I måndags inleddes den största lärarstrejken i Polen på 26 år. Hundratusentals lärare vid förskolor, grundskolor och gymnasieskolor deltar, i hopp om att förbättra sina arbetsvillkor. Lärarfacken kräver en lönehöjning på ungefär 2500 kronor, för samtliga lärare på alla nivåer i utbildningsväsendet.
För närvarande får en nyexaminerad lärare motsvarade 4400 svenska kronor i ingångslön, vilket är samma nivå som den lagstadgade minimilönen i Polen.
Strejken vittnar också om en organiserad vänsteropposition mot regeringen, som i dag styrs av det auktoritära högerpartiet Lag och Rättvisa, vars partiledare Jarosław Kaczynski i häftiga ordalag har angripit grunderna för det polska samhället. De reformer som väckt mest internationell uppmärksamhet är de som gällt rättsväsendet och medierna, efter regeringens försök att avsätta ett stort antal domare i Högsta domstolen och de ledande personerna inom public service-media.
”Patriotism och historiekunskap”
Även skolsystemet har förändrats. Nya läromedel ska föra fram regeringens agenda och betona ”patriotism och historiekunskap”. På en demonstration i Warzawa förra vecka talade de protesterande lärarna om vikten av att få en skälig lön, men lika många talade om behovet av en mer egalitär och demokratisk utbildning, rapporterar Arbetaren.
– I det här systemets skolundervisning så ska lärarna undervisa om vem påven Johannes Paulus II var. Vi ska även nämna Lag och Rättvisa och deras grundares inblandning i kampen mot kommunismen, säger den nyblivna historieläraren Joanna Szydziak till tidningen.
Regeringen har vädjar
Strejken har stöd bland stora delar av eleverna. Organiseratörerna av en ”studentstrejk” skriver på Facebook att ”Vi är en grupp unga människor som vill säga att vi har fått nog av detta förlegade utbildningssystem. Vårt mål är att visa solidaritet med lärarna. Vi vill visa att vi unga inte passivt tittar på vad som händer med våra skolor.”
Just denna vecka skulle många elever egentligen ha de sista proven för terminen. Regeringen har därför vädjat till lärarna om att vänta med strejken, men förhandlingarna har ännu inte haft framgång. Hur länge strejken pågår är oklart.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.