Bild:
Johan Svensson, Dagens ETC, Carl Larsson/Wikimedia (montage)
Dagens ETC
Flädersaft i hängmattan, långburk på campingen eller kaffe på balkongen. Oavsett hur eller var man spenderar semestern så finns det journalistik för att läsa i sommar. Utöver det aldrig sinande – men på sommaren avtagande – nyhetsflödet, finns det anledning blicka tillbaka och läsa om eller se vad man har missat.
Dagens ETC:s redaktioner väljer ut de bästa artiklarna på Dagens ETC från de senaste månaderna för din sommarläsning.
Dagens ETC:s Adolfo Diaz åker till kändisarnas favoritkursgård för att försöka få svar på varför de älskar den – och kanske finna sig själv under tiden. Är det en sekt? Och fastnar han i dess våld?
Vet du vem Thomas Tydal är? Inte? Då har du en fantastisk berättelse framför dig – om hur en datanördig lokförare såg ett problem och baxade SJ från pärm till skärm på sin egen fritid. Och om vad som hände när han stängde av systemet.
Adhd-medicinen Elvanse används av 90 000 personer i Sverige. I höstas hände någonting och anmälningarna till Läkemedelsverket ökade. Patienterna vittnar om att medicinen slutade fungera och att de nu kämpar med att klara jobb, skola och relationer.
Vad driver en skvallerkung? Christoffer Röstlund Jonsson träffar Stoppa pressarnas Daniel Nyhlén i Barcelona och får reda på att han själv är föremål för tips. Men kan det verkligen stämma att det är tack vare honom som Victoria och Daniel inte har skiljt sig?
Nordkoreansk ambassadör, Lenin-paroller, hyllningar till Hamas och öl på långburk. Dagens ETC besöker Kommunistiska partiets kongress i Göteborg. Är det här hästskoteorin blir verklighet?
EU-valrörelsen blev mer än lite galen och galenskaperna nådde nästan någon sorts kulmen när Sverigedemokraterna potentiellt bröt mot vallagen utanför Sweden rock. Dagens ETC reste till Sölvesborg för att undersöka vad det är som har hänt med staden som en gång var SD:s skyltfönster.
Vuxna i Hageby, en utsatt del av Norrköping, oroar sig för att barnen normaliserar såväl våld som den totala polisnärvaron i sina hemkvarter. – Det brukade vara lugnt här när jag var liten. Det är nya tider nu, snuten är överallt, säger en 13-åring när Dagens ETC undersöker stämningen i Sveriges första säkerhetszon.
Vad gör man när man har fötts till ett liv i lyx men tycker att alla borde ha samma möjligheter? Den österrikiska skatteaktivisten Marlene Engelhorn bildade ett medborgarråd. Om den österrikiska staten inte vill beskatta hennes och andra superrikas pengar så får 50 slumpvis utvalda personer som speglar samhället bestämma hur hon ska fördela 290 miljoner kronor hon fått i arv.
Sedan juni 2021 är det straffbart att låta ett barn bevittna vålds- och sexualbrott i nära relation. Trots det visar Dagens ETC:s granskning att många av barnen, som nu alltså ska ses som brottsoffer, tvingas umgås med sina våldsamma pappor.
Dagen efter att Ryssland invaderade Ukraina startades Feminist anti-war resistance (FAR) av ryska aktivister. Rörelsen gör motstånd mot kriget utifrån en feministisk analys. Gruppen har omkring 60 celler i Ryssland och 30 utomlands. Dagens ETC har träffat tre medlemmar i den svenska cellen.
Hon började i Moderata ungdomsförbundet, blev värvad som israelisk underrättelsekälla och vill nu vidare till den svenska polisen. Den svenska kvinnan som infiltrerade Ship to Gaza, där flera deltagare misstänker att hon utförde sabotage, bor nu i ett litet rum i en studentkorridor, där Dagens ETC:s reportrar konfronterar henne.
När en ökänd hyresvärd tog över både centrum och turistattraktionen började det totala förfallet för ett redan krisande litet samhälle i Bergslagen. De knappt 500 invånarna undrar vad det är som egentligen har hänt. Dagens ETC granskade den brutala rovdriften i bruksorten Ställdalen.
Kungen, ÖB och flera ministrar var på plats vid öppnandet av utställningen om det krigshärjade Ukraina på Armémuseum i Stockholm. Men allt sker mot en kaotisk bakgrund. Högsta chefen anklagar anställda för att vara ryska infiltratörer. Samtidigt flödar pengar in från vapenindustrin och Försvarsmakten.
Den hårt kritiserade cannabiskoncernen Aureum Life Investments skriver ut narkotika till barn och dementa. I bakgrunden finns ägargruppen bestående av en toppadvokat, en fängelsedömd kokainlangare och landets mest ökända hyresvärd – Wonna de Jong. OI en serie artiklar granskade Dagens ETC hennes fastighetsimperium som byggs upp med hjälp av svart arbetskraft. Byggjobbare tvingas sanera asbest – utan skyddsutrustning och de som kräver sina rättigheter får sparken.
