1. Mäns våld mot kvinnor – här kan sverige leda
Margot Wallström har på FN:s uppdrag bevakat kvinnors situation i krig och andra konflikter, med uppgift att genomföra FN-resolutionen 1820 om sexuellt våld mot civila i konflikter. Men våldet mot kvinnor existerar utanför världens oroshärdar. Det är globalt. Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att 30–60 procent av alla kvinnor någon gång har utsatts för fysiska och/eller sexuella övergrepp. Ofta är det en partner som har stått för övergreppet.
Ingen – inte FN, inte EU – kan ifrågasätta Wallströms meriter i denna fråga.
2. Stoppa klimatförändringar – annars drabbas kvinnor
Sverige måste ha en ledande roll i det globala samfundets omställning. Alla människor kommer på sikt att drabbas av skenande klimatproblem. Men först drabbas framför allt kvinnor.
FN:s klimatpanel IPCC har konstaterat att ”klimatförändringens effekter kommer att vara olika fördelade mellan olika regioner, generationer, åldersklasser, inkomstgrupper, yrken, och kön”. Idag är det främst män som orsakar uppvärmningen, medan det är kvinnor som får stå för konsekvenserna. Det är jordens fattigaste som drabbas. Och av dem är en majoritet kvinnor.
En feministisk utrikespolitik kan aldrig bortse från klimatperspektivet.
3. Stå upp för alla kvinnors rätt till abort
Idag är det långt ifrån självklart att en kvinna kan välja abort – inte ens om hennes liv är direkt hotat av havandeskapet, inte ens om hon blivit gravid genom våldtäkt. Varje år genomförs fler än 20 miljoner osäkra aborter i världen, enligt Världshälsoorganisation (WHO). 70 000 kvinnor dör på grund av dessa osäkra aborter.
Det handlar om ett globalt hälso- och rättighetsproblem. Abortmotståndet finns på alla kontinenter, även i Europa med länder som Malta, Portugal, Polen och Irland.
– Det är ekonomisk kris och det gör opinionen mer socialkonservativ, har Johanna Westeson, Europachef på internationella organisationen Centrum för reproduktiva rättigheter, sagt till Dagens ETC.
4. Värna alliansfriheten
Sverige har nu en politisk debatt där röster höjs för stora investeringar i militär rustning samt för att Sverige ska närma sig Nato, alltså bli fullvärdig medlem.
– Sverige har en utmärkt möjlighet att utifrån alliansfriheten kunna hävda en annan form av säkerhetspolitik, som tar sikte på människors säkerhet istället för idén om territorier, säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.
– Vi skulle kunna bygga upp ett säkerhetsinstitut som ägnar sig åt att identifiera kommande konflikter och arbetar för att de inte ska beväpnas. Demokratiska och diplomatiska åtgärder behöver inte sättas in efter att en våldsam konflikt har brutit ut, utan kan sättas in före.
5. Kämpa för fler kvinnor i freds-processen
Kvinnor drabbas särskilt hårt i krig och konflikter, men samtidigt stängs de ofta ute från fredsförhandlingar. Margot Wallströms har egna erfarenheter i egenskap av FN:s generalsekreterares särskilda representant för att bevaka kvinnors situation i krig och andra konflikter.
Elisabeth Löfgren, pressekreterare för Amnesty, vill gärna se att utrikesministern utnyttjar sin unika kompetens.
– Kvinnor kan bäst sin egen situation och måste finnas med i politiska processer, både i länder som är i konflikt och i länder som inte är det, säger hon.
6. Motarbeta högerextremism
Vi ser framväxten av allt fler rasistiska partier i Europa vars främsta måltavlor är invandrare, flyktingar HBTQ-personer och feminister. Feminism är en viktig motkraft till fascister och fundamentalister.
7. Öka hbtq-biståndet
Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde lägger stor vikt vid att våga ifrågasätta normer – bland kvinnor i världen är det lesbiska och transpersoner som är mest utsatta.
– Jag vill öka bistånd till det som kallas sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, som inkluderar allt från mödrahälsa till preventivmedel, sexualundervisning och homo-, bi- och transpersoners rättigheter.
8. Öka kvinnors ekonomiska makt
Kvinnor utför två tredjedelar av allt lönearbete i världen men får endast tio procent av världens samlade inkomster. Samtidigt äger de bara en procent av världens egendomar, enligt siffror från Världsbanken. Endast 16 procent av styrelseledamöterna i EU:s största börsföretag är kvinnor, 84 procent är män.
9. Stoppa vapenexport till diktaturer
De senaste fem åren har i genomsnitt 35 procent av den svenska vapenexporten gått till icke-demokratier och diktaturer som Vitryssland, Kina, Ryssland, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.
– Självklart går det inte med någon trovärdighet hävda att en driver en feministisk utrikespolitik och samtidigt lämna öppet för fortsatt vapenexport till ickedemokratiska stater, säger Linda Åkerström, Svenska freds- och skiljedomsföreningen.