Exporten av gängkriminella sträcker sig längre än till Norden – från Rawa Majids Foxtrot-nätverk till solkustenbaserade Los Suecos.
Dagens ETC
Danmark larmar om svenska barnsoldater, Norge oroas över gängkriminella svenskars ökade närvaro och i Finland ser de svenska kriminella nätverken till att narkotikan flödar in. Men gängens spelplan sträcker sig långt utanför Norden.
En man skjuten i centrala Kolding, skottlossning på Nørrebro, och minst sex avlossade skott mot en 18-åring i Frederiksberg. Under mindre än en vecka häktas tre unga svenskar för tre olika våldsdåd i Danmark. Förutom sin nationalitet har de också gemensamt att de är misstänkta för mordförsök – och att de är under 18 år gamla. Totalt har sex svenskar häktats i grannlandet de senaste veckorna.
Det eskalerande våldet har fått den danska justitieministern Peter Hummelgaard (S) att säga att ”Sverige måste städa upp sin oreda”. Från de danska politikerna och den danska polisen målas bilden att Sverige förser Danmark med barnsoldater, beredda att utföra vilka uppdrag som helst.
”Sverige är ganska unikt”
Och på sätt och vis är de inte helt fel ute, menar Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet. Danmark har visserligen en egen gängkriminalitet, och är långt ifrån fredade från brutala våldsdåd. Men de senaste årens utveckling i Sverige – med allt fler gärningsmän under 18 år – är inte alls lika påtaglig i Danmark.
– I Europa är Sverige ganska unikt där. Särskilt kombinationen att vara så ung och samtidigt använda skjutvapen, säger han.
Enligt Manne Gerell är det också ett relativt nytt fenomen att danska gängkriminella använder sig av svenska utförare. Han tror att skälen framför allt är att de är tillgängliga och relativt billiga. Genom sociala medier och i krypterade chattar rekryteras unga svenskar. De lockas med snabba pengar för att utföra mord och våldsbrott.
– Utbudet av dels de som tar på sig uppdrag ganska billigt, och dels de som är erfarna mördare, är mycket större i Sverige. Därför har man i högre grad börjat involvera svenskar, säger Manne Gerell.
Norge: ”Det bekymrar oss”
Men exporten av svenskar som blir en del av gängkriminalitet utomlands är inte isolerat till Danmark. Även i Norge har polis det senaste året vid upprepade tillfällen larmat om att svenska gäng etablerar sig där, och även tar uppdrag från norska kriminella.
– Samarbete mellan norska och svenska kriminella är inte ett nytt fenomen, men det vi har sett de senaste två åren är att det utförs våldsbrott i Norge av svenska kriminella på beställning av norska. Det bekymrar oss, säger Kjetil Tunold, sektionschef på avdelningen för organiserad brottslighet vid Kripos (Norska kriminalpolisen).
Norge har hittills varit relativt förskonade från det dödliga skjutvåldet – medan det förra året sköts ihjäl 53 personer i Sverige, sköts två personer ihjäl i Norge, enligt en sammanställning från TT. Nu är rädslan att svenskar med stort våldskapital kan förändra den bilden.
Våldskapitalet bland de gängkriminella i Sverige är större.
– Våldskapitalet bland de gängkriminella i Sverige är större. Vi har haft gängmord, men inte alls i lika hög grad. Oron nu är både att de kriminella nätverken i Norge tar hjälp av svenska gängkriminella, men också att de blir inspirerade, att de adopterar den svenska taktiken, säger Kjetil Tunold.
Knarket flödar över gränsen
Enligt den norska polisen finns flera av de mest kända svenska kriminella nätverken representerade även i Norge. Ett motiv för deras närvaro är införsel och distribution av narkotika. Samma rapporter kommer från ett tredje grannland – Finland. Över gränsen mellan Haparanda och Torneå flödar narkotikan in. En del av det har kopplats till det svenska nätverket Dödspatrullen.
Efter ett stort tillslag för snart två år sedan dömdes i juni totalt 22 personer i Helsingborgs tingsrätt för att ha smugglat in 300 kilo droger, och en miljon narkotikaklassade tabletter, till Finland. Fyra av dem är medlemmar i Dödspatrullen. Åklagaren Perttu Könönen beskriver i en intervju med finska Hufvudstadsbladet verksamheten som ”internationell, omfattande och organiserad”, och geografiskt omfattar den ett betydligt större område än bara Sverige och Finland.
Dödspatrullens narkotika har spårats till såväl de nordiska länderna som Polen och Storbritannien – och styrs delvis från Spanien. Här har polisen i flera år försökt få bukt med de svenska gängkriminella. Inte minst blev deras närvaro synlig sommaren 2018 då både mord och flera sprängdåd skakade den spanska solkusten. Bakom allt låg ett svenskt gäng, som snart blev kända som Los Suecos. De blev också kända för sin brutalitet.
– Vår bild är att svenskarna försökt etablera sig som en colombiansk ”oficina de cobro” – att driva in skulder genom utpressning, kidnappningar, våld, och mord, säger polisintendent Marcos, gruppchef för den spanska polisens specialenhet mot organiserad brottslighet och narkotika, i en intervju med Sydsvenskan 2019.
Knäckte hemliga chatten
Men även Dödspatrullen härjar alltså i Spanien. Här har de knutit kontakter med bland annat brittiska och polska nätverk. De geografiska gränserna tycks allt mindre viktiga.
– Narkotikahandeln är internationell, de kriminella nätverkens kontakter är internationella, och att svenska gängkriminella då också är närvarande i fler och fler länder är ganska väntat, säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan och fram till 2020 polisöverintendent på Noa, polisens nationella operativa avdelning.
Den här typen av kriminalitet är lättfotad.
Hur de kriminella gängen samarbetar internationellt blev tydligt när den franska polisen knäckte den krypterade chattjänsten Encrochat 2020. Sedan dess har även en liknande chat knäckts – Sky ECC. Tack vare detta har polisen lärt sig mycket om hur det internationella samarbetet fungerar, säger Jörgen Holmlund. Men den gränsöverskridande organiserade kriminaliteten innebär ändå rejäla utmaningar.
– Insynen vi fått genom de här chattarna har varit ofantligt värdefull, men att de knäckts betyder inte att den här typen av internationell organisering har upphört. Inom Europol och Interpol jobbar man mycket med polisiärt utbyte, men samtidigt finns stora utmaningar i hur vi samverkar operativt och hur vi delar underrättelseinformation. Den här typen av kriminalitet är lättfotad, den rör sig snabbare än vad polisen har förmåga att koordinera sina insatser över landgränserna.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.