Unik analys: Så partiska är svenska medier om Gazakriget
• AI-granskning av 8 000 artiklar från Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet, SVT, SR – och Dagens ETC • Israeliska dödsfall rapporteras tolv gånger oftare än palestinska • Tidningen som har mest slagsida: ”Försvarskrig”.
Bild:
En man håller sin döda dotters kropp efter att hon dött i en bombning av israelisk militär i Rafah. (AP/TT, Johan Svensson (montage))
Dagens ETC
Svenska medier anklagas dagligen, av båda sidor, för en partisk rapportering om Israels krig mot Hamas och Gaza.
Nu har Dagens ETC analyserat 8 000 nyhetsartiklar.
Facit: Det krävs tolv dödade palestinier för att få lika många omnämnanden som en dödad israel. Dessutom beskrivs dödade i Gaza oftare som omkomna medan israeler rapporteras som just dödade eller mördade.
Och en rikstäckande tidning är långt mer proisraelisk än alla andra.
Vi närmar oss årsdagen för Hamas terrorattack den 7 oktober som blev startskottet för en av 2000-talets blodigaste konflikter. Knappt 1 500 israeler har dödats och 101 personer hålls fortfarande kvar som gisslan. Israel har i sin jakt på Hamas riktat flygräder mot tältläger och anklagas av FN för att begå folkmord mot palestinierna. Hittills har minst 41 313 palestinier dödats, varav en stor andel är barn. Uppgifterna kommer från Hamas-kontrollerade hälsoministeriet men bedöms som tillförlitliga av exempelvis Världshälsoorganisationen, WHO.
Båda sidor för också ett propagandakrig för att vinna omvärldens sympatier. Det ställer höga krav på mediernas bevakning. Men frågan är om de har skött sitt journalistiska uppdrag att vara sakliga och opartiska.
Störst övervikt i Expressen
För att undersöka om det finns en partiskhet i rapporteringen har Dagens ETC analyserat 8 000 artiklar i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, SVT, SR och Dagens ETC.
Med hjälp av AI har vi analyserat hur ofta medierna nämner israeliska respektive palestinska dödsfall samt vilka ord som används i rapporteringen av dödsfallen. Analysen visar att antalet dödade palestinier inte återspeglas i hur ofta dödsfallen omskrivs. Tvärtom får varje dödsfall i Israel ett långt större medieutrymme. Det krävs i snitt tolv dödade palestinier för att få lika många omnämnanden som en dödad israel. Och det är stor skillnad mellan de olika mediernas nyhetsvärdering.
Expressen har störst övervikt av alla medier och nämner israeliska dödsoffer nästan 19 gånger oftare än palestinska, i relation till faktiska dödsfall.
Jag tycker inte man kan bedöma en rapportering på den statistiken.
Men enligt Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen, är den prioriteringen korrekt.
– Hamas terrordåd i Israel var ju det som utlöste hela kriget mellan Hamas och Israel. Och den bakgrunden är viktig att ge även i den fortsatta rapporteringen, säger hon.
I takt med att kriget eskalerar och den palestinska dödssiffran nu är 27 gånger större, tycker du fortfarande att er rapportering är balanserad?
– Jag tycker inte man kan bedöma en rapportering på den statistiken. Det råder inget som helst tvivel om att Expressen på ett väldigt omfattande sätt beskrivit konsekvenserna av Israels försvarskrig i Gaza mot Hamas. Vi har rapporterat massor om de fruktansvärda mänskliga konsekvenserna av de döda civila i Gaza.
DN: ”Analysen blir ofullständig”
Även Dagens Nyheter har en övervikt i sin rapportering av kriget. Tidningen nämner israeliska dödsoffer 13,6 gånger oftare än palestinska i relation till faktiska dödsfall.
Enligt utrikeschef Pia Skagermark ger det inte hela bilden att granska tidningens artiklar i pappersutgåvan eftersom en stor del av Dagens Nyheters utrikesrapportering bara finns på webben.
– Er analys blir ofullständig eftersom vi har valt att göra en ambitiös satsning på en uppdaterad utrikesbevakning online. Mycket av den rapporteringen finns inte med i tidningen.
Men läsare av papperstidningen och e-tidningen får den här bilden av Dagens Nyheter Gaza-rapportering.
