FN bildades bland annat med Nazitysklands folkmord på judar och romer som skäl. "Aldrig mer", det var grundappellen. Under tiden sedan bildandet av FN har två folkmord konstaterats, nämligen det som skedde i Rwanda för 20 år sedan och de serbiska övergreppen mot muslimer i Bosnien.
Men nu finns det risk för nya.
Folkmord är en noggrant definierad företeelse. För att begreppet ska vara uppfyllt ska våldet och dödandet vara i syfte att helt eller delvis förinta en speciell nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp.
Det är därför bara dödandet i Rwanda och Bosnien erkänts som folkmord, medan en lång rad andra övergrepp definieras som massmord och brott mot mänskligheten.
FN-trupp drogs tillbaka
I Rwanda inleddes förföljelserna av tutsier redan på kvällen den 6 april 1994 för att slå ut i full styrka dagen efter. Då hade armén och den fruktade milisen Interhamwe ställt upp listor på alla tutsier och moderata hutuer i landet.
President Juvenál Habyarimanas flygplan hade med stor sannolikhet skjutits ned av armén så all planläggning av folkmordet var redan färdigt när planet sköts ned.
Men trots att världen såg vad som hände i Rwanda ingrep man inte. Frågan blockerades i säkerhetsrådet och den FN-trupp som fanns i landet drogs tillbaka efter att tio belgiska FN-soldater mördats av milisen.
Clinton har bett om ursäkt
Bakom beslut att dra tillbaka FN-trupperna stod bland andra den senare generalsekreteraren i FN, Kofi Annan, som var ansvarig för soldaterna. Frankrike, som aktivt stött den sittande hutu-regimen och hjälpt till att bygga upp deras krigsmakt, motsatte sig också ett FN-ingripande.
Den dåvarande generalsekreteraren i FN, egyptiern Boutros Boutros-Ghali, hade som utrikesminister i Egypten godkänt export av stora mängder machetes till milisen i Rwanda.
Endast en av politikerna i säkerhetsrådet har ingivit en offentlig ursäkt för att han inte ingrepp, USA:s president Bill Clinton, som vid en ceremoni i Kigali lämnade sin ursäkt och lade blommor på monumentet över de mördade i Rwanda.
Risk för nya folkmord
Idag finns det två områden med uppenbara risker för nya folkmord. Det allvarligaste fallet är Centralafrikanska Republiken, norr om Rwanda, där en muslimsk minoritet hotas av att förintas av den kristna majoriteten. Frankrike och Afrikanska unionen har skickat trupper till landet för att förhindra folkmordet – men antalet soldater anses vara helt otillräckligt. Även EU har lovat sända trupp. Från FN har ännu inga soldater sänts.
Adama Dieng, FN:s rådgivare för förebyggande av folkmord varnar för att ”risken är överhängande för brott mot mänskligheten och folkmord”.
Även Sydsudan i riskzon
Även världens yngsta stat Sydsudan löper stora risker att utsättas för folkmord. I landet slåss den dominerande folkgruppen dinkas mot minoritetsgruppen nuer. Parterna har förhandlat i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och kommit fram till avtal som inte respekteras.