Kommunistparti med egen domstol mörkar sexuella övergrepp: ”Genuint farlig grupp”
Nu vittnar kvinnorna • Drevs nästan till självmord • Avhopparna varnar • Partiledaren: ”Dagens ETC vill bara svartmåla revolutionärer”
Bild:
Foto: Emanuel Hendal, Grafik: Johan Svensson (montage)
Dagens ETC
Maria och Sigrid var kommunister och trodde på världsrevolutionen. Sedan blev de utsatta för övergrepp av samma partitopp – en dömd sexbrottsling.
Men istället för att gå till polisen så utreddes det av partiets egen domstol, som frikände mannen. För Maria höll det på att sluta med självmord.
Dagens ETC granskar det sekteristiska Revolutionära kommunistiska partiet, RKP. Som rekryterar skolbarn, hjärntvättar sina unga medlemmar och pressar dem på pengar.
Videoinspelning avslöjar: Här sprider ledningen detaljer om övergrepp.
Klisterlapparna sitter på elskåp och lyktstolpar runt om i Sverige. “Är du kommunist? Organisera dig!”. Den skarpa uppmaningen har hjälpt det nybildade Revolutionära kommunistiska partiet, RKP, att dubblera antalet medlemmar sedan årsskiftet. Nu är de, enligt sig själva, närmare 300 medlemmar.
Men det växande partiet har inte startats av någon ny konstellation av revolutionärer. RKP är bara ett nytt namn på den rörelse som, med hjälp av sin studentförening Marxistiska studenter och öppna studiecirklar, har lockat till sig unga i decennier.
De riktar sig mot ungdomar – ibland besöker de högstadieskolor – och är på många sätt inget vanligt parti.
Dagens ETC träffar avhoppare som berättar att gruppen har fått dem att skänka bort sina besparingar, ta avstånd från sina familjer, hoppa av utbildningar och ge sig in i sexuella relationer med äldre partikamrater. Tillsammans vittnar de om en sekteristisk kultur med ett parallellt rättsystem där sexuella övergrepp på medlemmar sopas under mattan.
– Jag vill att folk ska veta att det är en genuint farlig grupp som manipulerar unga människor, säger avhopparen Maria.
Hon säger att hon har lämnat rörelsen efter att ha blivit våldtagen av en högt uppsatt partikamrat. En händelse som hon menar har mörkats. Och Maria är inte ensam.
Ville förändra världen
Det är fyra talföra människor som har samlats i det ljusa vardagsrummet i Umeå. Tillsammans försöker de förklara hur alla blev indragna i maktpyramiden som bit för bit tog över deras liv. Oskar, 23, beskriver en nyfikenhet på marxismen; Sigrid, 32, en flytt till en ny stad; Maria, 26, och Lucas, 24, en politisk depression som bröts av kampviljan och gemenskapen i RKP.
När Oskar hittar organisationen är det genom en affisch för vad han tror är en studiecirkel med Marxistiska studenter på Umeå universitet.
– Men det första de sa var att ”det här är ingen studiecirkel, det är bygget mot världsrevolutionen”, minns Oskar, som trots sin initiala tveksamhet (”det lät ganska fånigt”) övertygas att gå med mot en månadsavgift på 500 kronor.
Oskar: ”Jag ville bli som dem”
Bild: Emanuel Hendal
– Jag var i en svacka och de sa intelligenta saker som jag aldrig tänkt på förut. Jag ville också kunna göra de här skarpa analyserna. Jag ville bli som dem, säger Oskar, vars bakgrund som industriarbetare snabbt hyllas av gruppen.
Maria är vid det laget redan medlem och minns hur hennes kamrater – ett ord som används flitigt av avhopparna – stoltserar med att de lyckas rekrytera Oskar.
– Vi spenderade mycket tid på att lära upp medlemmar med stark karisma. Man tränar dem på att bli bra talare och på att förklara idéerna så bra och koncist som möjligt. Det börjar med ett skratt och ett oskyldigt ”vi tar en fika och snackar om marxism”, säger Maria.
