Ulf Kristerssons försvunna intervju: ”Makt är sexigt”
Relationen med 15-åriga Birgitta Ed: ”Brådmogen” • Hur han förlorade oskulden • Halvblind sedan lumpen • Mobbade rödhårig • Om skoldansen: ”Mitt huvud hamnade hela tiden mellan tjejernas bröst”
Bild:
TT, Arkiv (montage)
Dagens ETC
Det är sällan du kommer en statsman in på huden. Men 1997 lyckas journalisten Per Öqvist med just det när han möter Ulf Kristersson, då kaxig moderat riksdagsledamot och marknadschef på Timbro.
Ulf Kristersson drar politiska rövarhistorier, kritiserar kollegor och berättar öppenhjärtigt om kärlek, sex och krämpor.
Dagens ETC:s Max V Karlsson har läst statsministerns försvunna och fasligt privata intervju.
Sommaren 1997 är vacker och varm. Och juli månad inleds med veritabla väderfyrverkerier med åska, tromber och skyfall. Journalisten Per Öqvist gör sig redo för intervju. Bandspelaren är med och Per har som alltid förberett sig med många timmar, dagar och nätter research. Under 90-talet gör han hundratals längre personporträtt för tidningar som Dagens Nyheter och Veckans Affärer och intervjupersonerna peppras med 150-200 frågor om allt möjligt.
Han får ett rykte om sig som en sorts kungamakare, att en intervju med Per Öqvist kan hjälpa eller stjälpa hela karriären. Välkänt är att Göran Persson fruktade, och därför totalvägrade, en sådan intervju.
Själv tycker Per att han är mycket snällare än vad ryktet ger sken av. Intervjupersonerna får alltid godkänna intervjuerna i sin helhet innan publicering, en metod som ibland kritiseras av kollegorna i skrået. Men för Per är det viktigt att han har förstått och återgett saker korrekt.
Rubriken: ”Makt är sexigt”
Just det här personporträttet som han jobbar på sommaren 1997, av en ung och otålig moderat riksdagsledamot, ska publiceras i Aftonbladet. På 15 000 tecken ska allmänheten möta Ulf Kristersson: 169 cm frispråkighet och entusiasm.
Den 33-årige Timbrochefen vill vara med där saker bestäms, och sommarpratar i Sveriges Radio om att det är för många dysterkvistar i politiken.
Resultatet av duons möten blir en personlig och nästan privat intervju om Moderaterna, familjen, känslor, uppväxten och krämpor. I historiens backspegel blir innehållet sensationellt. Idag är det svårt att få tag i artikeln. Den har försvunnit från Aftonbladets webb.
Rubriken på det sällsynta dubbeluppslaget är ”Jag tycker att makt är sexigt”.
Hyllningen till Mona Sahlin
Omedelbart ställer Per Öqvist frågan om Kristersson är den nya Carl Bildt, en fråga som får Ulf att skratta till.
Jag upplever mig som mycket mer mänskligt nyfiken.
– Jag avundas hans enorma kunskap, men han är väldigt olik mig och jag vill absolut inte vara som han. Jag upplever mig som mycket mer mänskligt nyfiken. Han är briljant i sig själv medan det för mig är viktigt att umgås med andra. Men jag känner honom inte så väl. Ingen känner nog Carl Bildt så väl.
Om han ska kritisera något är det att Carl Bildt inte leder människor genom personligt intresse.
– Han är ingen inbjudande person, man möts inte direkt av en öppen famn. Han håller folk på avstånd. Under möten sitter han exempelvis och läser papper och stryker under istället för att vara del av ett socialt samspel.
Moderatveteranen Gösta Bohman beskrivs som plump, Göran Persson som en grabbig och arrogant pamp, Mona Sahlin som ”den första politiker som gjort politiken begriplig för alla”. Och Ulf Kristersson erkänner att han njuter av uppmärksamheten man får som riksdagsman.
– Jag sysslar med politik främst för att det är skoj. För mig räcker det inte att säga att det är viktigt för demokratin eller för att makt är sexigt.
Du tycker att makt är sexigt? frågar Per Öqvist.
– Jo, jag tycker det, säger Ulf Kristersson.
Oxfilémacka och manlighet
Ulf Kristersson beskriver sig själv som entusiastisk och med gott omdöme, men ivrig och intensiv. Han har lätt att driva på saker för fort och svårt för självkritik. Han hatar hyckleri, falskhet och nostalgi. På tallriken ska det helst vara en oxfilémacka, i glaset lite rödvin. Och han är inte feminist.
– Nej. Jag tycker att det känns fånigt när en man kallar sig feminist, som Bengt Westerberg brukar göra. Fast det kanske är jag som inte är så fantasifull att det räcker.
Kristersson får frågan om vad kvinnlighet betyder för honom.
– Ibland tror jag att det är motsatsen till vad jag själv är. I alla fall är det något mycket intuitivt.
