BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Flera stater i världen accepterar i dag våld mot kvinnor i sin lagstiftning och genom politiska påtryckningar mot dessa stater kan man komma en bit på vägen.
Dela makten lika
Kvinnor är i minoritet i världens alla parlament med två undantag: Rwanda (56 procent kvinnor) och Andorra (50 procent), enligt FN. Anledningarna är flera, skriver man. Kvinnor har generellt dålig tillgång till utbildning och yrken som främjar en politisk karriär, och kulturella normer arbetar mot kvinnliga beslutsfattare på flera håll i världen. Eftersom det är ett lands parlament som fattar beslut om till exempel lagar är det en viktig barriär att bryta för jämställdheten. I länder som Iran, Egypten och Oman har kvinnor färre än 3 procent av mandaten i parlamentet.
Säkra rätten till en säker abort
Aborträtten står under större hot än någonsin. I Sverige pågår diskussionen om samvetsfrihet, i USA sitter en vice president som inte accepterar abort och runt om i världen dör 800 kvinnor varje dag på grund av sina graviditeter, bland annat eftersom 22 miljoner osäkra aborter genomförs varje år, enligt Världshälsoorganisationen.
Historierna och metoderna som används vid osäkra aborter är lika skrämmande som alarmerande. Kvinnor äter krossat glas, använder innanmätet i en bläckpenna eller överdoserar malariamedicinen klorokinin för att bli av med sina foster enligt RFSU. 98 procent av alla osäkra aborter utförs i låg- och medelinkomstländer. Två av tre dödsfall kopplade till osäkra aborter sker i södra Afrika enligt FN.
Ge flickor utbildning
Analfabetism är ett stort internationellt problem och det är kvinnor som drabbas hårdast, eftersom utbildning är något som främst pojkar erbjuds. 22 procent av världens alla kvinnor är analfabeter visar en undersökning utförd av Unesco, och värst är det i Afrika där 42 procent av kontinentens kvinnor är analfabeter, jämfört med 27 procent av männen. Värst är situationen i Niger där hela 85 procent av landets kvinnor inte kan läsa eller skriva. Enligt FN:s barnkonvention har alla barn rätt till utbildning, men på grund av ekonomiska orsaker måste fattiga familjer ibland välja vilket barn som ska få gå i skolan och då prioriteras söner framför döttrar.
Öka flickors status
Mellan 60 och 200 miljoner flickor "saknas" i världen i dag på grund av könsselektiva aborter och att nyfödda flickor dödas efter födelsen. På många håll i världen anses kvinnor mindre värda och ha sämre förutsättningar än en pojke. I Kina har till exempel "ettbarnspolitiken" som infördes 1979 lett till att många flickor helt enkelt inte registreras som nyfödda och på så sätt går miste om möjligheten till skolgång eller att delta i samhället.
Stoppa sexuellt våld som stridsmedel
Undersökningar från krigsområden visar att kvinnor är den mest utsatta gruppen. Sexuellt våld används i dag som stridsmedel, trots att FN:s säkerhetsråd infört resolution 1820 om sexuellt våld mot civilia i väpnande konflikter, och dessutom antagit ytterligare tre resolutioner rörande det sexuella våldet.
Det norska FN-förbundet tog fram statistik gällande kvinnors utsatthet i krig och kom fram till att:
200 000 kvinnor blivit våldtagna under striderna i Demokratiska republiken Kongo bara under 2000-talet.
250 000–500 000 kvinnor våldtogs under folkmordet i Rwanda 1994.
49 procent av Liberias kvinnor utsattes för sexuella övergrepp från soldater under kriget 1999–2003.
20 000–50 000 kvinnor våldtogs under Balkankriget i Bosnien-Hercegovina 1992–1995.
Vänd den negativa trenden
Enligt World Economic Forum har jämställdheten mellan män och kvinnor backat de senaste åren och är nu tillbaka på 2008 års nivå. Det är tydligt att det finns en lång väg kvar att vandra när världens mest jämställa land Island kan toppa listan med ett gap på 13 procent mellan män och kvinnor när det kommer till utbildning, hälsa, ekonomiska möjligheter och politisk makt.
Nyckeln, skriver World Economic Forum, ligger i utbildningen.