Vad gjorde ryssen med två identiteter vid ett militärområde i Skåne?
Händelsen är början på en bisarr berättelse – med trådar som sträcker sig över hela världen.
Bild:
Polisen, TT, Joakim Medin (montage)
Dagens ETC
I november 2023 grips en rysk medborgare utanför ett militärområde i Skåne. Mannen bär ett falskt paraguayanskt pass, och har fejkade registreringsskyltar på sin bil.
När hans bostad söks igenom påträffar polisen tiotals id-handlingar från Ryssland, Paraguay och Israel – utställda på olika namn.
Händelsen blir startskottet på en bisarr berättelse med trådar över hela världen. Dagens ETC följer dem hela vägen till ett strandkafé i Israel.
Den sena höstkvällens mörker ligger kompakt över Önnarp strax utanför Förslöv i nordvästra Skåne. Det enda som bryter genom novemberdunklet är skenet från en ficklampa, som flackar runt ett hus i närheten av Försvarsmaktens övningsfält.
Mannen som håller i ficklampan lyser in i det tomma huset. Han bär en lång rock, och på tomten har han parkerat sin svarta Mercedes-suv med nederländska registreringsskyltar. Men han är inte ensam i mörkret. En granne har upptäckt vad som försiggår och konfronterar mannen, som hävdar att han är på en skogspromenad och därefter snabbt hoppar in i sin bil. Han kör vidare och stannar vid ytterligare ett hus några hundra meter bort, och tänder återigen ficklampan.
Vid det här laget har grannen tagit kontakt med polisen. En patrull sätter fart mot området.
Är det en rekognosering inför ett inbrott – eller något betydligt mer allvarligt?
Bild:
Johan Nilsson/TT
Blev frisläppt efter förhör
Mannen med ficklampa och lång rock heter Oleg, och det ska snart visa sig att det inte är första gången som han kommer i kontakt med svensk polis. Bara några veckor innan händelsen vid Önnarps militära övningsfält har gränspolisen besökt honom i hans boende på en herrgård utanför Båstad, 20 minuter med bil från området där han senare skulle påträffas. Syftet med besöket var enligt polisrapporten att ”eftersöka utlänningar som olagligen vistas i Sverige”.
Förutom Oleg är även hans fru Daria och bror Maxim i huset. ”Samtliga hade en större mängd id-handlingar från Ryssland, Paraguay och Israel”, rapporterar poliserna – och i vissa av handlingarna förekommer helt olika namn.
”Varför Oleg och Daria hade andra namn i deras handlingar från Paraguay var för att de namnen ’klingar’ bättre. Oleg svarade generellt svävande och många gånger förvirrande på våra frågor. Maxim (Olegs bror) var på besök för att träffa Oleg och Daria… Han var väldigt tystlåten och gav korta svar”, framgår av rapporten.
Daria är däremot mer talför, och pratar ”lättvindigt” om id-handlingarna. Hon påstår att paret kom till Sverige i augusti, men när hon visar bilder för poliserna blir det uppenbart att de varit i landet längre än så. Faktum är att Oleg stoppades för en fortkörning i Sverige redan i februari 2021.
”Vi tog in Oleg och Daria till polisstation där de fick beslut om uppmaning att lämna landet inom fyra dagar, till Estland då de har uppehållstillstånd där. Det genomfördes ett förhör med Maxim och han blev därefter frisläppt”, avslutar gränspolisen.
”Svenska skogen är så fin”
När polisen anländer till Önnarp den mörka novemberkvällen har suv:en redan kört vidare. Patrullen ger sig ut på jakt. På en skogsväg i anslutning till militärområdet påträffas bilen, och poliserna kör snabbt upp bakom den för att blockera vägen.
Han presenterar sig som Eric, och påstår sig bo på Hotell Riviera inne i Båstad.
En man kliver ut på skogsvägen och lämnar över ett paraguayanskt pass till poliserna. Han presenterar sig som Eric, och påstår sig bo på Hotell Riviera inne i Båstad. Han är bara på en naturpromenad, ”eftersom han hört att den svenska skogen är så fin.”
Men poliserna synar snabbt bluffen. De ringer Hotell Riviera, som aldrig hört talas om personen ifråga. Och när bilen genomsöks så hittas id-handlingar som indikerar att mannen i själva verket är från Sankt Petersburg i Ryssland och har ett helt annat namn – Oleg. De nederländska registreringsskyltarna är falska. Suv:en är i själva verket också rysk.
”Nu ändras situationen och Oleg grips för brukande av osann urkund”, skriver patrullen.
Starkt objektiv och multimiljonbåt
Först tio dagar senare genomförs en husrannsakan i Olegs bostad. Vid det laget sitter han häktad, men Daria och Maxim är på plats när sju poliser dyker upp för att söka igenom herrgården.
Precis som vid gränspolisens besök påträffas nu en mängd olika pass och identitetshandlingar. Polisens tekniker ska senare komma fram till att det paraguayanska passet som Oleg visade i samband med gripandet, en israelisk identitetshandling samt ett ryskt traktorkörkort och vanligt körkort alla är förfalskade.
