Djurplågeriet i Sverige ökar:
• Frätsår på tassarna av avföring
• Sliter huvudet av duva framför skolklass
• Knivhögg sina hundar
Bild:
Montage
Dagens ETC
Hemma hos Barbro har katternas urin förstört lägenheten. Sergejs huskyvaplar får frätsår på tassarna av all avföring. Olof knivhugger sina hundar, medan Marina sliter huvudet av en duva framför en skolklass. Och så välvilliga djurägare som inte har pengar eller förmåga att ta hand om sina djur.
Djurplågeriet i Sverige ökar stadigt. Men få anmälningar går till åtal. Dagens ETC har gått igenom förra årets samtliga fällande domar.
– Det här är inga bagatellbrott, säger djurpolischefen, som vill se mycket hårdare straff.
När länsstyrelsens djurskyddshandläggare kommer hem till Barbro beskriver de hennes lägenhet som en miljö för ”katter förpassade till helvetet”. En nyfödd unge kravlar runt i sitt eget urin i en kattlåda, blint letandes efter mamman. Det slutar med att samtliga 23 katter tvingas avlivas på grund av grov vanvård – något Barbro är helt oförstående för. Hon sköter sina älskade husdjur väl, säger hon till polisen.
Ovanstående scenario i Södertälje är hämtat ur en av de djurplågeridomar som kom under 2023. Dagens ETC har gått igenom samtliga för att teckna en bild av hur djur plågas i Sverige. Där är hundar som misshandlas och knivhuggs. Kossor utan mat. Och katter som föds, lever och dör i sin egen avföring.
Sedan 2020 har antalet polisanmälningar som rör djurplågeri ökat för varje år. Förra året anmäldes 1 328 ärenden — att jämföra med 969 anmälningar år 2020. Men få går till rättegång. Ännu färre fälls. Och när de väl gör det blir det i princip alltid böter, fast att det är upp till två år på straffskalan för normalgraden.
Polischefen: ”Inget bagatellbrott”
– Ja, vi tycker det är jäkligt tråkigt att det blir milda straff. Det är tunt med människor som får fängelse för sådant här trots att det inte är bagatellbrott, säger polisen Pernilla Markström.
Hon är sedan tio år chef på Stockholmspolisens djurskyddsgrupp, som funnits sedan 2011 och är den enda i sitt slag i landet. Totalt är de sex poliser som utreder brott mot djur: fem i Stockholm, en på Gotland.
Varför får så få fängelse?
– Jag kan inte svara på det. Många ärenden läggs ner innan de ens går till åtal. Så är det med all brottslighet och djurärenden är en pytteliten del av allt det polisen gör. Sedan dömer tingsrätten väldigt blygsamt, nio gånger av tio blir det böter.
Pernilla Markström tror att den relativt nya rubriceringen grovt djurplågeri, som kom 2022, ska göra skillnad på sikt.
– Vi hoppas verkligen att tingsrätterna ska börja beakta det och döma utefter det som faktiskt hänt.
Tuffa tider för bönder drabbar boskap
Annelie Grip Hansson är sedan 20 år Västerbottens länsveterinär. Länets djurskyddshandläggare genomför årligen runt 500 kontroller, och Annelie Grip Hansson berättar att böndernas alltmer ansträngda ekonomi fått myndigheten att vara extra vaksamma för missförhållanden.
– Bönderna har det tufft när bränsle- och elpriser sticker iväg. Och om slakterierna inte har avsättning för köttet tar de inte lika många djur. Jag har inte sett att plågeriet ökat, åtminstone inte hos oss, men fler bönder ligger på gränsen till att ha för många djur för att klara av det, säger Annelie Grip Hansson.
Hon berättar att länsstyrelsen upptäcker brister i ungefär hälften av de inspektioner de årligen gör. Oftast orsakar bristerna inget lidande om de åtgärdas i tid men ibland drabbas djuren, vilket kan leda till omhändertagande, polisanmälan och djurförbud.
– Det vanligaste djurplågeriet är undernäring, eller att man inte uppsöker veterinär i tid så att de lider i onödan.
Kattkaos bortom kontroll
Länsstyrelsens rutinkontroller omfattar normalt bara livsmedelsproducenter och verksamheter, till exempel hunduppfödare. Men inspektörerna gör också hembesök hos privatpersoner som har djurförbud eller då allmänheten tipsat om missförhållanden.
Det går snabbt över ett visst antal: 50, 60, 70 katter.
Ett återkommande problem är kattägare som tappat kontrollen när katterna förökar sig.