– Och när man under den där fikan frågar efter 500-1 000 kronor i månaden, så kommer den man rekryterar inte att våga visa sin chock, utan gå hem och känna att ”det är nog för att jag är småborgare som jag vill behålla mina pengar själv”, säger Sigrid.
Efter hand pressas medlemmarna att höja sina medlemsavgifter. Har man inte råd med sin utlovade månadsavgift eller engångsgåva skrivs reverser och ledande kamrater ringer runt för att driva in skulderna.
”Idealet är att tycka lika”
Lenins valda verk i tio band, prydligt uppställda på en bokhylla, är det enda i Marias och Lucas vardagsrum som vittnar om deras tid i RKP. Över kaffe och bullar berättar de fyra avhopparna om hur de tränats i att ljuga för att värva nya medlemmar.
– Vi manipulerade folk. Det var till exempel rutin att mörka var vi stod i hbtq- och transfrågor. Men enligt RKP spelar det ingen roll för syftet är att indoktrinera de nya kamraterna – så att de tycker som partiet, säger Lucas.
Lucas: ”Vi manipulerade folk.”
Bild: Emanuel Hendal
Förra året skickade RKP ut en guide för att ”vinna den kommunistiska ungdomen” till alla aktiva medlemmar. I den står:
”Om en ung kommunist inte vill gå med oss, beror det bara på att personen inte förstått detta.”
Efter en tid som kandidat kan man väljas in som medlem i RKP. För att förtjäna det ska man kunna hålla ett politiskt anförande som kan härledas till någon av de texter RKP hämtar sin teori från. Allt som har med det världsliga livet att göra ska, enligt rörelsen, analyseras med stöd av verken. Störst plats tar Vladimir Lenin, Karl Marx, Friedrich Engels och Lev Trotskij. Den enda godkända kvinnliga tänkaren är Rosa Luxemburg.
Som medlem förväntas du snart lägga all din fritid på vad partiet kallar revolutionärt arbete: rekrytering, affischering, artikelförfattande till marxist.se och papperstidningen Revolution, tidningsförsäljning och möten. Och så studier under strikt handledning av en mer erfaren studieledare. Ledningen prickar noggrant av vilka böcker alla medlemmar har läst och diskuterat, ner på kapitelnivå.
”Feltolkning” av litteraturen, eller åsikter som inte kan underbyggas med argument ur läslistan, leder till korrigerande samtal.
– Det är ett sätt att bryta ner nya kamrater och få dem att ställa sig i ledet. Sedan lär de sig att göra likadant mot andra, som angiverisystemet i Sovjet, säger Maria.
De fyra avhopparna räknar på hur många timmar de lagt på det revolutionära arbetet och landar på i snitt 30 timmar i veckan. De har alla uppmanats att sluta med andra aktiviteter. Maria, Oskar och Lucas övertalades alla att hoppa av sina utbildningar under sin tid i partiet.
Syftet med partiarbetet är att förbereda sig för den, enligt partiet, ofrånkomliga världsrevolutionen. Då förutser RKP ett ”kommunistiskt massparti” där deras mest indoktrinerade medlemmar, kadrerna i kommunistiska termer, ska utgöra ryggraden.
– Idealet är att tycka lika eftersom målet är att skapa en strömlinjeformad organisation som skolar och rekryterar. Inte diskuterar eller omformulerar, säger Sigrid.
– Du får inte komma med egna åsikter eller tankar. Det finns ett program som du ska lära dig, tillägger Maria.
Träning är småborgerligt. Akademiska studier är identitetspolitiska. Aktivism är slöseri med tid, eftersom det tar fokus från världsrevolutionen. Vegetarianism ett uttryck för en menlös tro på konsumentmakt. Pensionssparande är onödigt, eftersom revolutionen kommer innan pensionen.
Terapi ska man avhålla sig från eftersom det, enligt RKP:s logik, är ett sätt att anpassa sig till kapitalismens mall.