Däremot lämnar man tillbaka fem andra id-handlingar från Paraguay, Ryssland och Israel, eftersom dessa inte kunnat bevisas vara falska. Utöver id-handlingarna har Oleg också en mängd bankkort i två olika namn, samt ett uzbekiskt sim-kort.
Id-handlingar och bankkort med olika namn påträffas i bostaden.
Bild:
Polisens förundersökning (montage)
Det framgår av visum i ett av Olegs pass att han har rest väldigt mycket. Några av de länder som han har besökt är Finland, Storbritannien, Uzbekistan, Israel och Estland – där han sedermera har fått uppehållstillstånd.
I en hylla i bostaden står även en Leica-kamera med ett ljusstarkt zoomobjektiv, och på ett av borden ligger nyckeln till Olegs båt som är förlagd i Båstads hamn. En Delta 54 värd omkring tio miljoner kronor. Båten genomsöks aldrig av polisen.
När Oleg blir förhörd uppger han att han fått det falska paraguayanska passet genom sitt juridiska ombud. Själv är han osäker på om det är äkta eller falskt. Det juridiska ombudet har också rekommenderat honom att byta namn till Eric, eftersom det förekommer ”diskriminering mot ryssar” i Sverige. Det nya namnet skulle hjälpa Oleg i hans affärsverksamhet.
– Jag behövde byta strategi gällande min verksamhet i EU på grund av kriget. Enligt mänskliga rättigheter ska alla behandlas lika, men ändå ställs jag inför frågor gällande min bakgrund, säger han i förhör.
Han uppger sig vara god för cirka 100 miljoner kronor tack vare handel med kryptovalutor.
Enligt egen utsago är Oleg alltså i Sverige av affärsskäl. Han uppger sig vara god för cirka 100 miljoner kronor tack vare handel med kryptovalutor, och påstår sig också vara delägare och representant för ett estniskt bolag som är verksamt i Sverige.
Affärspartner ringer upp
Dagens ETC har varit i kontakt med det företag som Oleg uppgett sig arbeta för. De nekar till allt samröre med honom.
– Hans påståenden är inte korrekta. Vi har haft en annan representant i Sverige under lång tid, skriver de i ett mejl.
Men det finns flera uppgifter som tyder på att en hel del av det som Oleg påstått om sin koppling till bolaget faktiskt är korrekt. Och ett par dagar senare händer något märkligt.
Plötsligt ringer det en svensk person som uppger sig vara vän och affärspartner till Oleg. Efter Dagens ETC:s mejl har det estniska företaget hört av sig, och uppger att frågorna som tidningen ställt kan leda till juridiska problem. Den svenska affärspartnern är orolig, och delar med sig av Olegs telefonnummer.
Oleg är i Israel. Och han vill mötas.
En lunch vid Medelhavet
Några dagar senare träffar Dagens ETC honom vid en strandpromenad en bit utanför israeliska Tel Aviv. Solen står högt på himlen och där är fullt av människor som badar och spelar strandtennis i sanden. Oleg bär shorts och sandaler, men både han och frun Daria som följt med honom är märkvärdigt bleka för att befinna sig i det här klimatet.
Oleg föreslår genast att vi äter lunch. Han påstår sig vara permanent hungrig sedan tiden i svenskt fängelse.
– Maten vi fick där var rutten, så jag kunde inte äta särskilt mycket.
Dagens ETC möter Oleg på en strandrestaurang utanför Tel Aviv.
Joakim Medin
Över en stor portion fisk med grönsaker ger han sedan sin version av vad som hände den där novemberkvällen förra året. Oleg menar att han befann sig i skogen för att han hade haft en stressig arbetsdag och behövde vara ensam en stund. Väl på plats upptäckte han huset, och han råkar ha odlat ett stort intresse för svenska ödehus.
– Det finns massvis av ödehus i Sverige och jag har börjat undersöka deras tillstånd. Det här var bara en del av min research, säger han.
I nästa stund konfronterades han av mannen i grannhuset. Enligt Oleg försökte han få honom att förstå att hans misstankar var ogrundade, men grannen förvärrade allt genom att kontakta polisen. Det handlar om ett beklagligt svenskt psyke, enligt Oleg.
– Min erfarenhet av svenskar är att när ni har fel om något så försöker ni eskalera situationen fram tills att ni kan täcka över era misstag. Eftersom det värsta svenskar vet är att behöva konfrontera sina egna fel.
Vet inte var han är född
Frågetecknen blir ännu fler. Precis som den svenska gränspolisen tidigare noterat så svarar Oleg förvirrande, och det blir inte lättare när vi kommer till frågorna om de olika pass och id-handlingar han haft tillgång till.
Oleg berättar att hans föräldrar brukade resa väldigt mycket och att han inte vetat i vilket land han föddes i, trots att Sankt Petersburg är angivet som födelsestad i hans pass. Enligt vad Dagens ETC har kunnat klarlägga kommer han från en ingenjörsfamilj. Farfadern är en uppburen professor på ett framstående tekniskt universitet i Ryssland, och fick för ett antal år sedan pris av landets president Vladimir Putin för sin forskning. Han är också en av de forskare som öppet protesterat mot invasionen av Ukraina.