– Ja, men det är nästan ingen som bara läser tidningen. De allra flesta är inne på sajten.
Pia Skagermark kan inte ange exakt hur stor andel som bara publicerats på webb eller i direktrapportering online. Men när Dagens ETC kör samma analys av Dagens Nyheters webbpubliceringar som finns sparade i arkivtjänsten Retriever får vi ett liknande resultat.
GP: ”Finns saker att förbättra”
Även Göteborgs-Posten rapporterar oftare om israeliska dödsfall i kriget men chefredaktör Christofer Ahlqvist tycker inte att tidningen är obalanserad.
Era frågor har redan blivit underlag för diskussioner på redaktionen.
– Jag tror att det absolut finns saker i rapporteringen som går att förbättra och era frågor har redan blivit underlag för diskussioner på redaktionen.
Han anger delvis samma förklaring som Expressen att överrapporteringen beror på att många artiklar upprepar bakgrunden till kriget och då nämns 7 oktober-attacken.
– Det kan ju ge lika många omnämnanden om offer från båda sidor i en sådan text även om den absoluta merparten av artikeln handlar om något som hänt i Gaza.
Två SVT-inslag har fällts
Många kritiker har riktat in sig på public service-bolagens bevakning. Hundratals anmälningar har skickats in till Granskningsnämnden varav två SVT-inslag har fällts för partiskhet till Israels fördel.
Men i Dagens ETC:s analys hittar vi inte något starkt stöd för en stark partiskhet i rapporteringen på SVT:s nyhetswebb. Tvärtom ligger SR och SVT tillsammans med Dagens ETC i botten över medier som rapporterar mer om israeliska dödsfall jämfört med palestinska.
Palestinier avlider, israeler slaktas
I alla undersökta medier, inklusive public service och Dagens ETC, finns det en obalans i ordval. Det är mycket vanligare att palestinier omskrivs som avlidna eller omkomna jämfört med israeler, som oftare benämns dödade eller mördade. Och även andra värdeord som ”avrättad”, ”blodig”, ”brutal”, ”massaker”, ”massmord”, ”slakt” och ”utplånad” används i långt större utsträckning för att beskriva israeliska dödsfall.
I Dagens Nyheter är det exempelvis tre gånger vanligare att israeler omnämns som mördade jämfört med palestinier.
– Vi pratar väldigt mycket om vilka ord vi använder och att det ska finnas en balans. Men när en stor granskning av hur palestinska civila drabbas, som tar veckor att göra, får samma vikt i den här undersökningen som en notis, det skär ju i hjärtat, säger utrikeschef Pia Skagermark.
”Krigsföring i en urban miljö"
Av alla undersökta medier sticker Expressen ut, där användandet av värdeladdade ord kopplade till israeliska dödsfall är mer än fyra gånger vanligare än i beskrivningarna av döda i Gaza. Expressens Karin Olsson säger att det är väldigt olika situationer som rapporteringen handlar om.
Är det människor som omkommer i rasmassor? Har de dött av brist på mat?
– Den 7 oktober var ett terrorattentat där människor blev brutalt avrättade, våldtagna, lemlästade. Det som sker i Gaza är ju krigsföring i en urban miljö. Det är kaotiskt och man vet inte alltid vad är det som orsakar de här dödsfallen. Är det människor som omkommer i rasmassor? Har de dött av brist på mat?
Undviker begreppet folkmord
Samtidigt anger en FN-rapport att det finns tydliga tecken på att Israel begår folkmord i Gaza. Och Internationella domstolen (ICJ) i Haag har haft en två dagar lång utfrågning av Israel om påstådda brott mot FN:s folkmordskonvention.
Men när Dagens ETC:s räknar förekomsten av ordet ”folkmord” i de undersökta artiklarna framkommer en stor skillnad mellan redaktionerna.
Dagens ETC:s använder ordet mest frekvent och på andra sidan av skalan ligger Expressen.
Men Karin Olsson tolkar siffrorna som att Expressen har hållit huvudet kallt.
– Folkmord är ju ett folkrättsligt begrepp som är väldigt noga definierat. Det ska man använda med mycket stor restriktivitet och noggrannhet. Det är bra att vi har varit försiktiga med detta.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.