I förra veckan kom nya rapporter om bombningar av civila mål, minst 31 civila, däribland kvinnor och barn, dödades vid en attack nära den instängda hamnstaden Hodeidah.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Det är bara ett exempel av många. Enligt Rädda Barnen har minst 130 barn dödats varje dag av kriget och dess konsekvenser sedan Saudiarabien och Förenade Arabemiraten inledde sina bombningar av Jemen för drygt tre år sedan.
I sin rapport slår HRW fast att koalitionens redovisningar av sina bombningar ”inte visar någon ansträngning för att undersöka ansvar för brottsliga flygattacker. Dessa uppenbara försök att dölja kriminalitet från parterna i konflikten och militärpersonal är i sig en överträdelse av krigslagarna”.
En tredjedel icke militära mål
Den Saudiledda koalitionen har vid upprepade tillfällen dementerat att man bombar civila mål eller har överträtt krigslagarna och hävdar att flygattackerna inte varit riktade mot civila mål.
Detta motsägs av undersökningar genomförda av nyhetskanalen Al Jazeera och det internationella Yemen Data project som avslöjat att nära en tredjedel av de 16 000 flyganfallen som genomförts sedan mars 2015 har drabbat icke-militära mål.
Många av dessa attacker har drabbat sjukhus, bröllopsfester, vatten- och elektricitetsanläggningar och dödat tusentals människor.
Minst 10 000 människor beräknas av FN ha dödats under kriget i Jemen, många analytiker menar dock att siffran i verkligheten är betydligt högre, kanske dubbelt så hög.
Efter flygattacken på skolbussen tidigare i augusti har kongressmedlemmar i USA krävt att den amerikanska militären ska klargöra sin roll i kriget och undersöka om stödet till flygattackerna kan leda till att amerikansk personal kan hållas ansvarig under krigsbrottslagstiftningen.
Belägrad hjälphamn
Just nu är den hamn i Hodeidah dit 80 procent av nödhjälpen till Jemen levereras belägrad av styrkor från saudiarabiska koalitionen. Att den internationella hjälpen uteblir har skapat en helt ohållbar situation. Fortfarande är Jemen drabbat av världshistoriens största koleraepidemi och minst 18 miljoner av Jemens befolkning på 23 miljoner människor är beroende av hjälp utifrån.
Kritiken mot de stater som sålt vapen till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten hårdnar allt mer eftersom en del av dessa vapen används i kriget i Jeme.
Sedan kriget bröt ut 2015 har USA och Storbritannien sålt vapen för nära 100 miljarder kronor enbart till Saudiarabien, bland dem stridsflygplan och många av de bomber som fällts. Den amerikanska militären hjälper till med tankning av saudiarabiskt stridsflyg i luften och både amerikansk och brittisk personal stöder saudiaraberna när bombräderna planeras – räder som dödat tusentals civila.
Även Sverige deltar
Även Sverige exporterar avancerade vapensystem till både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Saabs radarbaserade Erieye ger en mycket avancerad övervakning av mål för stridsflyg. Systemet talar om för stridsflyget var de ska fälla sina bomber. Detta trots att det svenska regelverket förbjuder export av vapensystem till länder som befinner sig i militära konflikter.
Utrikesminister Margot Wallström säger i en kommentar att hon litar på att de svenska kontrollmyndigheterna utrett att exporten är i enlighet med de svenska reglerna.
Utom svensk kontroll
På Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP, som är den svenska kontrollmyndigheten för vapenexport, uppger man att produkter som redan exporterats är utom svensk kontroll. Man menar dessutom att vapen som exporterats kan användas så länge användandet inte bryter mot internationella konventioner.
Det finns ännu inga tecken på att kriget i Jemen ska kunna avslutas inom överskådlig tid.