Hon fick arbeta från åtta års ålder i Scientologikyrkans allra innersta elitkrets • Självmordsförsöket blev hennes räddning.
Bild: Emanuel Hendal
Dagens ETC
Bianca växte upp i Scientologikyrkans allra innersta elitkrets. Hon tvingades jobba hårt från åtta års ålder och straffades om hon underpresterade.
Utvägen kom när hon försökte ta sitt liv.
Nu berättar Bianca för första gången öppet sin historia: om manipulation, isolering, total kontroll och den svåra vägen till en normal vardag hon inte visste fanns.
– Jag överlevde sekten, säger den idag 43-åriga kvinnan.
Klockan är ett på natten i Clearwater, Florida. Bianca Lanciai står på knä på ett kallt badrumsgolv och skurar en toalett som aldrig tycks bli tillräckligt ren. Hon är 19 år, utmattad efter en arbetsdag som började 16 timmar tidigare. De andra medlemmarna övervakar henne ständigt.
Det är inte första gången hon straffas för att ha brutit mot reglerna inom Sjöorganisationen – Scientologikyrkans hårdaste och mest slutna gren. Men något i Bianca går sönder den här gången, när städningen aldrig blir godkänd.
– Jag kände bara: jag är inte bra nog för att vara med i organisationen som ska rädda mänskligheten, minns Bianca.
När hon kommer hem till korridorsboendet som hon delar med andra scientologer hittar hon en gammal sax. Hon försöker skära upp handlederna. Det misslyckas. Men det blir början på något annat: Hennes väg ut ur vad hon idag kallar för en sekt.
Scientologernas högkvarter, i Clearwater, Florida.
Bild:
Wikimedia, Dagens ETC (montage)
Förslavades från tidig ålder
Bianca Lanciai föddes i Stockholm 1982, men växte upp i USA i en av världens mest kontroversiella religiösa rörelser. Scientologikyrkan grundades 1954 av science fiction-författaren L. Ron Hubbard och har i ett halvt sekel anklagats för att vara en hjärntvättarsekt som kräver total underkastelse, och som skinnar sina medlemmar.
När Bianca var två år gammal rekryterades hennes föräldrar till Sjöorganisationen. Familjen flyttade till Kalifornien och därefter till Clearwater i Florida – platsen där Scientologikyrkan än idag har sitt globala högkvarter. Hennes pappa hoppade snart av och återvände till Sverige. Mamman blev kvar med Bianca i släptåg. Modern fick uppdraget att arbeta som barnskötare inom Sjöorganisationens barnorganisation, där Bianca växte upp.
– Jag bodde med andra barn i ett nedgånget hus och träffade bara min mamma en gång i veckan, en timme åt gången. På fredagskvällar hämtade hon mig, jag sov på en madrass på golvet och på morgonen hade hon redan gått till jobbet.
Som åttaåring tvingades Bianca arbeta hårt. Hon städade hotellrum och bar olika viktiga dokument mellan avdelningar i det jättelika högkvarteret – Flag base. När det kom klienter för kyrkans auditeringar – andlig terapi med lögndetektor – så fick hon guida dem dit de skulle.
– Jag trodde det var normalt. Jag visste inte ens att att barnarbete var ett begrepp. Vi var kuggar i en maskin som påstod sig rädda världen.
Straffades om hon inte slet nog
Biancas dagar styrdes av statistik. Varje gång hon bar en mapp, hämtade en person eller slutförde en arbetsuppgift noterades det. Det kallades Cycles of action, och målet var alltid att överträffa föregående vecka.
– Gjorde man färre poäng var man ”downstat” – lågstatus – och blev bestraffad. Det påverkar mig än i dag. Jag har svårt att känna att jag gör tillräckligt. Jag har varit utbränd många gånger.
En ung och trött Bianca efter en lång dag av sysslor i kyrkans tjänst, i Clearwater, Florida, på ett scientologevent.
Bild:
Emanuel Hendal
Skolgången var minimal. Inom scientologin anses det räcka att kunna läsa, skriva och räkna. Allt annat ska läras genom organisationens kurser. Den idag 43-åriga Bianca berättar att hennes akademiska nivå när hon som ung vuxen kom till Sverige på 00-talet, var i klass med en mellanstadieelev.
Tv var förbjudet. Filmer visades endast på fredagar om man ”producerat tillräckligt” under veckan. Livet i scientologins tjänst var regelstyrt och nästan helt avskärmat från kontakter med världen utanför. Kontrollen var total under Biancas uppväxt på 80- och 90-talet.
Kontraktets längd är 1 000 000 000 år
Vid 14 års ålder skickades Bianca till Sverige för att hälsa på släktingar. Det blev en chock. Hon såg barn som inte jobbade, som planerade för framtiden, som var fria.
När hon återvände till Clearwater tog hon med sig ett kortspel: ”Magic: The gathering”. En annan pojke stal några av hennes kort. I ilska sa Bianca till en kompis att hon ville lämna Scientologikyrkan. Kompisen rapporterade henne – precis som organisationen lär att man ska göra. Straffet kom direkt.
– Jag fick inte prata med någon och fick inte äta med de andra och tvingades att jobba hårt i solen utan pauser. På kvällen kom en vuxen in och sa att jag skulle sluta som knarkare och hemlös om jag lämnade. Och att jag skulle överge min mamma.