– Det går väldigt snabbt om man väl har kommit över ett visst antal. Då pratar vi inte om 20 utan om 50, 60, 70 katter. Det blir fort ohygieniskt. När det är sådana jättestora kolonier rör det sig nästan alltid om demens eller annan psykisk ohälsa hos ägaren, säger veterinären.
Annelie Grip Hansson menar att det sällan handlar om illvilja.
– Jag blir nästan aldrig arg på ägarna. Det kan finnas ekonomiska bekymmer. Man kanske hade en dröm om självhushåll som man inte har pengar eller kraft till. Sedan finns de som saknar djuröga, som vi säger. De kan inte se på djuret och tolka dess behov. Och ibland är det ren obetänksamhet, en utmärkt djurhållare som gör ett stort misstag. Det är hemskt när det händer.
Under 2023 så landade Sveriges tingsrätter i cirka 250 fällande domar för djurplågeri, eller brott mot djurskyddslagen. Dagens ETC har gått igenom samtliga – här är några typiska fall. Alla människonamn är fingerade.
Kattsamlaren Owe bor bland kadaver och kattkranium
Polisens förundersökning
För nio år sedan fick smålänningen Owe djurförbud efter att 22 katter hittats i hans avföringsfyllda hem. Då dömdes 77-åringen för djurplågeri. Sedan dess har länsstyrelsen återvänt flera gånger för att omhänderta nya katter. Nu är hemmet så fullt av kattbajs att inspektörerna tvingas ta på sig gasmask. Under en samling bråte ligger en död kattunge. Och ett kattkranium.
Man hittar sju katter och fyra ungar, som varit utan mamman så länge att de försöker dia på varandra. Ungarnas ögon har helt klibbat igen och det saknas foder och vatten. Alla djuren avlivas och Owe döms till villkorlig dom och 2 000 kronor i böter.
Barbro: ”Det är invandrarnas fel”
Polisens förundersökning
Barbro, 75, är en annan kattsamlare. Hon skyller på invandrarna. Det är på grund av dem som hon har så många katter. Invandrarna slänger ut dem och hon tar hem dem. Hemma hos Barbro i Södertälje hittar länsstyrelsen 23 stycken kiss- och bajsluktande katter, samtliga i så miserabelt skick att de avlivas. Katterna saknar mat, vatten och är instängda i två rum där kattkisset frätt sönder golv och väggar. Läget är exceptionellt osanitärt med avföring och urin överallt.
En av djurskyddshandläggarna berättar för polisen:
”Dörren till köket var stängd, vi gick in och där var det fullkomlig misär. Helt avskalat, osanitärt, en kal miljö anpassad för katter förpassade till helvetet.”
En annan scen beskrivs i förundersökningen så här:
”Kattungen låg i en smutsig kattlåda med nerkissat tidningspapper. Där låg den helt nykläckt och kröp omkring och letade efter sin mamma. De andra ungarna hade Barbro låtit en bekant slå ihjäl men hon tyckte synd om mamman så hon behöll en.”
Barbro själv bor i det kattfria vardagsrummet. Där är det rent och fint. Kvinnan säger att hon tar väl hand om sina djur, och att hon efter att de avlivats flyttat på grund av alla plågsamma minnen. Trots det döms hon till villkorlig dom och 6 500 kronor i böter.
Sergejs huskyhord lever i bajs
Efter ett tips rycker länsstyrelsen ut till en villa i ett litet samhälle i Blekinge. Där bor 17 hundar, vuxna och valpar, av raserna husky och akita. Miljön stinker, är kraftigt nedskitad med stora mängder avföring och valparnas tassar har frätsår. Hundarna omhändertas omedelbart för att få slut på lidandet. Ägaren, 53-årige Sergej, skyller på att han varit kort bortrest och att sambon ska sköta allt. Tingsrätten köper inte detta – det är uppenbart att vanvården pågått länge. Han döms till 4 000 kronor i böter.
Bella låser in katterna utan mat – och flyttar
Polisens förundersökning
Ett Göteborgspar letar kattvakt till lilla Emil och via Facebook hittar de Bella. När familjen är tillbaka från semestern så vägrar Bella att lämna tillbaks Emil – det är hennes husdjur, säger hon. För detta döms 52-åringen för olovligt förfogande. Men innan den domen faller i december 2023, så hinner Bella dömas för djurplågeri till 4 000 kronor i böter. Hon har på en gård i Västergötland låst in nio katter och fem hönor att dö utan mat och vatten, när hon flyttat därifrån. Handtagen är borta på de barrikaderade dörrarna och huset osar av död när polisen kommer dit. Ett av kattkadavren är delvis uppätet och tingsrätten slår fast att ”djuren utsatts för mycket kraftigt lidande”. Bellas försvar är att hon lämnat djuren till en namngiven person, som ingen i trakten hört talas om och som aldrig gått att finna.
