BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
2. Flera biträdande borgmästare i Diyarbakir, kurdiska "huvudstaden" i Turkiet, har arresterats och satts i fängelse i väntan på rättegång, anklagade för terrorism.
3. Den socialdemokratiska tidningen Cumhuriyet, den största vänstertidningen i landet, blev utsatt för en razzia av polisen och deras kolumnister, redaktörer och tecknare greps för att ha "begått brott för PKK och Gulen samtidigt". Cumhuriyet har under många år varnat för Gulen-gruppens fara för den turkiska demokratin.
4. Regeringen ställde in rektorsvalen på landets samtliga universitet och beslutade att presidenten har rätt att som han finner bäst tillsätta universitetens rektorer.
5. Arresteringsorder på ytterligare 137 akademiker utfärdades.
6. Ytterligare över 10 000 tjänstemän inom den offentliga sektorn sades upp från sina jobb, anklagade för samröre med Gulen-gruppen. Det innebär, enligt Reuters, att mer 111 000 tjänstemän har avskedats sedan kuppförsöket.
7. Regeringen och det ultranationalistiska partiet MHP deklarerade sitt stöd för att återinföra dödsstraffet. Tillsammans har de tillräckligt många röster i parlamentet för att genomföra en folkomröstning.
8. Ledare och parlamentsledamöter i det prokurdiska vänsterpartiet HDP arresterades och sattes i fängelse i väntan på rättegång anklagade för terrorism. Totalt har 37 000 personer som stöder HDP fängslats sedan kuppförsöket. En polisstation där flera satt fängslade attackerades av en bilbomb och en lokal HDP-ledare avled.
9. Regeringen har strypt internet, förbjudit Facebook, Twitter, Whatsapp och andra funktioner – man har till och med stängt hela webben i kurdiska områden för att förhindra att rapporter om tillståndet där kommer fram.
10. Demonstranter i många städer har arresterats och fängslats.
"Jag bryr mig inte"
Alla dessa händelser är enorma för Turkiet och förtjänar att behandlas utförligt i media, men tyvärr har de blivit vardagshändelser och nya saker inträffar under tiden som de gamla analyseras.
Det internationella samfundet har reagerat mot händelserna, men president Recep Tayyip Erdoğan svarar på kritiken:
– De kallar mig diktator, men jag bryr mig inte.
Han har nu haft makten i 14 år.
Kommentaren gav han på en ceremoni där han utnämndes till hedersdoktor av en rektor han själv utnämnt. Rektorn hade inte de nödvändiga kvalifikationerna för att bli universitetsrektor.
Takten i händelseförloppet har varit så snabb att samhället inte hunnit reagera. De få människor som gått ut i demonstrationer har blivit utsatta för tårgas, batonger och arresterats.
Risk för inbördeskrig
När Recep Tayyip Erdoğan blev varnad för konsekvenserna av en högt uppsatt tjänsteman som såg risken för ett inbördeskrig var Recep Tayyip Erdoğan svar:
– I så fall krossar vi dem.
Bedömare ser en klar risk att bristen på demokrati kan komma att leda fram till en "arabisk vår", ett inbördeskrig, ett nytt kuppförsök eller ett försök av kurder att bryta sig ut ur Turkiet och skapa en egen stat.