Även om förslaget röstades ner så tyder den senaste prognosen inför valet på att partigruppen EFN kommer att knipa flera nya mandat. I veckan gick Socialdemokraternas EU-parlamentariker Jytte Guteland och Talla Alkurdi ut på Aftonbladets debattsida och varnade för att fler mandat till högerextrema partier kan leda till att aborträtten för kvinnor är hotad.
Plattform för abortmotstånd
Men är aborträtten hotad? Och på vilket sätt? Idag kan EU inte påverka hur ländernas abortlagstiftning ser ut. Det får länderna bestämma själva. Dessutom är de flesta partier som vill inskränka aborträtten i respektive länder kritiska till EU:s makt över just familjepolitiska frågor.
Statsvetaren Olof Larsson forskar om EU-domstolen och vad EU får göra och hur. Han säger att ett ökat stöd för de högerextrema partierna i EU-parlamentet inte ger dem direkt mandat att till exempel skriva en ny lag som kan förbjuda abort. Däremot skapar det ökade stödet en ny plattform för dem att driva politiken, eftersom parlamentariker får pengar, tv-tid, radiotid, och kan vara med i utskott i upprop och i utredningar.
– Man ska aldrig underskatta politikers uppfinningsrikedom att gå runt regler och lagar. I USA finns det till exempel beslut på federal nivå, om rätten till abort. Men i den mån abortmotståndarna inte har kommit åt det så har de varit extremt uppfinningsrika i att komma på andra sätt att komma åt abort–rätten. Till exempel försvårar man på olika sätt tillgången till abortkliniker eller möjligheterna att driva sådana, genom att försvåra regler om pengar och tillstånd som krävs, utan att röra den principiella rättigheten.
Abortlagstiftningen i EU:s medlemsländer ser mycket olika ut. På Malta är abort helt förbjudet och i majoriteten av medlemsländerna finns regleringar, som en särskild samvetsklausul, som gör det möjligt för vårdpersonal att vägra utföra en abort med hänvisning till sin religiösa övertygelse. I Italien, där runt 70 procent av läkarna vägrar utföra aborter, blir det i praktiken olagligt.
Nya strategier
I Sverige står dock aborträtten stark, alla riksdagspolitiker utom Sverigedemokraterna ställer sig bakom nuvarande lagstiftning. Även KD, vars representanter Dagens ETC har kunnat visa ha nära samröre med abortfientliga krafter. Juristen Elin Sandegård forskar om regleringar kring reproduktiv vård i Sverige och hon säger att rätten bör ses som en ögonblicksbild av det politiska läget vid den tid då rätten blev till.
– Det finns ingenting i dags–läget som indikerar att aborträtten i Sverige är hotad, men det är svårt att sia om framtida politiska förändringar.
En kil i debatten
Samtidigt menar genusvetaren Rebecca Selberg att feminister i Sverige kan ha tagit aborträtten för given. Hon har nyligen undersökt hur frågan om en samvetesklausul debatterades i media när frågan kom upp år 2014, då en barnmorska, Ellinor Grimmark, nekades en anställning efter att hon deklarerat att hon vägrar utföra aborter. Efter att ha stämt arbetsgivaren, men förlorat i både tingsrätten och Arbetsdomstolen, vände hon sig till Europadomstolen tillsammans med en annan barnmorska, där fallet fortfarande ligger.
Rebecca Selberg säger att barnmorskefallet är ett exempel på att abortmotståndare har utvecklat mer strategiska metoder för att passa in sina argument i olika nationella kontexter och luckra upp abortlagstiftning. Som exempel tar hon vissa östeuropeiska länder, där misstänksamheten mot det medicinindustriella komplexet är starkt rotad, och där motståndare mot abort driver frågan om att dagen-efter-piller är en statlig konspiration för att utöva experiment på befolkningen.
– De spelar på den här ganska rimliga historiskt grundade misstänksamheten mot statens sätt att förhålla sig till sin befolkning när det gäller mediciner. Samma sorts anpassning av argument görs i Sverige.
Ett av huvudargumenten från de som stöttade barnmorskan var nämligen att hänvisa till hennes medbestämmande som arbetstagare, och samtidigt hävda att frågan inte handlar om abort.
– Att det är ett försök att slå in en kil i den svenska debatten är de här rörelserna ganska öppna med. Man förstår att det inte går att argumentera för att abort är mord, utan att man måste göra det på ett annat sätt, till exempel genom att hänvisa till den svenska arbetsrätten, säger Rebecca Selberg.
– Jag tror att läget kan ändras ganska snabbt. Den feministiska rörelsen står inför att behöva mobilisera kring frågor som den inte trodde att den skulle behöva mobilisera kring.