Om man mår dåligt, vad ska man göra då?
– De säger att du ska göra revolutionärt arbete. Då kommer du att må bra och få syfte i ditt liv, säger Lucas.
Avhopparna berättar: Det här var RKP för dem
Från speciell till besvikelse
När Maria gick med i organisationen 2018 var det i besvikelse över Feministiskt initiativs störtdykning i opinionen. För RKP i hemstaden Göteborg blev hon, tillsammans med två andra nya tjejer, snabbt en tillgång. Deras ungdom gav dem tillträde till gymnasieskolor där de relativt obemärkt kunde rekrytera nya medlemmar.
– På ett möte sa vår internansvariga att ”ni tre är speciella, därför ska vi ha en speciell studiecirkel för er”.
Samtidigt börjar äldre, manliga kamrater att försöka få med Maria hem under organisationens krogkvällar. Alla avhoppare är överens om att det inte funkar att ha en relation med någon utanför organisationen, eftersom att den slukar så mycket tid. Nya värvningar väcker därför intresse.
– Speciellt när man är duktig och smart. Men jag visste att ingenting fick hända, för det är uttalat att man inte får inleda en romantisk relation med någon i organisationen om det inte är seriöst.
– Skulle jag följa med dem hem skulle jag vara ”deras”.
Så småningom blev Maria ihop med en partikamrat i sin egen ålder, vilket anmäldes till partiledningen – ett krav i organisationen. Inviterna från männen upphörde. Förhållandet med partikamraten tog senare slut när han lämnade RKP i samband med att Maria kom in på läkarprogrammet i Umeå.
Studierna tog allt mer tid från det revolutionära arbetet och en ledande kamrat i RKP uttryckte sin besvikelse över att hon inte lyckades hålla en hög aktivitetsnivå.
– Han sa att organisationen inte kommer att finnas kvar om folk gör som jag. Att jag fick välja mellan att bli en bra läkare eller en bra revolutionär. Jag grät för att jag var så ledsen och skämdes, säger Maria.
Att det finns en hierarkisk maktstruktur mellan kamrater är tydligt. Avhopparna i Umeå beskriver det som en pyramid som de gemensamt ritar upp på ett papper. I toppen sitter åtta kamrater i en exekutiv kommitté. Majoriteten är heltidsanställda med en taxerad månadslön på mellan 10 000 och 14 500 kronor.
Kvartetten med avhoppade är eniga om pyramidens absoluta topp: Ylva Vinberg, 33.
– Hon är den oemotsagda ledaren som kan förutspå framtiden med hjälp av marxismen, säger Maria.
Den uppburne sexbrottslingen
Under början av studietiden i Umeå har Maria en tid som inaktiv, men under pandemin blir hennes liv ensamt. Hösten 2021 börjar hon, efter påtryckningar från kamrater, att gå på möten igen. En högt uppburen heltidsanställd kamrat ska komma till Umeå och föreläsa.
Tomas, som egentligen heter något annat, har sedan 2010 haft en central roll i partiet. Men ett envist rykte sade att han dessförinnan hade uteslutits ur Ung vänster efter att ha förgripit sig på en partikamrat.
När Dagens ETC letar efter ärendet visar det sig att han dömts för sexuellt ofredande. På en studieresa 2008 lade Tomas sig bredvid en sovande yngre tjej och tog henne på könet, samtidigt som han själv hade dragit ner sina kalsonger. När tjejen vaknade och sa till honom att sluta väcktes också ett vittne. Kort efter händelsen uteslöts han ur Ung vänster.
Men 2021 hyllas alltså hans ankomst till Umeå.
Maria: ”Jag sa att jag inte vill vara ihop. Men det spelade ingen roll vad jag sa.”
Bild: Emanuel Hendal
Maria är bekant med Tomas sedan tiden i Göteborg, och minns honom som en av de äldre männen som brukade flörta med och köpa alkohol till henne under organisationens krogkvällar. I Umeå firas hans ankomst med fest och fylla, och det dröjer inte länge innan han kommer tillbaka.
