Ett av de problem som lett till situationer där många skadas och omkommer är att det saknas alternativa vägar. Det säger folkrättsjuristen Madelaine Seidlitz på Amnesty.
– Det här är förstås ett enormt stort problem med den fysiska muren som finns, och som saknar en fysisk dörr man kan knacka på för att söka asyl, säger hon och fortsätter:
– Det måste till ett system där det finns säkra och legala vägar för dem som befinner sig på flykt. Oavsett om man är migrant eller flykting så finns det grundläggande mänskliga rättigheter, en är att man inte ska utsättas för våld, till exempel.
Brott mot folkrätten
Av de som stormade gränsen på fredagen tog sig 500 personer in på den spanska gränsstationen efter att ha klippt upp stängslet med saxar, av dem tog sig sedan 130 personer över gränsen in till Melilla där de förts till ett migrantcenter för att registreras. De senaste åren har det också förekommit så kallade "hot returns”, det vill säga att människor skickas tillbaka till Marocko trots att de tagit sig till spansk mark, utan att ha fått sina skäl prövade. Amnesty vädjar nu till Spanien att inte använda metoden igen.
– De har inte rätt att skicka människor tillbaka utan att utreda om de har rätt till skydd. Det står i strid med den internationella folkrätten och med flyktingrätten.
”Oacceptabelt övervåld”
På fredagen rapporterades att minst 18 personer avlidit till följd av att de försökt fly. Dödsorsakerna uppges variera, vissa har ramlat från stängsel, andra drunknat. Under helgen har antalet döda stigit till 29.
– Proportionerna vid det här tillfället har varit ovanligt stora, och det är oacceptabelt att någon dör över huvud taget. Amnesty står naturligtvis inte bakom att man använder sig av våld, och vi vet att migranter och flyktingar har använt sig av våld i den här situationen. Men våldsanvändningen från spansk polis har varit enormt överdriven. Det finns filmer på spansk polis som slår på människor som ligger ner trots att de redan är under deras kontroll. Det är ett oacceptabelt övervåld.
Fästning Europa
Mer måste göras för att skydda människors rätt att söka asyl, och Madelaine Seidlitz och Amnesty vill se att en oberoende utredning görs för att komma åt problemen.
– Att bemöta de här situationerna enbart med våld, det fungerar inte. Det här är ytterligare ett exempel på den EU-gemensamma politiken. Vi har en ”fästning Europa”, och det här är ett fysiskt exempel på det.
Vem är det egentligen som har ansvar för den här situationen?
– Det är Spanien och Marocko som har ansvaret i första hand, så är det. Men i ett bredare perspektiv så har EU ett ansvar som så att man som institution stödjer idéen om att ytterligare kontrollera gränserna, att en stor del av arbetet med det gemensamma europeiska asylsystemet också går ut på att hålla människor borta från EU, så ur de perspektiven finns ett bredare ansvar.
Det här är inte den första liknande händelsen, i början av mars i år försökte större grupper av människor ta sig in på spanskt territorium två gånger.