Tillsammans med Fotboll Sthlm kunde Dagens ETC avslöja hur Sveriges mest framgångsrika fotbollsagent tagit emot hundratusentals kronor från gängkriminella. Och hur hans allierade har infiltrerarat AIK:s akademi för unga speltalanger.
De vill avskaffa skilsmässor, förbjuda aborter och bekämpa homosexuella. Det ultrakonservativa skuggnätverket Agenda Europe samlar hundratals organisationer, finns i 30 länder och gör allt för att verka utan att synas. Tillsammans med en internationell journalistgrupp granskade Dagens ETC tusentals läckta mejl och kunde avslöja att organisationen finansieras av ryska oligarker som utför Kremls påverkansoperationer.
I flera artiklar granskade Dagens ETC uthängningssajten Dumpens och dess samarbetspartner Impulskollen, ett företag som erbjuder vård till de män som konfronteras av pedofiljägarna. Men bakom varumärket finns inga psykologer, läkare eller experter. Bara en mindfulnesscoach och en hetsig säljare. Minst två män har också kunnat köpa sig fria från Dumpens publiceringar genom att föra över saftiga summor till bolaget.
Svårt sjuka som söker vård hos virusläkaren känner sig som försökskaniner i olovliga experiment. De ordineras en stor mängd starka mediciner – och uppmanas att dricka ögondroppar. Fler vårdtagare vittnar om nervskador och livsfarliga doser. Ändå betalar nya patienter höga summor för att bli behandlade på läkarens klinik i Stockholm.
Redan 2022 avslöjade Dagens ETC att Handelshögskolan och affärsprofilen Barbro Ehnbom slussade unga kvinnor till affärsmannen Jeffrey Epstein i USA. Ett år senare visade nya uppgifter hur elitskolan fick miljondonationer – i utbyte mot att studenter flögs till privata kvällsmöten med den dömde sexbrottslingen. I Epsteins egen kalender syns flera av mötena. Vittnen berättar om tidigare okända närmanden och övergrepp.
Med hjälp av hundratals domstolshandlingar kunde Dagens ETC presentera unik data över förekomsten av surrogatarrangemang i Sverige. Granskningen visar också att flera ukrainska surrogatmödrar tvingats fly kriget – och har fött i Sverige. Mödrarna som bär fostren avsäger sig alla anspråk på barnet. Men det ställs långt mer ingripande krav än så. Sexrestriktioner samt begränsad aborträtt och rörelsefrihet.
Hamas attack på Israel och det efterföljande kriget i Gaza har fått inrikespolitiska konsekvenser. Två läger har skapats där Israels rätt till självförsvar hävdas av den ena sidan och den andra sidan anklagar Israel för att begå folkmord på palestinier. Liberalernas Joar Forssell är riksdagens största Israelvän. I en längre intervju får han nyansera debatten.
Kyrkan ska vara politisk säger ärkebiskopen Martin Modéus. Från höger kommer kritik mot att Svenska kyrkan har blivit för vänstervriden. Men det handlar om att försvara människans värde och värdighet, säger ärkebiskopen i en intervju om kyrkan, samhället och krigen.
Svensk inrikespolitik har handlat ovanligt mycket om en enda riksdagsledamot under året som gått. Socialdemokraternas Jamal El-Haj. Han deltog på en palestinsk konferens som anklagas för kopplingar till Hamas, togs först i försvar av partiledaren Magdalena Andersson men fick sen lämna. Nu sitter han som vilde i riksdagen. Gustav Gelin åkte till Malmö och gick i hans fotspår för att ta reda på mer om denne kontroversielle riksdagsledamot.
Efter en rekordsnabb politisk svängning och en plågsamt långdragen inträdesprocess är nu Sverige medlem i Nato. Kvar står en fredsrörelse och en lång tradition av motstånd mot ökad militarisering i de rödgröna partierna. Vad händer nu? Olof Klugman söker svar, bland annat på en trendig vinbar på Södermalm.
Socialdemokraterna ska ompröva sin politik och gör det med hjälp av 11 arbetsgrupper som ska presentera förslag på ny politik i allt från klimat och arbetsmarknad till gängkriminalitet. Men den mest uppmärksammade och mest kontroversiella gruppen leds av Lawen Redan, den om migration och utsatta områden. I en intervju med Olof Klugman berättar hon om varför hon tog uppdraget trots att hon aldrig velat jobba med integration.
