Svensken ska ha lurat tre miljoner människor globalt • Tog hjälp av fotbollsstjärnan Ronaldinho.
Bild:
Skärmdump Instagram, Shutterstock
Dagens ETC
Det är en av de största valutabluffarna i historien. Minst 41 miljarder kronor ska ha gått upp i rök tillsammans med ägarna, i ett digitalt pyramidspel. Och bakom bolaget Omegapro stod en före detta sergeant från Norrbottens flygflottilj i Luleå.
Den 34-årige svensken har varit försvunnen sedan 2022 och skriven i Dubai. Det visar sig att han har bytt namn och skaffat turkiskt medborgarskap. Nu har Andreas Szakacs arresterats i Istanbul.
– Tre av mina klienter har tagit livet av sig, de förlorade allt, säger juristen Lars Olofsson som representerar 2 500 lurade kunder.
Omegapros egna fotbollsjippon i Dubai och Panama stoltserade med giganterna Ronaldinho, John Terry, Kaká, Iker Casillas och Wesley Sneijder. Allt för att, tillsammans med fejkade nyhetsartiklar och påkostade reklamfilmer, boosta bolagets flådiga image med lyx, kändisambassadörer och ofattbar rikedom. Men när Dubai-baserade valutahandelsbolaget Omegapro slutade göra utbetalningar till sina investerare efter tre år, blev bedrägeriet uppenbart.
I november 2022 stängdes verksamheten ner och Omegapros tre huvudmän gick på rymmen: amerikanen Mike Sims, tysken Dilawar Singh, och Andreas Szakacs från Sverige. De ska ha fått med sig 41 miljarder kronor från tre miljoner lurade investerare.
En av huvudmännen sitter nu i Maltepefängelset utanför Istanbul efter att ha tagis i en razzia. Det är 34-årige Andreas Szakacs, ursprungligen från småländska Ljungby men med ett förflutet i Boden och som befäl på F21 i Luleå.
Sedan 2019, samma år som Omegapro startade, är han dock utvandrad och enligt Skatteverket skriven på världens högsta torn Burj Khalifa i Dubai.
Men det var i det luxuösa området Acarkent Sitesi i Beykoz, Istanbulprovinsen, som polisen tog Andreas Szakacs den 9 juli, enligt nyhetssajten Duvar. Han har bytt namn, heter numera Emre Avci och har skaffat sig ett turkiskt medborgarskap.
När de slog till mot den fyra våningar stora palatsliknande villan hittade de 32 stycken så kallade kalla plånböcker, fysiska hårdvaruenheter för offlineförvaring av kryptovalutor, rapporterar tidningen.
Transaktioner på 1,6 miljarder
Polisen beslagtog en dator med mängder av Omegapro-dokument samt dokumentation av stora pengatransaktioner. Turkisk polis hävdar att man i dokumenten kunnat se kryptotransaktioner till ett värde av 1,6 miljarder kronor på bara en månad
Enligt turkiskt press nekar Andreas Szakacs till alla anklagelser och säger att Omegapro helt enkelt gick i konkurs och att alla investerare därför inte kunde kompenseras. Svensken vägrar även, enligt turkiska nyhetssajten Birgün, att uppge lösenorden för de kalla plånböckerna med krypto på.
Valutahandelsföretaget Omegapro har kallats både för en ponzibluff och ett pyramidspel. Man kunde investera så lite som 1 000 kronor. Tidiga investerare ska ha betalats med de nya investerarnas pengar och människor hölls lugna med påkostade evenemang och konferenser, biltävlingar, fotbollsikoner och filmstjärnor. Den som bjöd med sig en potentiell ny Omegapro-investerare till en konferens, där Andreas Szakacs och hans kumpaner uppträdde som dyrkade rockstjärnor, fick ett dyrt armbandsur.
Ronaldinho gav halv miljon till handikappad
På Andreas Szakacs Instagramkonto med 4,5 miljoner följare syns privatjet, sportbilar, dyra kostymer, ett liv i sus och dus runt om på jorden – och häng med Leif GW Persson på Grand Hôtel i Stockholm
Under Omegapros fotbollsturnering i Panama 2022 fick ett fan i rullstol en check på en halv miljon kronor – direkt ur händerna på Ronaldinho. Andra tungviktare inom fotboll som var på plats då var Mondragón, Asprilla, Vinicius Jr, Dybala och Farfán. I publiken ska det ha varit 10 000 människor.
I mars 2023 så arresterades Juan Carlos Reynoso, en av Omegapros profilerade chefer, i Mexiko. Anledningen till att turkisk polis slog till mot Andreas Szakacs är att det i landet finns 16 personer som har anmält att de blivit lurade av Omegapro. I Frankrike är det kring 1 500 människor som kräver sina pengar tillbaka via advokater, enligt turkiska nyhetssajten Duvar.
Sajten rapporterar att det bara i Columbia ska finnas tiotusentals offer, precis som i Nigeria. Mexiko, Storbritannien, Portugal, Myanmar och Kongo är andra länder där människor gått ihop i grupp för att försöka få tillbaka sina besparingar.
I portugisiska dagstidningen Publico berättar en 51-årig man om hur han förfördes med paradisresor till lyxhotell i Dubai, allt betalat av Omegapro. Glamouren och att vara omgiven av vackra människor fick honom att tro att han investerat sina pengar rätt:
– Jag var bara några meter från Steven Seagal.
I slutändan förlorade mannen tre miljoner kronor. Det har förstört hans liv, säger han till Publico.
”Helt vanliga människor som förlorat allt”
Svenske juristen Lars Olofsson, tidigare i år omskriven för att han stämmer Facebook för medhjälp till bedrägeri, säger att han representerar cirka 2 500 målsägande i ett 20-tal länder mot Omegapro. De lever i europeiska nationer som Frankrike, Nederländerna, Belgien, Tyskland, och i ett tiotal stycken på den afrikanska kontinenten, till exempel Ghana och Nigeria. Bara två bor i Sverige.
– Omegapro var inte särkilt aktiva i Skandinavien, säger Lars Olofsson.
Genomsnittet på vad hans klienter förlorat säger Olofsson är 1,2 miljoner kronor. Dock är det stor spridning på vad den enskilde förlorat: från en femhundring upp till 8,6 miljoner.
– Det är oftast inga rika människor utan helt vanligt folk som satsade allt de äger och har. Vad jag vet är det tre av mina klienter som begått självmord på grund av det här. Historiskt sett, med liknande bedrägerier, är det sällan som offren får tillbaka något.
Hur bedömer du era chanser nu efter att Andreas Szakacs gripits?
– Om myndigheterna lyckas frysa tillgångar ska staten först ha sitt eftersom sådana här bolag väldigt sällan betalat skatt. Då blir det inte mycket kvar. Och om din kärnverksamhet är att stjäla pengar så har du dem förmodligen inte på ett lätthittat konto, utan undangömt. Jag vill ställa till svars de företag som möjliggör allting. De som gör att det går att marknadsföra, sälja och transferera. Som banker, säger Lars Olofsson.
Lars Olofssons plan med Omegapro, och andra liknande bluffar, är att få till ett pilotfall någonstans i världen där man lyckas stämma vad han anser är en mellanhand i bedrägeriet. Som till exempel Facebook, som använts för marknadsföring.
Dagens ETC har varit i kontakt med Andreas Szakacs advokat i Turkiet, samt hans familj i Sverige. Samtliga avböjer kommentar.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.