Tarzan släpas efter bilen i 8 kilometer
Polisens förundersökning
Hundar får inte kopplas till dragkroken på bilen. Men en del hundägare gör det ändå. Det är inte första gången Lars gör så, när han rastar Tarzan i Malmberget. Den här gången glömmer han att koppla loss hunden innan han kör iväg. Först när husse nästan är hemma lyckas en annan bilist stoppa färden. Då har Tarzan släpats i åtta kilometer – kvar i kopplet är ett svårt sargat och blodigt kadaver. I förhör säger Lars att det var en olycka och att han mår dåligt av det som hänt. Han döms till böter på totalt 8 000 kronor.
Mastiffen Devil skrikgråter av skräck
Bara två personer får fängelse för djurplågeri 2023. Hedvig, 30, i Blekinge är en av dem. Vittnen berättar hur den kopplade Devil, en italiensk mastiff på 30 kilo, ”skrikgråter” av smärta och rädsla när Hedvig misshandlar honom utomhus. Hon trycker ner Devil med knäet mot marken, sparkar och slår honom. Den stora hunden är skräckslagen, har ont och polis tillkallas. Hedvig beskrivs i utredningen som en av stadens ”kända missbrukare” och är dömd flera gånger. Det är också på grund av hennes återfallsförbrytelser som hon får 14 dagar i fängelse trots att djurplågeriet är av normalgraden. Hon har nämligen exakt en månad innan hon slår på Devil dömts till tre månaders fängelse för bland annat våld mot tjänsteman.
Djurpark låter apor svälta
Polisens förundersökning
Det mest uppmärksammade målet från 2023 gäller Blekinge exotiska värld, ett skandalomsusat tropikarium som får stänga efter att missförhållanden avslöjats. De två zooägarna låter bland annat tre silkesapor bli sjukligt undernärda. Männen håller två dvärgkrokodiler utan värme, med ett litet smutsigt vattenbad. Paret förvarar också döda apor i frysen. I augusti döms makarna bakom djurparken till 15 000 och 4 500 kronor i böter. En av männen döms också för artskyddsbrott, eftersom tropikariet hållit öppet efter att de förlorat tillståndet.
Knivhugger sina staffar svårt
Sedan 2022 så finns rubriceringen grovt djurplågeri. Det ger som mest fyra år. Örebroaren Olof, 49, döms för grovt brott för att han knivhuggit Kråkan och Vega, sina två Staffordshire bullterriers. Straffet blir dock rättspsykiatrisk vård. Enligt ett vittne så börjar allt med att Vega kissar inne varpå Olof slänger iväg hunden och skriker:
– Nu ska hon fan dö!
Sedan ger han sig först på henne och sedan Kråkan med kniv. Olof förnekar brott och säger att han är avlyssnad av Hells Angels och att det är de som skadat hundarna. Förutom grovt djurplågeri så döms han även för olaga förföljelse och för att vid tio tillfällen ha brutit mot ett kontaktförbud gällande sitt ex. Han förekommer rikligt i belastningsregistret. Det är narkotika, grov rattfylla, stöld – och misshandel av just sin före detta flickvän. Då fick han åtta månaders fängelse som han inte hann börja avtjäna innan han knivhögg sina husdjur. Hundarna överlevde trots att Vega fick livshotande skador.
Pojke eldar upp igelkott
Det är sommar och ett tonårsgäng har druckit sig fulla vid en tågstation i Skåne. En i sällskapet, den idag 17-årige Liam, börjar misshandla en igelkott. En kompis filmar hur tonåringen sparkar och eldar på igelkotten. När terminen börjar får en i skolans personal se filmerna och polisanmäler händelsen. Liam kallas till förhör och ombeds förklara hur han tänkte:
– Jag vet inte, jag tänkte inte förmodligen?
Hur kände du när du såg filmerna?
– Det var väldigt taskigt.
Liam är ytterligare en av ett fåtal som dömts för grovt djurplågeri. Straffet blev 60 timmar ungdomstjänst.
