17-årige Nahel sköts av polisen – nu blir han politiskt slagträ
Protestanter bär t-shirts med texten "Rättvisa för Nahel" under en demonstration startad av Nahel Merzouks mamma. Detta skedde efter att den polis som misstänks för skottet, som i somras dödade 17-årige Nahel, släpptes från häktet i avvaktan på vidare utredning.
Bild: AP/TT
Dagens ETC
I somras sköt han den 17-årige Nahel till döds i samband med poliskontroll. En video som visade händelsen blev viral och ledde till ilska och upplopp i förorter i hela Frankrike. Nu har polisen som sköts släppts ut ur häktet. Och händelsen är extremt politiserad.
Célanie Boulogne, 54, tycker att det är en signal till alla som bor “i förorten”. Själv bor hon i Chanteloup-les-Vignes, känd bland annat som skådeplats för kultfilmen La Haine (Medan vi faller, 1995) av Mathieu Kassoviz som handlar just om tiden efter att en förortsungdom dödats av polis.
– Det känns så. Det är som att våra barns liv, araber och svarta, inte är värda lika mycket som andras barn. Jag tror inte de skulle kunna döda ett vitt barn på samma vis, säger hon.
Hon har själv två söner i övre tonåren som har stoppats av polis flera gånger.
– Helt utan att ha gjort något, slumpmässigt bara.
Morgonen den 27 juni stoppade “Florian M” – som polismannen kallas i fransk press, och hans kollega den 17-årige Nahel Merzouk som körde bil utan körkort. Med i bilen var två kompisar. På mobilvideon som spridits från tillfället ser man hur en av polismännen har draget vapen redan innan bilen kör iväg – smiter, enligt polisens. I mobilfilmen hörs hur en av poliserna ropar “Du kommer att få en kula i huvudet!” Sekunden efter skjuts Nahel. Bilen åker vidare i låg fart och krockar en bit bort.
Nahel är död.
Låg risk för upplopp
Florian M, 38 år misstänks vara polisen som sköt. Efter en häktningstid på drygt fyra månader har han nu släppts ut ur häktet. Han är ännu inte friad från misstanke – rättsprocessen är långsam i Frankrike. Däremot ansåg domaren att anledningarna till att hålla honom häktad inte längre gällde: den främsta handlade om den allmänna ordningen. Risken för nya upplopp anses nu vara låg.
Videon och Nahels död ledde till ilska och upplopp i Nanterre, förorten till Paris där det hela skedde. Upploppen spreds sedan till förorter i hela Frankrike. Det brändes bilar och offentliga byggnader som bibliotek och skolor och våldsamma sammandrabbningar ledde till flera skadade poliser och upploppsmakare. Upploppen fick internationell uppmärksamhet och skapade hätska debatter.
Två som dog
Nahels mamma Mounia Merzouk kallade till demonstration i Nanterre söndagen den 19:e november. Runt 500 personer samlades för att protestera mot frisläppandet av polismannen. De var betydligt färre än vid liknande demonstrationer i somras. Det krävdes “rättvisa för Nahel” men även för Adama, Cédric, Théo… Flera är namnen på de ungdomar som dött eller skadats allvarligt i samband med polisingripande.
– När jag vaknar på morgonen hör jag inte längre hans röst, jag ser inte hans leende. Polismannen har inte tagit bara ett liv utan två; han dödade även mig, sade Nahels mamma i ett tal till de samlade demonstranterna.
Mounia Merzouk är idag framstående i den stiftelse (Justice pour…) som kämpar mot polisvåld i främst socialt utsatta förorter och diskriminering samt, som de menar, söker rättvisa för de som dödats i samband med polisgripande. Efter hennes sons död startades en insamling till henne på nästan 500 000 euro (cirka 5,5 miljoner kronor) som ska täcka bland annat rättegångskostnader.
– Tro mig, jag skulle betala vad som helst för att få min son tillbaka, svarade en märkbart upprörd Mounia Merzouk när tevekanalen Cnews pressade henne om pengarna. Cnews kallas “Frankrikes Fox News” med anledning av sina högerextrema stjärnpaneldeltagare.
20 miljoner till polisen
Polisen Florian M vistas nu med sin familj på hemlig ort på grund av hotbilden mot honom. Men familjen har inga ekonomiska bekymmer. Dagarna efter Nahels död, i samband med att Florian M häktades och före insamlingen till Mounia Merzouk inleddes, startade den högerextrema politikern Jean Messiha en insamling till honom och hans familj. Den insamlade summan ligger idag på över 1,6 miljoner euro – nästan 20 miljoner svenska kronor. Jean Messiha är fast paneldeltagare på just Cnews. Han var tidigare aktiv i det högerextrema partiet Nationell samling, som leds av Marine Le Pen men han har sedan presidentvalskampanjen 2022 gått över till ännu mer extrema Reconquête (Återerövring) som leds av Cnews-kollegan och före detta presidentkandidaten Éric Zemmour.
Kallas martyrer
Partiet använder fall som Nahels i sin propaganda och hets. Strax efter beskedet om att Florian M släpptes skrev Éric Zemmour på plattformen X om olika sorters “martyrer”. De han kallar “våra martyrer” är bland annat de franska barn och präster och präster som har mördats av någon med utländsk härkomst. Ett av dessa offer är flickan Lola, vars familj öppet vädjade politiker att inte använda flickans död som politiskt slagträ.
“Deras martyrer”, enligt Éric Zemmour, är “Nahel och Traoré” – det vill säga ungdomar som dödats av polis. “Deras martyrer är återfallsförbrytare. Våra martyrer är oskyldiga offer för civilisationskriget” skriver Éric Zemmour vidare på plattformen X. Texten har anmälts av flera som uppvigling till våld.
– Om det är krig så har man rätt att använda våld. Det är helt klart uppvigling. Man uppmuntrar folk och polis att döda våra söner. Mina söner är rädda för polisen, säger Célanie Boulogne.
“Grövre våld mot polis”
Jean-François Duhamel vid kommunpolisen i Nanterre säger när Dagens ETC ringer upp att de tar allvarligt på dödsfall och inte tvekar att grundligt undersöka varje fall.
– Sen måste jag påpeka att våldet mot polisen blir allt vanligare och grövre. Det är grundläggande att försvara sig i livshotande situationer, säger han.
Nahels kompis som var med i bilen när denne sköts och är vittne och målsägande i förundersökningen berättar anonymt till dagstidningen Le Parisien:
– Jag förstår inte hur de kan släppa honom (polisen). Jag är livrädd för poliser och poliskontroller nu och jag tänker på Nahel varje dag. Han var min skolkamrat, säger vännen som kallas Fouad i Le Parisien.
Sedan 2021 har minst 24 personer dött i samband med “smitning vid poliskontroll”, senast i september i år då en 16-åring dog på det sättet. Alla utom en hörde hemma i en socialt utsatt förort till Frankrikes storstäder. Antalet har femdubblats sedan det juridiska begreppet “självförsvar” för tjänstemän utvidgades 2017 till att gälla även smitningar. Bara vid ett av dessa dödsfall har händelsen filmats.
– Du förstår vad det innebär? Att polisen kan döda vem som helst i ett fordon, hävda att det var smitning och sedan gå fri. Bara om det filmas, som i Nahels fall, finns en chans till rättvisa, säger Célanie Boulogne.