Tobaksmogulen Gevorg Nalbandyan tjänade en halv miljard på extra starkt snus. Trots det betalar han bara 15 procent skatt: "Jag vill inte svara på frågor"
Dagens ETC
Den svenske multimiljonären Gevorg Nalbandyan har blivit stormrik på att exportera starkt och snabbverkande Oden-snus till Israel och Ryssland.
Men i det fördolda pressar och övervakar han migrantarbetare, gör misstänkta miljonöverföringar till Schweiz och tampas med Skatteverkets kontrollanter.
På ett enda år tjänade snuskungen en halv miljard men betalade endast 15 procent i svensk skatt. Nu har han lämnat landet.
Kvinnor i bikini, Mike Tysons tatuerade ansikte och fotbollsprofilen Bojan Djordjic flimrar förbi på snusmärkets Instagram. I reklamfilmerna syns också tusentals dosor susa fram på ett löpande band som ringlar sig genom den futuristiska fabriken i Enköping. Här producerar de extra starkt mintsnus med lågt pH-värde för att nikotinet tas upp snabbare i kroppen. Och det vita guldet säljer. På några få år har de nordiska läppbrännarna vuxit till ett imperium och det storsäljande vikingasnuset Oden samt White fox och Siberia exporteras till 70 länder.
Snusimperiet, med nästan 300 anställda, omsätter 1,5 miljard men nästan hela vinsten går till huvudägaren Gevorg Nalbandyan. Dagens ETC:s granskning av landets 1 000 toppinkomstagare visar att snusmogulen följer en större trend. Tack vare Sveriges generösa skattelagstiftning för superrika går det med olika kreativa upplägg att betala mindre i skatt som miljardär än som vanlig löntagare.
Övervakning av arbetarna
Prillorna marknadsförs med ylande vargar och rytande björnar men de glättiga filmerna visar inte upp villkoren för fabriksarbetarna. I november i fjol gjorde Arbetsmiljöverket inspektioner på fabriken i Enköping och slog ned på stora brister i arbetsmiljön. I anmälan framgår bland annat hälsorisker på grund av bristande ventilation, slitsamma arbetsmoment och där varje steg övervakas av kontrollanter. Det finns till och med övervakningskameror i matsalen.
– Företaget har många nya migrationsärenden som jobbar där. Det vill säga att så länge de har ett jobb så får de vara kvar i landet. Så hur mycket tror du de protesterar, säger Roger Edblom som är regionalt skyddsombud på Livsmedelsarbetareförbundet till Foodmonitor.
Skatteupplägg i Armenien
Gevorg Nalbandyan är en av Sveriges mest förmögna personer. Förra året hade han bland de tio högst taxerade inkomsterna och drog in närmare en halv miljard kronor. Han betalade samtidigt en av de lägsta skatterna i Sverige. På kapitalinkomsterna på 456 miljoner kronor landade den slutgiltiga skattesatsen på bara 15 procent, tack vare ett kreativt skatteupplägg via Armenien där flera av hans bolag är registrerade. Exakt hur de går till väga vill företaget inte kommentera. Men av bolagsstrukturen för den svenska snusverksamheten framgår det att koncernen, utöver ett dussintal andra dotterbolag, ingår ett kreditinstitut registrerat i Armenien. Vinstmarginalen för snusverksamheten i Sverige är också anmärkningsvärt hög och ligger på över 50 procent i senaste årsredovisningen.
Och snusimperiets ägare har en lång historia av att tänja på skattereglerna.
Export misstänktes vara olaglig
2015 grep Skatteverket in och krävde över 8 miljoner i utebliven skatt och böter. Några år senare inledde myndigheten en revision och fick rätt att genomsöka ägarens privata bostad för att säkra bevis på grund av ”påtaglig risk att de handlingar som omfattas av revisionen undanhålls, förvanskas eller förstörs.”
Men bolaget fortsatte att testa gränserna och började sälja snus inom EU utan att betala moms i vare sig Sverige eller någon annanstans. Skatteverket krävde efter ytterligare inspektion ytterligare 15 miljoner i moms och skatteböter. Men det stoppade inte snusproducenten från att fortsätta växa i rekordfart. 2018 misstänktes delar av GN Tobaccos export vara olaglig eftersom det inte är tillåtet att sälja snus till andra EU-länder, rapporterade radioprogrammet ”Kaliber”. Gevorg Nalbandyans försvar var då att de säljer tuggtobak och inte snus.
Men striden med myndigheterna stoppade inte kassaflödet. Runt 2020 började uppstickaren i tobaksbranschen att dyka upp på kvällstidningarnas listor över landets höginkomsttagare. Han flyttade in i en paradvåning på en flådig Östermalmsadress och placerade familjemedlemmar på chefspositioner i sin expanderande dynasti. Men Swedbank, där snusbolaget är storkund, började notera misstänksamma transaktioner till flera högriskländer. Tiotals miljoner slussades mellan den svenska snusproducenten och bolag i Ryssland, Azerbadjan och Armenien. Dessutom hittade banken överföringar på minst 40 miljoner kronor från koncernen till Gevorg Nalbandyans privata bankkonto i Schweiz.
”Har ingen aning om det här”
Till slut spärrade Swedbank alla konton eftersom banken bedömde att aktiviteten på kontona riskerade att bryta mot penningtvättslagen. Den enda person som kan svara på vad som egentligen pågår i bolaget är Gevorg Nalbandyan. Han är en skygg person och det finns inte ens enda offentligt fotografi på honom. Men i ett dokument dyker hans privata mobilnummer upp. Efter tre signaler hörs en medelålders mansröst på en raspig telefonlinje.
– Ja, det är jag som är ägare till GN Tobacco. Hur kan jag hjälpa dig, svarar Gevorg Nalbandyan.
Ni har ett ärende hos Arbetsmiljöverket..?
– Du ska inte prata med mig. Jag har ingen aning om det här ärendet. Jag befinner mig just nu utomlands.
Du tjänade 500 miljoner men hur kommer det sig att du bara betalade 15 procent i skatt?
– Jag vill inte svara på frågor, säger han och lägger på.
Koncernens kommunikationschef Robert Almqvist meddelar att Gevorg Nalbandyan har utvandrat till Armenien och beskattas därför enligt dubbelbeskattningsavtalet med Sverige. Men bolaget vill inte visa upp någon dokumentation och inte heller uppge hur mycket skatt han betalat i landet.
Arbetsmiljöverket gjort en ny inspektion i fabriken och att myndigheten inte kommer kräva något vite, uppger bolaget. Han påstår att de följer alla internationella överenskommelser och lagar vilket betyder att de inte längre exporterar till Ryssland.
Men Dagens ETC hittar företagets snusprodukter, bland annat storsäljaren Oden, till försäljning på flera ryska webbshopar som levererar över hela Ryssland.
– Ja det är intressant. Inget jag känner till. Inget som företaget sysslar med, säger Robert Almqvist.
Men hur har era produkter hamnat i Ryssland?
– Ja, det kan man fråga sig.
Har du inget svar på hur de kan säljas i Ryssland idag?