Extremt fet schäfer
Polisens förundersökning
Zelma är tio år och fet. Alldeles för fet. Hon har ingen midja, buken är utvidgad, pälsen är fylld med stora tovor och avföring. Enligt standarden ska en schäfertik väga max 32 kilo. När länsstyrelsen hälsar på så bedömer en veterinär att Zelma väger ungefär det dubbla. Hunden är stel i kroppen, har märkbart ont, kan knappt sätta sig och kissa, och veterinären har problem att lyssna på hjärtat genom allt hull. Husse och matte, ett pensionerat par i Kalmar, döms för sin vanvård till 1 500 kronor var i böter för brott mot djurskyddslagen. Misskötseln har varit medveten men det är inte styrkt att hundens lidande enbart berott på övervikten, därför kan det inte rubriceras som djurplågeri. Zelma lever fortfarande med paret.
Sliter av huvudet på duva — får fängelse
Marina, 51-åring med ett brokigt förflutet, hittar en skadad duva vid en tunnelbanestation i Stockholm. Hon ser sig själv som djurvän och för att avsluta lidandet sliter Marina av duvans huvud. Hon stampar därefter på fågelkroppen och håller upp kadavret för en grupp förbipasserande skolbarn. När en kvinna ingriper för att stoppa spektaklet blir det bråk och polis tillkallas. Marina, som förekommer under 29 avsnitt i belastningsregistret, säger till sitt försvar att:
– Jag ville att den skulle dö snabbt. Jag tog hellre i för mycket än för lite. Jag skulle vrida och då föll huvudet av.
Då hon nyligen dömts till tre månaders fängelse för vapenbrott räknas djurplågeriet in i det straffet.
Nenad misshandlar valp: ”Måste lära sig som liten”
Polisens förundersökning
Grannarna i Stockholm ringer polisen efter att de sett 44-årige Nenad misshandla sin tre månader gamla Rhodesian ridgeback, som heter Buran. Nenad har ryckt valpen i örat och dragit så hårt i kopplet att Buran lyft från marken. ”Man såg hur ont hunden hade och hur rädd den var”, säger ett vittne. Nenad själv menar dock att han bara velat uppfostra Buran medan hon är liten och inte väger 40 kilo. Tingsrätten dömer honom för brott mot djurskyddslagen till 2 500 kronor.
Livet sväller över och korna svälter
Polisens förundersökning
I minst två år har bonden Lennart i Halland misskött sina nötkreatur. Länsstyrelsen har vid minst sex tidigare besök noterat brister som inte åtgärdats, utan förvärrats. När ett slakteri slår larm om att Lennarts levererade kor är sjukligt tärda, gör man ytterligare en inspektion. Nu är ett 30-tal kossor extremt avmagrade, onormalt små, underutvecklade och muskelfattiga. Lennart, 57, har bedrivit lantbruk i ett halvt sekel men 2018 blev han ensam. Han försöker sälja gården men ingen vill köpa den. Livet ”blir för mycket”, förklarar han i förhör. Tingsrätten slår dock fast att det inte är en ursäkt då korna lidit fysiskt och psykiskt under lång tid. Straff: villkorlig dom samt 14 000 kronor i böter.
Dödar katt med insulin
Kjell-Gunnar, 79, avlivar en av sina katter med en insulinspruta. Mannen, som vid tjänstemännens besök har åtta stycken, menar att han velat behandla den mot diabetes. I förhör säger han:
– Hon började dricka vatten så förskräckligt. Jag tänkte att hon fått sockersjuka. Min sambo har insulin så jag tog av det. Katten låg och flämtade. Då fick jag panik och ville hjälpa henne, och injicerade jättemycket insulin. Hon dog på några timmar.
Örebro tingsrätt dömer Kjell-Gunnar till villkorlig dom och 5 600 kronor i böter.
Slår svältande schäfer i liten bur
Polisens förundersökning
När djurskyddshandläggarna knackar på blir Magnus aggressiv och hotfull. Kontrollen avbryts. Västerbottningen skriker åt de två kvinnorna och blockerar deras väg, och därför döms han för förgripelse mot tjänstemän. Anledningen till att de är där är den då tvååriga schäfertiken Bjenje, som Magnus mot alla regler har i en liten stålbur.
Ett flertal vittnen har vid flera tillfällen sett 61-åringen misshandla Bjenje med en käpp, sparka och slå henne och dra runt henne med en snara kring midjan. Han lyfter även Bjenje, som därtill är väldigt avmagrad, i nacken för att sedan slänga henne i backen. Länsstyrelsen slår fast att tiken under lång tid utsatts för psykiskt och fysiskt lidande genom svält. Magnus döms mot sitt nekande till skyddstillsyn och ska genomgå den behandling som Kriminalvården, socialtjänsten och psykiatrin bedömer lämplig. Bjenje beslagtas och har idag fått ett nytt hem.