Regeringen gav Svenonius toppjobb med miljonlön – innan jobbet ens fanns
Ny kompisrekrytering • Tjänsten hölls hemlig • Ska sälja skyddad skärgårdsö.
Bild: Dagens ETC, Anna Tärnhuvud/SVD/TT, TT, CC-BY-SA (montage)
Dagens ETC
Moderaten Irene Svenonius, riksbekant från Nya Karolinska-skandalen, har fått ett skräddarsytt toppjobb av regeringen. Eftersom tjänsten hölls hemlig var hon den enda sökande till posten som överdirektör för Statens fastighetsverk. Uppdraget: sälja ut mängder av statliga fastigheter – inklusive en hel ö i Stockholms skärgård.
Regeringen lägger inte ut någon efterlysning på hemsidan eller på Linkedin. Det sätts inte ens upp en lapp i receptionen.
Istället kontaktar man partivännen Irene Svenonius som, hemma i Täbyvillan, skriver ner en två meningar lång intresseanmälan och mejlar in.
Dagen efter, den 29 februari 2024, beslutar regeringen att inrätta en ny överdirektör på Statens fastighetsverk – en helt ny tjänst.
Det visar flera dokument som Dagens ETC fått ut från Regeringskansliet. De skriver kontrakt till mars 2029 med en månadslön på 110 000 kronor, vilket blir totalt 6,6 miljoner kronor. Och samma dag skickar pressavdelningen ut nyheten att Irene Svenonius fått toppjobbet.
Bild:
Dagens ETC
Grumliga grunder
Dammet från Landerholmaffären har knappt lagt sig innan regeringen misstänks för ännu en topprekrytering på grumliga grunder. Även Irene Svenonius står statsministern nära. De brukar äta middagar ihop och gästa varandras födelsedagsfester. Irene Svenonius sitter dessutom i Moderaternas partistyrelse och har en 20 år lång karriär i partiets tjänst, senast som oppositionsregionråd i Stockholm.
Men hennes politiska gärning har kantats av en rad skandaler, inte minst ansvaret för att Nya Karolinska blev en av världens dyraste byggnader någonsin. Landstingets rapport slog dessutom fast att hon var jävig i inköp av konsulttjänster till sjukhusbygget.
Kritikstormarna verkar inte ha påverkat regeringens beslut att ge M-toppen ett åtråvärt toppjobb i statsapparaten med ansvar för 500 anställda.
Den 4 mars gör hon sin första arbetsdag och redan klockan 07.03 på morgonen kommer det första mejlet om vilka fastigheter som ska föras upp på försäljningslistan. Men vad som sägs i mejlet vägrar myndigheten att lämna ut.
”Kalla det korruption”
Samma månad som Svenonius fick jobbet sökte regeringen en överdirektör till Kustbevakningen. Den tjänsten utlyses via regeringens hemsida, Arbetsförmedlingen och Linkedin. De följde samma procedur vid rekryteringarna av överdirektörer till Skolverket och Sida. Men Svenonius tjänst utlystes aldrig.
Det har bestämts att en gammal partikompis ska ha det här.
– Att de har annonserat ut tjänster förut är en logisk följd av regeringsformens krav. Varför de väljer att inte göra det den här gången är uppenbart. Det har bestämts att en gammal partikompis ska ha det här. Det ligger nära till hands att kalla det korruption, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Lunds universitet.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman, som anställde Svenonius, säger nej till intervju. Men hans pressekreterare Victoria Ericsson skriver att regeringen har som ”målsättning” att annonsera ut nya tjänster men att den grundregeln ”inte gäller vid rekrytering av överdirektörer”.
– Irene Svenonius kompetens bedömdes utifrån den kravprofil som tagits fram. Hon har också erfarenhet av arbete med stora och komplexa fastighetsprojekt, säger hon.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).
Bild:
Jonas Ekströmer/TT, Dagens ETC (montage)
”Partipolitiskt belöningssystem”
Men den förklaringen ifrågasätts av professor Olle Lundin. När statliga myndigheter anställer ska de utgå från sakliga grunder som förtjänst och skicklighet.
Då kan man inte dela ut anställningar kors och tvärs.
– Det är ett problem när regeringen använder utnämningsmakten som ett internt partipolitiskt belöningssystem. De ska använda våra skattemedel på det mest effektiva sättet. Då kan man inte dela ut anställningar kors och tvärs.
Även Vänsterpartiet har reagerat på regeringens utnämning och lämnade nyligen in en KU-anmälan mot finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).
– Jag tänker att det är vänskapskorruption. Men vår anmälan är inte riktad mot Irene Svenonius. Vi vill att KU granskar huruvida regeringen har brutit mot reglerna, säger riksdagsledamoten Karin Rågsjö.
Ska sälja rekordmycket
Kritiken mot den nya överdirektören växer också internt. På samma regeringsmöte som utsåg Svenonius klubbades också ett beslut om att skynda på försäljningen av statliga fastigheter. I slutet av förra året publicerade Statens fastighetsverk en lista på 37 objekt som nu är till salu. Det är första gången myndigheten säljer så många objekt under ett enda år.
Irene Svenonius säger nej till en intervju med Dagens ETC men har berättat om utförsäljningen i andra medier.
– Om jag ser det ur ett marknadsperspektiv så finns det flera intressanta fastigheter som också är lite roliga, säger Irene Svenonius till Fastighetsnytt.
Se alla föremål till försäljning nedan.
Bild:
Dagens ETC, CC-BY-SA (montage)
Populärt utflyktsmål till salu
Det största objektet är i princip hela ön Öja, som i folkmun kallas Landsort. Den avlånga ön i Stockholms skärgård på 178 hektar är ett populärt utflyktsmål och har idag ett stort antal husägare som länge arrenderat marken från staten.
Men det är försäljningen av flera anrika byggnader med högt historiskt värde som skapar oro inom myndigheten. Av de 37 fastigheterna som är till salu har 19 statusen statligt byggnadsminne. En av dem är gamla Göta hovrätt som är Jönköpings äldsta byggnad, uppförd på 1600-talet.
De säljer ut vårt gemensamma kulturarv.
– De säljer ut vårt gemensamma kulturarv. Frågan är hur dessa byggnader ska vårdas professionellt när inte längre staten äger dem, säger en anställd på myndigheten.
På försäljningslistan finns också Stockholms observatorium i Saltsjöbaden, flera kyrkor samt barockslotten Mälsåker och Salsta utanför Strängnäs respektive Uppsala.
– Myndigheten gick med kraftigt överskott förra året. Sverige har råd att vårda de här byggnaderna. Det är tråkigt att regeringen ser vården av vårt gemensamma kulturarv som en börda. Det som är sålt kommer aldrig mer tillbaka, säger en anställd.
Statens fastighetsverk ska i först hand försöka sälja fastigheterna till andra statliga myndigheter, kommuner eller arrendatorer. Men i vissa fall kommer även privatpersoner erbjudas att köpa fastigheterna.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.