BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det handlar om väldigt många människor, ungefär lika många som antalet som är smittade med hiv, samtidigt är det den minsta andelen av världens befolkning någonsin. Det här säger att slaveri är ett stort problem, men också, att vi kan minska slaveriet dramatiskt om vi bara satsar och fokuserar på det, säger Kevin Bales, professor och huvudförfattare till rapporten.
”Lång tradition av slaveri”
Gemensamt för många av de länder där det moderna slaveriet är som mest utbrett, är att också fattigdomen är utbredd och den sociala ojämlikheten stor. Diskriminering, främlingsfientlighet och patriarkala strukturer möjliggör också modernt slaveri. Indien är ett exempel på hur hierarkier leder till att många människor tvingas till tvångsarbete. Där uppskattas så många som 18,3 miljoner människor vara fast i någon form av modernt slaveri. Enligt rapporten är det vanligt med tvångsarbete inom jordbruk, hemarbete, fiske och i byggbranschen. Det förekommer också en stor sexindustri som människor tvingas arbeta i.
– Indien har en väldigt lång tradition av slaveri. Även om landet har lagat mot det fortsätter slaveriet på grund av att människor i lokalsamhällen utnyttjar sin ekonomiska och sociala makt.
Förutom Indien toppas listan där det förekommer som mest slaveri av länder som Kina, Pakistan, Indonesien, Bangladesh, Nigeria och Kongo. I många av dessa länder produceras varor som sedan exporteras till väst. Risken finns därmed att människor i västvärlden konsumerar sådant som har producerats av slavar.
– Det går inte att vara säker på att du inte köper något som har producerats av slavar, snarare tvärtom, någon del av din dator din telefon eller dina kläder har garanterat producerats av slavar, säger Kevin Bales.
Men tvångsarbete förekommer också i västvärlden. I Storbritannien uppskattas till exempel drygt 11 000 personer leva i modernt slaveri, och i Nederländerna 17 000.
– Slaveri existerar överallt, eftersom kriminella kan tjäna pengar på det, och eftersom regeringar inte satsar tillräckligt med pengar för att få bort det. I länder som Sverige och Storbritannien handlar det oftast om sexuellt utnyttjade, men det finns också inom knarkhandel och serviceyrken som massage eller nagelsalonger.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
För att förhindra slaveri är det särskilt viktigt att regeringarna ser till att det finns stöd för dem som varit fast i tvångsarbete, att man kan få hjälp att ta sig ur, och att de som har utnyttjat människor straffas, menar Kevin Bales. Det måste också finnas sociala skyddsnät som minskar risken för att utsatta människor utnyttjas. Dessutom har företag såväl som myndigheter ett ansvar för att inte stötta industrier där det förekommer modernt slaveri.
Ännu ett stort problem är att många länder, även rika länder, fortsätter att skicka tillbaka människor som till exempel har sökt asyl, till hemländerna där de har utnyttjats som slavar. Överhuvudtaget saknas skydd och stöd för människor som utsatts för tvångsarbete.