BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Redan innan dess kommer de uppemot 820 miljoner människor som är beroende av fisket som inkomstkälla drabbas av snabbt minskade fångster. Många av dem kan tvingas att flytta från sina hem och söka sig till ett annat yrke för sin överlevnad.
200 miljoner på flykt
IOM beräknar att 200 miljoner människor kommer att ha tvingats bort från sina hem permanent eller tillfälligt år 2050, och många av dem från kustområden.
– De andra stora drivkrafterna bakom migrationen i dag är politiska kriser och naturkatastrofer, säger IOM:s generaldirektör William Lacy Swing.
Han menar att det aldrig i modern tid funnits lika många komplexa och fortsatt pågående humanitära nödlägen som det gör just nu. I dag finns det 60 miljoner människor som har tvingats bort från sina hem och 20 miljoner är klimatflyktingar, vilket är det högsta antalet människor som är rotlösa sedan andra världskriget.
– Om vi dessutom lägger till händelser som supercyklonen Haiyan på Filippinerna och jordbävningen på Haiti, så finns där ytterligare grupper.
– Vi vet inte hur många av dessa naturkatastrofer som är klimatrelaterade, men vi blir allt mer medvetna om klimatförändringarna. Efter Parismötet framstår det som allt tydligare att vi måste fokusera mer på förebyggande strategier, i synnerhet i länder som Bangladesh och på öar i Stilla havet.
”Har redan börjat”
Kiribatis president Anote Tong har sagt att de befarar att vissa av deras 33 atoller kommer att försvinna. De har redan börjat köpa upp mark i grannlandet Fiji. Det är den typen av förebyggande insatser som måste göras, menar William Lacy Swing.
Hur många har tvingats flytta hittills från dessa områden och var pågår den snabbaste utflyttningen?
– Migrationen från kustområden har redan börjat, men det är svårt att vara exakt eftersom det saknas bra data. Vi vet inte i dag. Men det är tydligt att det kommer att bli en viktig fråga i framtiden och det kommer att ske både från lågliggande öar i Stilla havet och Västindien och länder som Bangladesh där människor byggt hus nära kusten och drabbas av återkommande översvämningar. Vi måste ha förebyggande insatser, ju bättre sådana, desto färre lindrande åtgärder krävs. Ju bättre förberedd du är, desto mindre riskerar du att förlora.
Enligt IOM kommer brist på mat och vatten till följd av klimatförändringarna också leda till allt fler konflikter framöver. Men det behöver inte bara handla om konflikter. I Indonesien lyckades exempelvis IOM evakuera hundratals fiskare som i flera års tid hade hållits som slavar inom fiskeindustrin.
– Med hjälp av indonesiska myndigheter kunde vi befria dem, ge dem stöd och en möjlighet att återgå till ett normalt liv.
Trots att migrationen i allt högre grad börjat betraktas som en global fråga så har bristen på politiska initiativ ofta sagts bero på att migrationsexperter saknat bra studier och tillförlitlig data. Har den situationen förbättrats efter flyktingkriserna i Syrien, Västasien och Östafrika?
– IOM har genomfört flera satsningar för att ge stöd till riktiga politiska beslut. Även om många av de uppgifter vi sitter på är bristfälliga eller felaktiga, så har vi tillräckligt med information för att veta vilka drivkrafterna är bakom dagens migration och framtidens, där det även handlar om demografiska faktorer.
– I de industrialiserade länderna finns en åldrande befolkning som behöver arbetskraft på alla nivåer. Och i det globala Syd finns en stor ungdomsbefolkning som behöver arbeten. Vår bedömning är att många länder nästan säkert kommer att bli mer multikulturella, multietniska och multireligiösa.