Sverige överger 200 år av militär alliansfrihet. Och när hotet från Ryssland ökar är det inte bara Nato som får tillgång till svensk mark. Sverige tecknar också ett särskilt avtal med USA som ger landet rätt att placera soldater och vapen på 17 svenska baser. Grannlandet Norge har redan en liknande avtal och varnar för det här gör Norden till en utsatt bombmål i stormakternas krig.
Boel Godner är kommunalrådet som i decennier har tagit strid för att färre personer med invandrarbakgrund ska hamna i Södertälje. Men när hennes parti Socialdemokraterna nu svänger och kräver hårdare migrationspolitik tycker hon att alla dammluckor har öppnats. ”Jag ryser”, säger hon i en intervju med Ulrika Lindahl om att viktiga gränser har passerats.
Ali Esbati lämnar den svenska riksdagspolitiken för att flytta tillbaka till landet där han en gång stod öga mot öga med terroristen Breivik och väntade på ett skott som inte kom. I en intervju med Ulrika Lindahl berättar han om hur Sverige och Norge har bytt plats och hur inrikespolitiken har förvandlats till ett krig.
När dolda kameror avslöjade hur SD:s trollfabriker via sociala medier hånar och förtalar politiska motståndare blev det omöjligt för SD att förneka. Bakom de dolda kamerorna stod Kalla fakta-reportern Daniel Andersson. I en intervju med Max V Karlsson berättar han om att klä ut sig till nätkrigare och om efterspelet som han inte hade väntat sig.
Att vara riksdagsledamot kan ge dig tillgång till den demokratiska högkvarteret på livstid. Och det finns de som utnyttjar det. Max V Karlsson granskar vilka som kombinerar passerkortet till riksdagen med lobbyuppdrag för näringslivet.
I Kumla finns Sveriges enda ”högsäkerhetsfängelse” för giftigt PFAS-avfall. Men hur säkert är det? Med hjälp av egna vattenprover kunde Dagens ETC avslöja att Fortum-anläggningen, som ska se till att farliga ämnen försvinner från miljön, själv släpper ifrån sig alarmerande mängder PFAS med utgående vatten.
Klimatkrisens effekter drabbar allt fler. Hur nära en civilisationskollaps är vi? Och går den ens att undvika? Med sin senaste bok har journalisten och författaren Jonathan Jeppsson försökt att närma sig svaren på dessa frågor. I ett samtal med Dagens ETC sätter han ord på de egna känslorna inför planetens hälsostatus och det som väntar.
Amazonas beskrivs ofta som världens lungor eftersom den absorberar stora mängder koldioxid. Men regnskogen är utsatt för extrema påfrestningar och dess framtid är oviss. Dagens ETC reste till Brasilien för att beskriva skogens nuvarande status – och upptäckte att det trots allt finns några ljusglimtar.
Oljejätten Exxon Mobil, världens femte största utsläppare av växthusgaser, har via tankesmedjan Timbro påverkat svensk politik genom donationer på hundratusentals kronor. Det avslöjade Dagens ETC nyligen i samarbete med Supermiljöbloggen. Under den aktuella tidsperioden arbetade både statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) på Timbro.
I höstas orsakade extrema regnmängder och eftersatt infrastruktur stor förödelse i kuststaden Derna i östra Libyen. Krigskorrespondenten Magda Gad var på plats efter katastrofen och skakades av det hon såg. För Dagens ETC berättade hon om sina upplevelser, men också om utmaningarna med att rapportera om det allt mer akuta klimatnödläget.
Kampen för en beboelig planet utkämpas på många fronter. Men länge nog har vi utan större motstånd pepprats med reklambudskap om klimatförstörande fossilbilar, flygresor och oljebolag. Nu är det dags att världen gör upp med den skadliga fossilreklamen. Det anser den brittiska miljöprofilen Andrew Simms, som Dagens ETC träffade i samband med ett Sverigebesök.
Den 22 oktober gick TT-Lines färja Marco Polo på grund, vilket resulterade i stora oljeutsläpp. I Sölvesborg samlades invånarna efter katastrofen och förenades i en ilska över hur det hela kunde ske, men också i kärlek till området och naturen som nu hotades av den klibbiga oljan. Med en stark beslutsamhet att rädda djur och natur slöt många upp i det krävande saneringsarbetet.
Under morgonen den 17 september sprutade en grupp aktivister från Extinction rebellion röd färg på Grafairs hangar för privatjets vid Bromma flygplats. Swedavia gick ut i flera medier och påstod att aktionen gjort att ett ambulansflyg fått omdirigeras till Arlanda. Men Dagens ETC kunde med hjälp av flygdata avslöja att nyheten byggde på falska uppgifter från det statliga bolaget.
I medier tecknas ofta en bild av hur landsbygdsbor röstar på SD och motsätter sig höjda bensinpriser. Det vill nätverket Omställning Kramfors ändra på. De beskriver sig som en grupp medborgare som ”känner oro och inte lättnad över politikers löften om glesbygdens dispens att fortsätta köra bil.”. Dagens ETC reste till Ångermanland och träffade nätverkets medlemmar, som hade flera kreativa förslag på hur bilberoendet kan minska.
