Stå på dig, utrikesministern. Du är inte ensam om att vilja driva en feministisk utrikespolitik. Sedan Dagens ETC startade uppropet för en feministisk, modig och rättvis utrikespolitik har 15 000 namn strömmat in. Den senaste veckan har vårt upprop spridits bland EU-parlamentariker i Bryssel. Politiker från grekiska Syriza, spanska Podemos, och danska Enhedslisten finns bland dem som gett svensk utrikespolitik sitt stöd.
Många känner stolthet
Vår kampanj bör inte ses som en personkampanj för Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S). Utan snarare som sätt att visa att hennes uttalade feministiska och mer rakryggade linje har brett folkligt stöd.
Många av de svenskar som har valt att skriva under har uttryckt en känsla av nyvunnen stolthet. Att de länge har saknat en svensk modig utrikespolitisk hållning med ryggrad.
Artisten och programledaren Jason Diakité är en av dem:
”Jag känner en stolthet över att utrikesminister Wallström står upp för mänskliga rättigheter trots all kritik som riktats mot henne från den penningstinna högern. Äntligen står våra politiker upp för något som är positivt!” skriver han.
Dragkamp inte över
Flera har också uttryckt förfäran över hur debattörer och politiker på högerkanten tycks sätta näringslivets intressen framför solidaritetens.
Somar Al Naher, kolumnist i Aftonbladet:
"Om vi själva hade gått i Saudiernas skor hade vi velat ha någon som sett oss. De 31 debattörerna från näringslivet är inte representativa för resten av befolkningen."
Hon syftar på den DN Debatt-artikel där 31 höjdare från näringslivet argumenterade mot Wallströms linje i Saudiaffären och de högerdebattörer som i dess följd har angripit utrikesministern för att ha agerat oansvarigt. För starka är de krafter som vill motarbeta en aktiv linje. Som ser ekonomiska intressen som överlägsna de humanistiska och solidariska.
Dragkampen pågår. Men sträck på dig, Wallström.
Vi är 15 000, de 31.
15 000 ryggdunkar – här är några av dem:
Jason Diakité
Artist och programledare
”Jag känner en stolthet över att utrikesminister Wallström står upp för mänskliga rättigheter trots all kritik som riktats mot henne från den penningstinna högern. Äntligen står våra politiker upp för något som är positivt!”
Dimitrios Papadimoulis
EU-parlamentariker för grekiska Syriza
”Jag skriver gärna under.”
Maria Sveland
Journalist och författare
"Till gubbmedia och gubbpolitikerna: Kan ni för i helvete en gång för alla bara ta och FATTA att kvinnors rättigheter är detsamma som mänskliga rättigheter? Heja Margot! Heja en feministisk, solidarisk, antimilitaristisk utrikespolitik!"
Malin Björk
EU-parlamentariker för Vänsterpartiet
”Många är de mörkermän av olika slag som varit ute och kritiserat Wallström, inklusive ryggradslösa politiker som inte vågar stå upp för demokrati. De borde skämmas. Utrikespolitiken handlar liksom resten av politiken om att ta ställning.”
Suzanne Osten
Dramatiker och barnfilmskonsulent
”Margot Wallström har trovärdighet i sitt djupa fredskvinno-projekt FN. Dags för nya strategier och dialog.”
Lotta Lundgren
Programledare och författare
”Ja, en solidarisk ideologiskt driven utrikespolitik behövs, i dag mer än någonsin.”
Pierre Schori
Tidigare biståndsminister, kabinettsekreterare
”Det behövs en feministisk utrikespolitik. Äntligen är utrikespolitiken tillbaka i politiken. Halleluja!”
Soraya Post
EU-parlamentariker, Fi
”Utrikespolitiken måste se alla grupper i ett samhälle och stödja den som tystas eller inte tillåts en röst.”
Roland Paulsen
Sociolog och författare
”Det krävdes en hård medieknuff för att få Wallström att snubbla över mållinjen. Nu är det bara att sätta stopp för resten av svensk vapenexport – något mindre kan en feministisk utrikespolitik aldrig nöja sig med.”
Nina Björk
Författare, debattör och kolumnist
”Bra initiativ! Tack Wallström för att du visar en avvikande form av rationalitet: det finns saker som inte kan mätas i pengar.”