Men enligt Oleg har hans advokat grävt fram uppgifter om att han ska ha fötts här i Israel. Han har ett israeliskt medborgarskap – men det har han fått senare i livet.
Jag kan inte säga om det är falskt eller inte. Jag har litat på min advokat.
Trots sitt israeliska pass har Oleg även skaffat det paraguayanska passet. Han hävdar att han enbart följt sin advokats instruktioner och plötsligt fått hem ett pass med posten.
– Jag kan inte säga om det är falskt eller inte. Jag har litat på min advokat. Han sa att min bakgrund och min förmögenhet som jag byggt med kryptovaluta skulle göra det besvärligt för mig att driva företag i Sverige. Därför skulle vi göra ett experiment och skaffa ett paraguayanskt pass. Med det skulle jag kunna förlänga min vistelse som en helt ny juridisk person.
Men varför bytte du namn till Eric i det passet?
– Eftersom dagens samhälle dömer människor utifrån var de kommer. Det är väldigt svårt att öppna bankkonton och överleva över huvud taget idag, om du har ett ryskt pass. Jag är okej med att ha vuxit upp i Ryssland men vill inte att mina företag eller mina pengar ska förknippas med rysk politik.
Oleg menar att den svenska polisen har hängt ut honom som en ”fet fisk” man lyckats fånga, enbart på grund av att man hittade hans ryska pass och för att polisen har velat framställa sin myndighet som effektiv.
– Det är uppenbart att man velat blåsa upp det här fallet för att bättra på sin statistik.
Daria sitter för det mesta tyst vid bordet på den israeliska strandrestaurangen. Hon häller salt på maten från ett saltkar och påstår att det smakar socker. Den dyra kameran med ett zoomobjektiv, som fanns i deras bostad i Sverige, säger hon sig använda till att fota Oleg när han vindsurfar.
”Antisemitism” hos svenska polisen
Oleg påstår sig också ha sett ett annat problem som påverkat polisens beteende. Enligt honom själv uppgav han redan första dagen i arresten att han även har israeliskt medborgarskap och bad Sverige ta kontakt med Israels ambassad. Daria letade fram en diplomatisk representant, men polisen lyssnade inte på dem.
Det är en förolämpning mot den judiska staten och kan räknas som antisemitism.
– Om jag hade sagt att jag är medborgare i USA, tror du att de hade ignorerat det då? Det tror inte jag, men de gjorde det när jag sa att jag är israel. Det är en förolämpning mot den judiska staten och kan räknas som antisemitism, säger han.
Varken Oleg eller Daria, som även hon säger sig ha ett israeliskt medborgarskap via sin make, hade dock sina israeliska pass med sig till Sverige. Bara olika id-kort, varav vissa alltså bedömdes vara förfalskade.
Sverige är en ”polisstat”
Det framgår inte av polisens utredning om man någonsin undersökt huruvida Oleg har kopplingar till exempelvis rysk underrättelsetjänst, och något ordentligt svar på frågan vad han egentligen ägnade sig åt den där kvällen vid Önnarps militärområde finns inte heller.
Det ser lite märkligt ut, dessa omständigheter.
Dagens ETC har varit i kontakt med Alfred Åkesson, åklagaren som ledde förundersökningen mot Oleg.
Det finns flera saker som sticker ut i det här fallet. Undersökte ni om Oleg har kopplingar till den ryska staten?
– Det ser lite märkligt ut, dessa omständigheter. Men jag har inga uppgifter som tyder på att det skulle ha rört sig om någon slags spioneri, säger han.
Ett flertal poliser som deltog i utredningen har också kontaktats av Dagens ETC, men ingen vill uttala sig. På Säkerhetspolisen hänvisar man alla frågor till Polismyndigheten. Hos Försvarsmakten säger man sig känna till ärendet, men avböjer att ge ytterligare kommentarer.
I december 2023 dömdes Oleg av tingsrätten för brukande av falsk urkund. Han avvisades till Estland tillsammans med sin fru Daria och har belagts med fem års återreseförbud. I Estland drog myndigheterna tillbaka hans uppehållstillstånd, och samma dag lämnade han landet. Via Turkiet tog han sig sedan till Israel.
Jag har investerat massa pengar i Sverige. Tror du en spion skulle leva så?
Oleg säger sig ha förlorat ”kolossalt mycket” på hela historien. Dels egendom i Sverige, men också inkomst.
– Jag har tjänat mina egna pengar, jag har köpt ett hus och en båt för dem. Jag har investerat massa pengar i Sverige. Tror du en spion skulle leva så? Jag har inte heller någonting att återvända till i Ryssland.
Han säger att Daria tidigare har beskrivit Sverige som det bästa landet i världen, där hon ville leva och ha sin framtid med Oleg. Men själv känner han att det är en ”polisstat”.
– Det värsta jag stött på i det svenska samhället är att man vill veta precis allt om folk där.