Pro-palestinska demonstranter håller upp palestinska, libanesiska and syriska flaggor under en demonstration i Rom där fler än 10 000 deltog.
Bild: Savin Mattozzi
Dagens ETC
Uppskattningsvis 10 000 personer från hela Italien samlades i Rom i söndags för att demonstrera. Dels mot Israels krig i Gaza, dels mot en kontroversiell ny lag som allvarligt inskränker rätten till politiska protester.
Protester mot kriget i Gaza har förekommit regelbundet i Italien under det senaste året, men aktivister uppger att polisen har blivit allt mer repressiv i takt med att den nya lagen, med syfte att kriminalisera civil olydnad, har passerat ett av hindren på vägen till att godkännas.
Lagen, DDL 1660, skulle göra det straffbart att blockera gator, järnvägar och planerade byggplatser med ett straffvärde upp till två års fängelse. Straff upp till 20 år i fängelse skulle kunna tilldömas de som deltar i att organisera eller delta i protester i fängelser eller flyktingboenden. Om du dessutom blir påkommen med material som beskriver sabotagetekniker kan det klassas som förberedelse till terrorism och du kan dömas till mellan två och sex år i fängelse.
Adriano, en 33-årig aktivist som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, deltog i protesterna i Rom i lördags.
– DDL 1660 är den mest repressiva lagen sen slutet av fascisteran. Och det är troligt att den passerar nästa steg mot att antas också.
Portades från Rom
När Adriano och många andra reste till Rom för att delta i protesterna stoppade och genomsökte lokala och regionala myndigheter fler än 1600 personer. 200 av dem nekades att resa in i provinsen där Rom ligger och 51 personer förbjöds att alls resa in i Rom de närmaste tre till fyra åren. Nyheter om kontrollerna spreds på sociala medier, men verkade inte hindra aktivister på väg till protesterna.
Vid fyratiden på lördagen fylldes Pyramidtorget i centrala Rom med demonstranter som bar palestinska, libanesiska och syriska flaggor tillsammans med banderoller och skyltar med budskap som "Stoppa DDL 1660. Rätt att protestera." Äldre personer och barn i barnvagn deltog och stämningen var lugn.
Men vid halv sextiden bröt sammandrabbningar ut mellan demonstranter och kravallpolis. När några demonstranter kastade smällare svarade polisen med att skjuta tårgas in i folkmassan och när människor flydde in på sidogator och försökte lämna torget blockerade polisen utfarter och slog demonstranter med batong. Andra, maskerade, demonstranter stannade kvar och kastade flaskor, stenar och tomma tårgasbehållare tillbaka på polisen, som i sin tur svarade med mer tårgas och vattenkanoner.
Trettio minuter senare var torget tömt, med bara krossat glas och utbrända tårgasbehållare kvar på marken. mellan tio och tjugo demonstranter skadades, de flesta med huvudskador från polisens batonger. Polisen rapporterar 30 skadade.
"Våld kommer att bli norm"
Guilia, en 33-årig aktivist som deltog vid Pyramidtorget, säger att demonstrationen var annorlunda än andra hon deltagit på.
– Jag var rädd. Den här gången stängde de in oss på torget med poliser i bokstavligt talat varje hörn. Alla utgångar var avstängda eller så släppte de bara ut några få. Jag kände mig fångad. Hur de hanterade situationen på torget idag skickade ett budskap till alla som vill protestera: stanna hemma.
Det är ännu inte klart när senaten kommer att rösta om DDL 1660, vilka förändringar till förslaget som kan komma att göras eller om det kommer att stoppas helt. Men oron är stor bland människorättsorganisationer och andra kritiker.
Arianna, en 30-årig aktivist på plats i Rom, säger att hon försöker förbereda sig själv på att det väntar mer repression i stil med det som hände i Rom:
– Tyvärr tror jag att den typen av våld kommer att bli norm. Men trots det så måste vi ut på gatorna, fysiskt, med våra kroppar, för att göra motstånd och ta mark från den repressiva politiken.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.