Du kan enkelt färga dina påskägg med bara natuliga ämnen. De får en vacker jordig färg och är garanterat fritt från kemikalier.
Allt du behöver är:
- Ägg
- 10 lök (tips är att du sparar lökskal ett par veckor innan när du lagar mat)
- Kastrull och vatten (såklart)
Så här gör du:
Skala av tunnaste skalet på löken och lägg i kastrullens botten. Lägg i äggen, häll på vatten, lägg lite mer lökskal ovanpå, koka fem minuter för mjuka ägg och 7-10 min för hårdare ägg. Spola snabbt av med kallt vatten. Lägg på en duk och låt dem torka. Klart!
Du kan också prova att färga med kaffe, rödlök, paprika, blåbär, i princip allt som du är rädd för att det ska färga av sig i vanliga fall.
Vissa använder ocså ättika och då fäster färgen mer sägs det. Beroende på hur mycket lökskal du lägger i kan du också experimentera fram olika nyanser. Roligt och spännande för hela familjen och så piffar det upp påsken på ett miljövänligt sätt.
TIPS! Lämna halva äggen i lökvattnet och skapa vackra mönster som på den här bilden nedan.
Text & foto: Nina Gergi