”Tur att jag är gift”
Kungafamiljen är ”helt okej”, säger Ulf Kristersson.
– Ibland säger jag att det är tur att jag är gift, inte tio år yngre och inte adlig, för då hade jag varit mycket sur över att inte få gifta mig med kronprinsessan. Jag tycker att hon är jättesöt.
Sveriges blivande statsminister berättar ingående om familjelivet med hustrun Birgitta Ed, som är duktig på att laga mat men sämre på att stryka skjortor.
– Därför stryker jag hellre hennes blusar än tvärtom.
Paret får inte så mycket tid tillsammans medan Ed driver PR-byrån Sagt:Gjort och Kristersson kör dubbelpass på riksdagen och Timbro.
– Vi delar brödrost, det är ungefär allt. Nej, det är väl lite att ta i, men senaste året har vi inte träffats många timmar.
– Ofta skojas det om sådant och man säger att man inte hinner slita på varandra, men visst påverkar det oss. När det varje dag är annat som är viktigast sliter det på relationen. Vi säger att så kan vi inte ha det jämt. Frågan är vad det betyder på lite sikt.
Hade det berott enbart på mig hade jag nog fortfarande varit oskuld.
Har du alltid varit trogen din fru? frågar Per Öqvist.
– Ja. Och frågan är om jag inte hade svarat ja även om svaret skulle ha varit nej, för du har inte med det att göra. Men jag vill säga att jag inte är mycket för otrohet.
– Familjen är något oerhört värdefullt och jag är starkt kritisk till hur fäder ofta sviker sina barn. De borde banne mig tvingas att ta hand om dem.
Per: När träffade du din fru?
– När jag var 20 år och hon bara 15. Fast hon var mycket mer framåt. Jag har alltid haft svårt med flickor. Jag ville verkligen, men var för blyg och osäker. Birgitta var tvärtom brådmogen och framåt. Hon hade redan haft flera pojkvänner.
Per: Tog hon din oskuld?
– Nej, men snudd på. Jag hade inte min sexdebut förrän jag var 19 år.
Per: Hur var första gången?
– Konstigt nog väldigt bra, trots att jag var så oerhört blyg. Vi gick i samma skola och jag hittade på något svepskäl för att jag var tvungen att komma hem till henne.
– Sedan dröjde det flera månader innan något hände. Hade det berott enbart på mig hade jag nog fortfarande varit oskuld, säger Ulf Kristersson.
”Bitsk och ifrågasättande”
Att Ulf Kristersson blev ihop med en yngre tjej handlar om att han själv mognade sent. Men han skämdes för att ta hem en 15-årig flickvän och vågade knappt berätta det för föräldrarna. Ed var till och med yngre är Kristerssons syster Åsa. Ulf föll för att hon var ”bitsk och ifrågasättande” och ”inte uppfyllde den enklaste flickrollen som söt och rar”.
Jag var aldrig med i gänget som tjuvrökte först, som testade sprit eller läste porrtidningar.
Som barn saknade Ulf Kristersson att han aldrig ingick i de häftiga kretsarna.
– Jag var aldrig med i gänget som tjuvrökte först, som testade sprit eller läste porrtidningar eller tog på ett naket bröst eller snattade först. Jag var alltid rädd och försiktig och kom lite efter hela tiden.
Det var inte kul att dansa, för mitt huvud hamnade hela tiden mellan tjejernas bröst.
Och längden störde tidigt i livet.
– Det var alltid ett stort problem. Jag minns hur jag gick hem till mamma efter en skoldans och sa att det inte var kul att dansa, för mitt huvud hamnade hela tiden mellan tjejernas bröst. Att vara ett huvud kortare än alla flickor, och dessutom ha det instoppat mellan deras bröst, var minst sagt genant.
Så förlorade han synen
Ulf Kristersson drar en anekdot om hur han aldrig blev mobbad själv men var med och mobbade en rödhårig kille.
– Vi tog hans jacka och drog den i smutsen. Stackars sate. Jag skämdes verkligen efteråt.
Slutligen behandlar Per Öqvist en öppen hemlighet, nämligen Att Ulf Kristersson bara ser på ena ögat.
– När jag låg i lumpen fick jag en tryckförändring som satte sig på en synnerv. Man vet inte vad som hände. På bara några dagar tappade jag i stort sett all synskärpa på ena ögat.
Öqvist: Modigt dela med sig
Idag är Ulf Kristersson statsminister och Per Öqvist har lämnat journalistiken för att hålla på med konsthandel. Efter 27 år har han precis läst sin egen intervju igen.
– Han är väldigt öppen måste jag säga. Jag får en mer positiv bild av honom i min intervju än jag får av honom som partiledare och statsminister. Han är eftertänksam och ganska modig. Delar med sig av tankar och känslor.
Dagens ETC har sökt Ulf Kristersson genom presskontakt, som inte svarat.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.