Dagens ETC har i ett flertal artiklar rapporterat om ett allt mer polariserat samhällsklimat där tonen gentemot klimataktivister har hårdnat betydligt under senare år – även från mer oväntade håll. En av dem som fått känna av konsekvenserna är Ann-Marie Falkensjö, 66, som efter en fredlig civil olydnadsaktion för klimatet portades från att hålla ABF-föreläsningar i Värmland.
På Youtube och Tiktok har tonåringar hittat sätt att leka med och ifrågasätta de allt mer konservativa idéerna om etnisk tillhörighet. Möt subkulturen som byter ras via sminktutorials och debattinlägg.
Kultureliten har skaffat sig en helt ny accessoar: rasisten. Efter Bokmässan, då Jan Emanuels svit plötsligt var the place to be, analyserar Martin Aagård hur umgänge med nationalister blev det främsta tecknet på vidsynthet och tolerans.
Sexscener sägs vara det många författare tycker är svårast att skriva. Deckardrottningen Camilla Läckberg har ångest inför sexscenerna i boken ”Drömmar av Brons”. Kristin McMillen jämför Camilla Läckbergs intima skildringar med Augustpris-vinnarnas.
Har snacket om snacket, att vi måste snacka mer om psykisk ohälsa gått för långt? När modeord som ”HSP”, eller högkänslighet, blir allt mer utbrett och vissa nättester ses alltmer som sanning kanske terapikulturen har gått för långt. Kristin McMillen undersöker just HSP-begreppet och hur det kan användas som ett sätt att manipulera sin omgivning.
De var ett av Sveriges mest omhuldade och -talade par. Så när skilsmässoansökan lämnades in i var det en bomb i skvallerpressen. I alla bilder av framtiden fanns Mark. Nu är Jonas Gardell inte längre en del av den tvåsamheten. Kristin McMillen följde med den beryktat krävande artisten på en fotosession, och såg honom förvandlas framför sina ögon.
Bitter, ful och förbrukad - så framställs bilden av kvinnor 45+ i Victoria Smiths nya bok "Haggor". Men stämmer det verkligen?
Med hjälp av Ebba Witt-Brattström, Åsa Linderborg och Saga Cavallin, var och en från en annan generation än de andra, har Selma Brodrej fördjupat sig i kvinnligt åldrande och konkurrensen mellan generationerna.
Han är en av de senaste åren mest kulturdebattframkallande skribenter, med texter om att fira jul ensam och sorg över barnlöshet. Han är prisad journalist, känd klassresenär och storsäljare med timid image. Men bakom den ödmjuka ytan döljs en privilegierad man som försökt kissa på främmande gubbar på en nattklubb i Berlin.
Den då nyblivna pappan Patrik Lundberg bjöd hem Selma Brodrej för att prata om sin dubbelbottnade personlighet, att placeras i ett offerfack, och medelklassens självhat.
Man kan drömma om vovve, volvo och villa, och man kan drömma om gimpkostymer, män i koppel och MDMA i rumpan. Och man kan drömma om båda samtidigt. Selma Brodrej reser till Berlin och begrundar ett gränsland mellan det trygga småbarnslivet och ett kontinentalt nattliv. Behöver man välja. Hon tar hjälp av den tyska författaren Leif Randt och den hedonistiska nattklubben KitKatClub.
”Helt klädd i svart, svällande biceps med stora tatueringar, rakat huvud och svarta solglasögon. Nicolas Lunabba ser precis ut som man föreställer sig att en prisbelönt ungdomsledare som jobbar i utsatta områden ska se ut, hinner jag tänka.”
Så inleds mötet när Clara Lee Lundberg åker till Malmö och möter Nicolas Lunabba för ett samtal om ett mordförsök, den ofrivilliga hjälteglorian, och hur det känns att inte kunna gråta.
Singeln och tillika Dagens ETC-skribenten Marcus Bornlid Lesseur ser en förändring i vad en eftersträvansvärd man är på dejtingmarknaden. Det är att var helt okej, treplus, medioker. Trots kulturdebatter om kvinnors, främst Nora Adin Fares i DN, längtan efter chevalereska män, är detta den pastavurmande, sporadiskt läsande, en gång sportige lagommannens tid.
Har ett Stockholmsgymnasium blivit den främsta plantskolan för mediamänniskor? Från Malmö betraktar konstnären Sven Holmberg en helt ny form av nepotism. SVT:s profilerade kulturprogram Cyklopernas land består av programledarens handplockade kompisar. Samma sorts svågerpolitik styr Sveriges Radio och de stora dags- och kvällstidningarna, menar han. Och ingen verkar bry sig.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.