• Känd socialdemokrat åker mest – för andra året i rad • SD-toppen bor en kilometer från riksdagen – tar taxi varje vecka • SD-profil: ”Jag skäms inte”
Bild:
Riksdagen, TT, Dagens ETC (montage)
Dagens ETC
Riksdagsledamöterna ska åka kollektivt i tjänsten – om man inte har särskilda skäl. Men vissa politiker väljer nästan alltid taxi och störst nota under året hade en tidigare S-minister: 115 000 kronor. Medan Sverigedemokraterna sticker ut genom många korta taxiresor.
Är en tidsvinst på fem minuter, en minut eller kanske 30 sekunder tillräckligt för att riksdagsledamöterna ska kunna motivera att ta en skattebetald taxi? Det finns förtroendevalda som verkar tycka så, med en överrepresentation i Sverigedemokraterna.
”När en ledamot väljer färdmedel ska hen ta hänsyn till resans kostnad, restid och hur resan påverkar miljön. Säkerhetsaspekten ska också vägas in” står att läsa på riksdagens hemsida. Korta bilresor i staden är smutsigast för miljön räknat per kilometer, enligt Naturvårdsverket.
Vi har begärt ut utbetalningar för taxiresor mellan 1 december 2023 och 1 december 2024. I beräkningarna har vi endast tagit med taxiresor som gjorts inom Sverige.
Sverigedemokraten Nima Gholam Ali Pour har åkt 234 taxiresor (av 294 totalt) som kostat under 250 kronor det senaste året. Han har åkt flest korta resor av alla riksdagsledamöter, där 133 resor går mellan hans övernattningslägenhet och riksdagshuset och 63 resor går mellan centralstationen i Stockholm och övernattningslägenheten.
Hur går det här ihop med riksdagens regler?
– Jag brukar arbeta länge, ibland tills på natten, men ofta åtta, nio på kvällen. Och därefter när jag inte orkar längre så tar jag taxi hem för att hinna laga mat och sova.
Ofta kommer Nima Gholam Ali Pour fram sent med tåg till Stockholm och gör därmed avvägningen att ta en taxi på grund av tidsvinsten. Tidsvinsten är dock relativt liten. Enligt våra beräkningar tar det cirka sju minuter med kollektivtrafik från centralstationen till tunnelbanestationen där Gholam Ali Pour har sin övernattningslägenhet jämfört med tolv minuter med taxi. Från riksdagen skulle han göra en tidsvinst på två minuter. Nima Gholam Ali Pour säger att han väger upp taxiresorna genom att han brukar promenera till jobbet på morgonen.
– Sen kan jag också säga att jag åker tåg mer ofta än någon annan i riksdagen. Jag åker aldrig flygplan.
Är det försvarbart att ta så många korta taxiresor sett till skattemedel och klimatavtryck?
– Ja, det är försvarbart. Jag tycker det är viktigare att jag gör mitt arbete i riksdagen än att jag funderar över om jag ska ta taxi eller det ena eller det andra.
Riksdagsledamoten som åkt näst flest korta resor med taxi är sverigedemokraten Jessica Stegrud.
Hon bor cirka en kilometer från riksdagen. Hon har tagit 58 taxiresor mellan övernattningslägenheten och riksdagen, 13 resor går även mellan tågstationen och övernattningslägenheten. Totalt reste hon 94 taxiresor under 250 kronor (av 158 totalt). Hennes billigaste resa kostade 48 kronor (mellan hemmet och riksdagen). Jessica Stegrud har inte svarat på Dagens ETC:s frågor om resorna.
Den tredje i topp för korta resor är Peter Hultqvist (S) med 87 resor som kostat under 250 kronor. På grund av sekretess har vi inte kunnat utläsa hur många av dessa resor som gått mellan riksdagen och övernattningslägenheten. Socialdemokraternas presstjänst hänvisar också till att resorna har gjorts på grund av säkerhetsskäl.
”Jag skäms inte ”
På delad fjärdeplats för korta resor hamnar sverigedemokraten Tobias Andersson och vänsterpartisten Gudrun Nordborg. Av Tobias Anderssons 64 taxiresor under året har 61 resor kostat under 250 kronor. Det är inte tydligt i många av reseräkningarna var resorna har gått då flera motiveras med ”jobb” eller ”lunchmöte” utan att skriva var dessa ägt rum. Men minst åtta av resorna har gått mellan tågstationen och övernattningslägenheten i innerstan. Minst fyra resor har gått mellan övernattningslägenheten och riksdagen.
Tobias Andersson svarar i ett sms att anledningen till att resorna är så billiga är att han väljer att ta Uber eller Bolt. Ibland promenerar han men hänvisar till att taxi kan behövas ibland utifrån tidsperspektiv.
”Jag skäms inte för att jag som ledamot ibland åker taxi när behov finns”, skriver han.
I fjol skrev SD:s presstjänst till Altinget att ”Det görs alltid en noggrann avvägning mellan att ta egen bil, kollektivt eller att ta taxi”.
Gudrun Nordborg har också gjort 61 korta taxiresor och 109 totalt. Hon har inte svarat på Dagens ETC:s kontaktförsök men i reseräkningarna framkommer att hon endast tagit taxi till eller från flygplatsen och till eller från Arlanda Express där hon haft med sig bagage.
Om man istället för korta resor tittar på kostnader så framkommer ett annat mönster bland riksdagsledamöterna. Här är det istället Socialdemokraterna som är överrepresenterade. Morgan Johansson, tidigare justitieministern toppar listan i år igen. Förra året rapporterade tidningen Altinget att han åkt mest taxi i riksdagen, för totalt 141 514 kronor. I år har han åkt taxi för 114 837 kronor. Socialdemokraternas presstjänst meddelar att även Morgan Johansson har säkerhetsskäl för sina taxiresor. Genomsnittet för taxiresor per riksdagsledamot är 11 543 kronor.
Näst mest har Marianne Fundahn (S) åkt för: 89 081 kronor. Hon har näst intill bara åkt riksdagens upphandlade flygtaxi för att få med sig bagage vid resor till riksdagen från sin hemstad.
– Allt annat betalar jag själv, säger hon.
Även Ida Karakainen (S) som hamnar på plats tre med 71 260 kronor, Rose-Marie Carlsson (S) på plats fem, med 65 698 kronor, Louise Meijer (M) på plats sju med 57 572 kronor, Carina Ståhl Herrstedt (SD) med 56 512 kronor och Joakim Sandell (S) med 56 180 kronor anger flygresor som skäl för sina taxiresor.
Alexandra Anstrell (M) som åkt taxi för 64 798 kronor det gångna året skriver i ett sms att hon följer riksdagens regelverk och väljer taxi som färdsätt när hon exempelvis gör studiebesök med tidig avfärd och att hon under några månader haft en knäprotes som tillåtit henne att ta taxi av medicinska skäl.
Magnus Persson (SD) som åkt taxi för 67 736 kronor och hamnade på plats fyra har inte svarat på Dagens ETC:s frågor. Inte heller Yasmine Bladelius (S) som använt 53 399 kronor på taxiresor och ligger på plats tio har återkommit till Dagens ETC.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.