring.
– De försöker få till en avskräckande effekt. Många människor känner nu att de måste tänka efter lite extra innan de yttrar en åsikt eller ansluter till något, eftersom man riskerar att få betala ett högt personligt pris. Där man plötsligt kan se sitt ansikte i nyheterna, eller där man filmas och blir publicerad i sociala medier, säger Ran Cohen.
Risk att taktiken kopieras
Som Dagens ETC kunde berätta i gårdagens granskning, nöjde sig Ad Kan alltså inte med att operera bara på hemmaplan. Rekryteringen av den svenska spionen Alice och uppdraget hon fick att infiltrera och smygfilma propalestinska miljöer i Sverige och ett halvdussin andra länder, har på samma vis gjort skada. Vi har talat med aktivister som vittnat om paranoia även i sina cirklar, vilket hämmat deras arbete.
Ran Cohen, Avner Gvaryahu och många andra med dem är oroliga för vad den här utvecklingen kan innebära för Israels civilsamhälle och i förlängningen av landets demokratiska funktioner. De skickar också ett varningens ord om att Ad Kans och liknande organisationers arbete kan komma att inspirera högerradikala grupper i Europa. Faktum är att en liknande utveckling med lögnaktiga, regeringslojala organisationer redan synts i åratal i det högerauktoritärt styrda Ungern.
– Jag skulle inte bli förvånad om det här är en taktik som kopieras av högergrupper i Europa och i Sverige, som vill bedriva arbete för att demonisera och smutskasta organisationer, aktivister, journalister och deras agenda, säger Ran Cohen. Det handlar bara om att rätt slags grupper ska kopiera taktiken.
Som Dagens ETC berättade igår har experter bedömt att Alices spionage kan utgöra folkrättsbrott eller olaga underrättelseinhämtning, om det juridiskt går att fastslå att hennes uppdragsgivare Ad Kan har ett tydligt band till den israeliska staten.
Dagens ETC har sökt Ad Kan.
I nästa artikel söker vi kommentarer om lämpligheten i att en person som i flera års tid haft den här typen av uppdrag för högerradikala krafter, och inhämtat underrättelser som skickats vidare till den israeliska regeringen och staten, nu vill börja jobba för svenska Polismyndigheten.