– Jag lämnade allt åt honom och litade på honom hundra procent, säger pappan i familjen i ett förhör.
– Vad är det för samvete han har, som leker med föräldrar till två sjuka barn, fortsätter han.
Vid husrannsakan hos den numera fängelsedömde storbedragaren i Karlstad hittades ett 50-tal mobiltelefoner och surfplattor, en uppsjö av såväl elektroniska som fysiska identitetshandlingar, samt mängder av bankdosor och bankkort. Genom att kontrollera andra personers bank-id:n och bankkonton, under förespeglingen att han skulle hjälpa dem med ekonomin och kontakten med svenska myndigheter, kom mannen över 27 miljoner kronor i kreditbedrägerier. Flera av brottsoffren arbetade som personliga assistenter till sina anhöriga i bolag där bedragaren varit aktiv. Bolaget där bedragaren och några av brottsoffren vid tiden för gripandet arbetade, har sitt ursprung som ett sådant tomt vårdbolag med Ivo-tillstånd, som Dagens ETC granskat i flera artiklar.
Läs mer:
Del 1:Kryphålet: Så säljs tomma vårdbolag för miljonbelopp
Del 2: Så tjänade hon miljoner på vårdbolag utan verksamhet
Vid husrannsakan hos den numera fängelsedömde storbedragaren i Karlstad hittades mängder av bankdosor och bankkort.
Polisen, Dagens ETC (montage)
22 grova bedrägerier
Mannen dömdes i höstas till fyra och ett halvt års fängelse för 22 grova bedrägerier, bokföringsbrott och skattebrott. Tingsrätten såg det som en försvårande omständighet att mannen missbrukat det särskilda förtroende som han haft hos brottsoffren genom engagemanget för målsägandenas barn inom assistansverksamheten. Dessutom drog han nytta av deras bristfälliga språkkunskaper och begränsad kännedom om det svenska samhället. Mannen tog fram falska inkomstuppgifter och tog stora krediter i deras namn och köpte bland annat fastigheter, en Porsche och Rolexklockor. Han har varit aktiv som kundansvarig inom minst fyra olika assistansbolag och brottsoffren har arbetat i flera av dem.
Dagens ETC har i flera artiklar granskat handeln med tomma bolag med Ivo-tillstånd, där bolag kultiveras i försäljningssyfte genom att personer med rätt erfarenheter skaffar tillstånd till bolag, för att sedan sälja dem direkt. Handeln är lagligt och försäljningspriset kan enligt uppgifter till Dagens ETC ligga på uppemot 600 000 och en miljon kronor. Enkla pengar för säljaren och en väg runt Ivos prövningar för köparen, då Ivo sällan granskar de nya ägarna.
Ett av bolagen i bedrägerihärvan i Karlstad är ett sådant bolag, som sålts direkt efter beviljat tillstånd. Det är också det enda av tolv liknande företag Dagens ETC granskat, där Ivo inlett en lämplighetsprövning efter ägarbytet. Men detta först efter nästan två år, flera anmälningar mot bolaget och ett stort återkrav.
Chef inom Kriminalvården
För att oseriösa assistansanordnare ska kunna fortsätta tjäna pengar på välfärden används ofta bolagskaruseller där assistenter och brukare flyttas mellan flera bolag. I de sammanhangen är nystartade eller vilande bolag med Ivo-tillstånd hårdvaluta och en het marknad har uppstått där man kan göra enkla pengar. Ett av bolagen i det bolagskluster där bedrägerierna i Karlstad begicks, köptes på marknaden för handel med tomma vårdbolag och hade fått sitt tillstånd på en chefstjänstemans meriter.
Den välmeriterade tjänstemannen med chefsposition inom Kriminalvården sökte tillsammans med en affärspartner tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att bedriva personlig assistans. De bedömdes uppnå kraven på insikt, utbildning och erfarenhet och Ivo beviljade tillståndet hösten 2022. Sex veckor efter beviljat tillstånd sålde de bolaget till en kvinna i 50-årsåldern utan bolagserfarenhet. Hennes 23-årige son blev vd. Kriminalvårdschefen återupprepade sedan processen med ytterligare ett bolag som fick tillstånd och såldes, och han har i skrivande stund en tredje ansökan inskickad till Ivo. Även affärspartnern i det sålda bolaget har på sitt håll upprepat processen ytterligare en gång och har en tredje ansökan inne hos Ivo.
Ganska snart började dock frågetecken kring det nystartade och sålda bolaget dyka upp. Det kom in två tips till Ivo om att företaget egentligen är ett bulvanföretag för personerna bakom ett annat assistansbolag, som förlorat tillståndet på grund av fusk med assistansersättningen och oseriös verksamhet. En handläggare på försäkringskassan slog också larm om att bolagets företrädare inte verkar vara vilka de utger sig för att vara.
Tömde bolaget på miljoner
I augusti 2024 dök ett återkrav på nära en miljon från Försäkringskassan upp, som menade att företaget överdrivit assistansbehovet för en brukare, samt att det vid hembesök hos brukaren inte funnits någon assistent på plats. Då hade bolaget nyligen gjort tre extra vinstutdelningar på drygt 1,5 miljoner kronor och under hösten delade man ut ytterligare 400 000 kronor. Och det var först då, nästan två år efter ägarbytet som Ivo inledde en lämplighetsprövning av de nya företrädarna. Prövningen är ännu inte avgjord.
I förundersökningen gällande de stora kreditbedrägerierna i Karlstad framgår att flera brukare och assistenter vandrat mellan bolag som tidigare förlorat sina tillstånd och in i bolaget som kriminalvårdschefen sålt, genom att följa den kundansvariga, sedermera dömda bedragaren. Bolagen har tillsammans skulder på över 40 miljoner. Ett föräldrapar som var assistenter åt sina barn och som skuldsattes av Karlstadsbedragaren har flyttats mellan två av bolagen.
Kriminalvårdschefen vill inte ställa upp på en intervju och vill inte svara på vad bolagen har sålts för. Dagens ETC har sökt de nu ansvariga för bolaget, som inte återkommit.
I tidigare texter har Dagens ETC kunnat berätta att Ivo sällan gör lämplighetsprövningar enbart med anledning av ägarbyte och att man därigenom kan undkomma granskning genom att köpa tomma bolag med Ivo-tillstånd. Företagsmäklaren Robel Samuels, som handlar med denna typ av bolag, menar att det är en affärsidé som andra att söka Ivo-tillstånd enbart i syfte att sälja bolaget. Ivo kallar handeln för ”mycket olycklig”. En statlig utredning har föreslagit att vilande bolag med Ivo-tillstånd ska kunna få tillståndet indraget. Förslaget kommer dock inte åt det nya fenomenet med bolagsfarmer.