Bart Staszewski lyckades infiltrera en av Agenda Europes konferenser – och filmade med dold kamera. ”Jag kan förstå varför det varit lätt för människor att påverkas av det, man kunde verkligen höra hur hängivna talarna var”, säger han.
Bild:
Joakim Medin, Dagens ETC (montage)
Dagens ETC
Ultrakonservativa Agenda Europe tycker inte om att bli granskade. Oberoende journalister har inte fått medverka vid nätverkets internationella konferenser. Men en som lyckats ta sig in där är Polens mest kända hbtq-aktivist Bart Staszewski, som filmat med dold kamera.
– Vi uppmanades att bli sanningens soldater, säger han till Dagens ETC.
På kvällarna när Bart Staszewski kom hem från konferensen kunde han höra de andra deltagarnas ord snurra runt i huvudet. Domedagsvarningar om att samhällets traditionella värderingar höll på att kollapsa. Uppmaningar om att göra motstånd mot vänstern och homolobbyn. Om att kriga.
– Jag sa till min pojkvän när jag kom hem att jag kände mig helt hjärntvättad. Att jag började köpa det jag fick höra, kanske hade de här människorna ändå rätt? De beskrev vårt möte som en liten strimma av hopp, att vi skulle utkämpa ett stort slag och att vi var Europas framtid, säger Bart Staszewski.
Tog sig in under falsk identitet
Mötet han beskriver är Agenda Europes konferens i Warszawa 2016, en av de internationella träffar som det hemlighetsfulla nätverket arrangerat för att samla den kristna högern och peka ut dess måltavlor i kulturkriget.
Senaste dagarna har Dagens ETC publicerat en stor granskning av Agenda Europe. Vi har berättat hur man vill rulla tillbaka aborträtten och hbtq-rättigheter, och hur nätverkets medlemmar har band till Vladimir Putins oligarker som en del av rysk påverkanspolitik.
Bart Staszewski är Polens mest kända hbtq-aktivist. Han ägnade de åtta år som den förra högerauktoritära regeringen hade makten i Polen till att väcka uppmärksamhet kring regeringens homofobi. Samma aktivism ledde till att han infiltrerade Agenda Europe-konferensen 2016 för att filma dess talarpunkter, med en liten spionkamera i knappstorlek.
Jag bar en sjaskig kavaj för att framstå som en ointressant men nyfiken student.
– Jag registrerade mig med falska data och skrev att jag pluggade juridik, och bar en sjaskig kavaj för att framstå som en ointressant men nyfiken student, säger Bart Staszewski.
Alarmistiska budskap
Han fiskar upp sin telefon och visar några av filmklippen för Dagens ETC, när vi träffar honom i Warszawa. Materialet är unikt eftersom Agenda Europe inte tillåtit oberoende journalister att besöka konferenserna och höra vad som egentligen sägs där. Vi har publicerat flera av filmklippen – som också innehåller en svensk talare – i samband med vår granskning.
Bart Staszewski besökte så många paneler som möjligt med intresseväckande titlar. Klappade händerna varje gång andra besökare gjorde det. Och blev precis som dem översköljd av de alarmistiska budskapen.
Man kunde verkligen höra hur hängivna talarna var.
– De spred ett slags känsla av att det är kris och vi uppmanades att bli en del av kampen, att bli sanningens soldater. Jag kan förstå varför det varit lätt för människor att påverkas av det, man kunde verkligen höra hur hängivna talarna var.
En amerikansk kvinnlig medlem i Agenda Europe stoppade honom och började entusiastiskt berätta om en ny handbok som nätverket hade tagit fram, med tips och argument man kunde använda för att vinna debatter. Eller för att lura över personer som inte är särskilt pålästa själva.
”Jag tänkte: Herregud!”
Konferensen leddes av den inflytelserika tyska abortmotståndaren Sophia Kuby, som i sitt öppningstal pratade om lobbyism för att rulla tillbaka hbtq-rättigheter. Andra talare underströk hur viktigt det är att inte använda den andra sidans språk. Att inte tala om stolta Pridetåg, jämlikhet och regnbågsfamiljer. Man behövde använda andra ord med negativ klang, annars skulle kampen redan vara förlorad.
– De pratade om olika strategier på det här sättet, och om hur de skulle kunna sätta press på beslutsfattare så att de inte heller använder det här språket i sina handlingar, säger Bart Staszewski.
Så småningom blev han rädd för att bli avslöjad som infiltratör. En talare från den högerradikala katolska stiftelsen Ordo Iuris i Polen började visa material om den polska ”homolobbyn”. Och plötsligt fanns där en bild på Bart själv, tillsammans med den organisation han länge varit engagerad i.
– Jag tänkte, herregud, nu kommer de att känna igen mig! Men jag bar inte mina glasögon just då och jag var inte en lika välkänd aktivist som idag.
Han kunde känna hatet
När den sista konferensdagen var slut skulle Bart åka hem och vila, dödstrött efter att ha behövt tvinga fram leenden och handskakningar. När han skulle ta hissen trängde sig några andra deltagare in i det lilla utrymmet. Det var bland andra tyskan Sophia Kuby och en annan profil han kände igen, vars utspel om att hbtq-personer är pedofiler hade plockats upp och använts som propaganda av den polska högerregeringen.
Det var de värsta 30 sekunderna jag upplevt i hela mitt liv.
– Det var de värsta 30 sekunderna jag upplevt i hela mitt liv. Att stå där i hissen, så nära dem, att se deras ansikten och känna att… Jag kan inte ens beskriva det. Under årens gång har jag träffat många högerradikala politiker men aldrig känt likadant som där i hissen. Det kändes verkligen som att de personerna hatar människor som mig.
Polen har just genomgått ett dramatiskt politiskt skifte där det högerauktoritära populistpartiet PiS har mist makten, och en ny koalitionsregering bestående av allt från liberalkonservativa till vänstern har börjat styra landet. Något av det första som skett har varit att all statligt sanktionerad homofobi försvunnit från myndigheters kommunikation och från public service-medierna. Det närmast totala abortförbud som PiS införde är också uppe på tapeten för liberalisering.
”Vi måste bli bättre”
Sådana inslag och andra införde PiS-regeringen i samarbete med stiftelsen Ordo Iuris och andra högerradikala civila aktörer i Polen, som listats som medlemmar i Agenda Europe. Sett till den bakgrunden tycker Bart Staszewski det är ännu viktigare att dra en läxa av den skada nätverkets medlemmar faktiskt lyckats åstadkomma i flera länder.
– Vi måste bli bättre på att förstå hur de lyckats påverka världen vi lever i. När jag hörde dem tala 2016 så tänkte jag att de var bra på att prata och planera, men jag hade aldrig kunnat tro att åsikterna skulle förverkligas som politik. Men sedan hände det i Polen under de kommande åren.