Ett liv utanför scientologin existerade inte för Bianca. Så hon gick med i Sjöorganisationen – för att ”göra sin plikt”. Hon skrev under ett kontrakt som förband henne att vara i scientologins tjänst i en miljard år. Eftersom L. Ron Hubbards religiösa ideologi – som utgår från att den intergalaktiska tyrannen Xenu vätebombade universum för 75 miljarder år sedan – innebär att människor ständigt återföds, är det inte orimligt att skriva på ett kontrakt för en miljard år.
Scientologins grundare, science fiction-författaren L. Ron Hubbard.
Bild:
Wikimedia, Dagens ETC (montage)
Ville snabbt bli av med henne
Efter självmordsförsöket när hon var 19 år togs Bianca omhand – inte av vårdpersonal utan av scientologernas egna vakter. Hon placerades i ett tomt rum med en bar madrass på golvet, under övervakning. Fem dagar senare, utan att ha genomgått den flera år långa process som normalt krävs för att få lämna Sjöorganisationen, sattes hon på ett flyg till Stockholm.
– Det var bara på grund av att jag hade försökt ta mitt liv. Självmord inne i en av deras byggnader skulle dra till sig oönskad uppmärksamhet. De ville bara få ut mig så snabbt som möjligt.
I Stockholm möttes Bianca av sin mormor, en av landets mest profilerade scientologer och Sveriges första scientologiska vigselförrättare. Mormodern ställde inga frågor. Inom kyrkan får man inte prata öppet om hur det är att vara med i Sjöorganisationen, även om man är familj.
– Mormor bara lät mig vara. Hon visste att jag lämnat men ville inte veta varför, berättar Bianca, som sov på en madrass i vardagsrummet. Hon började söka jobb. Det första hon fick var på en hamburgerkedja.
– Inom Sjöorganisationen sa de alltid: ”Om du lämnar kommer du aldrig bli mer än någon som steker hamburgare.” Och det var exakt det jag gjorde.
Hon hyrde ett rum hos en annan scientolog, gick på sfi och försökte överleva. I flera år dolde hon sin uppväxt och skapade en fiktiv barndomshistoria för att slippa frågor. Hon hamnade i ett destruktivt förhållande där hennes pojkvän använde hennes bakgrund emot henne. Det tog Bianca flera år att bryta sig loss. Hennes liv blev att leva från lön till lön, ofta utan pengar till mat.
00:00
00:00
00:00
”Jag har överlevt en sekt”
För åtta år sedan, 2017, förändrades allt. Hennes nya kille hittade ett stödforum för sektavhoppare. Hon gick dit motvilligt för att bevisa att det var trams. Men efter två timmars samtal ringde hon sin pojkvän.
– Jag sa: ”Jag är en sektöverlevare.” Och han svarade: ”Jag vet.”
Det blev starten på att bearbeta alla trauman efter uppväxten i det som Bianca numera utan att tveka kallar för en sekt. Hon läste socialpsykologi och studerade sekters strukturer. Och hon har berättat öppet om sina erfarenheter inom den globala rörelsen för ex-scientologer, där avhoppare försöker stötta varandra på nätet.
– Första gången jag demonstrerade utanför Scientologikyrkans Europahögkvarter i Köpenhamn skakade jag i hela kroppen. Jag var så rädd. Men andra gången var jag inte det längre. Då var jag bara förbannad.
Bianca Lanciai tillsammans med andra demonstranter utanför Scientologikyrkan i Köpenhamn, Danmark
Bild: Kent Vilhelmsson
Bianca: Min mamma är fortfarande fast
Bianca har idag ett barn och ett nytt liv. Men hennes mamma är fortfarande kvar i Sjöorganisationen – troligtvis under samma hårda förhållanden som hon själv en gång levde under. De har ingen kontakt.
– Hon är i praktiken en slav. Hon får inte resa, inte gå till läkare utan lov, inte träffa sina barnbarn. Men om hon lämnar får hon alltid bo hos mig. Jag ställer inga krav på att hon ska sluta tro. Jag vill bara att hon ska få välja sitt eget liv.
”Lämna. Det är inte lätt. Men det är ett beslut du aldrig kommer att ångra.”
Bild:
Emanuel Hendal
Hennes råd till andra som är fast i destruktiva grupper är tydligt:
– Lämna. Det är inte lätt. Men det är ett beslut du aldrig kommer att ångra. Och kom ihåg att det inte är ditt fel, vem som helst kan falla offer. Skammen är deras att bära. Inte din.
Scientologikyrkans svar
När Dagens ETC kontaktar Scientologikyrkan i USA för att ställa frågor avvisar Linda Wieland på den Los Angeles-baserade pressavdelningen kategoriskt alla anklagelser, och menar att de kommer från ”en samling lögnare med egna agendor”.
– Scientologers barn behandlas alltid med största omsorg och respekt. Scientologiska föräldrar är kända för att vara engagerade i att ge sina barn den bästa utbildningen, uppmuntra dem att tänka självständigt, leva ett drogfritt liv och sträva efter att vara bidragande medlemmar i samhället, skriver Wieland i ett mejl.
Dessutom anklagas Dagens ETC för att sprida propaganda från ”religionshatande fanatiker”, eftersom reportern bevakat en anti-scientologdemonstration i Köpenhamn:
– Du anslöt dig till en grupp antireligiösa hatpredikanter utanför en av våra kyrkor, och skickade sedan dina vinklade frågor under förevändning att du var journalist.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.