– I efterhand erkände han att han hittade på ursäkter för att träffa mig. Det var många fester och mycket alkohol. Och han försökte alltid få mig att ta med honom hem.
Den nära kontakten med Tomas stärker Marias partiposition. Hon, som nyss var otillräcklig, får plötsligt diskutera litteratur direkt med Tomas, en ”revolutionär hjälte”.
– Jag trodde att han tog mig under sin vinge. Jag förstod inte vad det skulle leda till.
När RKP:s årsmöte för 2022 ska hållas i Göteborg föreslår Tomas att Maria kan sova hos honom.
– Han såg till att jag hamnade hos honom. Jag blev först glad, typ ”wow, han vill få ensamtid med mig”. Men jag kände också att det fanns förväntningar på att vi skulle ligga, liksom.
Det är inte förrän den tredje och sista kvällen som han gör ovälkomna närmanden. Maria beskriver hur Tomas tar på henne och hur hon säger nej. Hur han skrattar och fortsätter.
– Jag sa att jag inte tycker att det här är en rolig lek. Att det ska räcka att jag säger nej en gång. Och så sa han “oj såklart förlåt” men fortsatte. Jag fortsatte säga nej och sen… slutade jag bara säga nej.
När Tomas följer Maria till nattåget strålar han av lycka medan hon har gråten i halsen.
– Han sa att han var så glad för ”nu är vi ett par”. Jag sa att jag inte vill vara ihop. Men det spelade ingen roll vad jag sa.
Den där natten
Efter händelserna i Göteborg fortsätter Tomas att resa till Umeå där han sover hos Maria. Till andra partitoppar har han sagt att de är ett par. Hans maktposition i RKP gör att hon inte vågar säga nej.
I april 2022 vaknar Maria av att Tomas håller fast henne och våldtar henne, berättar hon för Dagens ETC.
Hon säger att hon har svårt att få luft. Att hon försöker ta sig loss. Att hon har skador och blåmärken på kroppen efteråt. Hur han sedan bara vänder sig om och somnar. Hur hon gråter tills hon samlar kraft för att kasta ut honom.
– Jag var helt förstörd och bad honom gå. Då gick han in i ett psykisk sammanbrott och skrek att han inte hade gjort detta. Han slängde sig på golvet, sa att han skulle ta livet av sig. Jag var rädd att han skulle skada sig. Det tog flera timmar av att jag bara satt och upprepade att jag ville att han skulle gå. Till slut gick han.
Några timmar senare får hon ett Facebookmeddelande av Ylva Vinberg, som Dagens ETC har tagit del av. I det skriver Vinberg att Tomas har ringt henne. Hon frågar Maria, som inte har någon privat relation med RKP-ledaren, om hon vill berätta vad som hänt.
Maria vill inte det.
Efter att ha resonerat med en nära vän i partiledningen bestämmer sig Maria för att inte ta till någon åtgärd mot Tomas.
Någon polisanmälan är heller inte aktuell – i partiet hanterar man sådant här internt genom en kontrollkommission; en slags internpolis.
– Vi diskuterade om jag skulle anmäla till kontrollkommissionen och ta massa värdefull tid från exekutiva kommittén. Eller om jag skulle hantera det som en vuxen person och gå vidare. Min vän tryckte på att Tomas var en viktig revolutionär. Många visste vad som hänt i Göteborg 2018 och hur skadad tjejen blev av processen. Att hon aldrig skulle kunna komma tillbaka.
Lex Sigrid
Göteborgsincidenten gäller Sigrid. På plats i Umeå berättar hon om vad som gjorde att hon lämnade RKP.
Sigrid: ”Bekräftelsen från den här gruppen var extremt dopaminframkallande”
Bild: Emanuel Hendal
Då har hon själv en uppburen roll i organisationen, och en plats i centralkommittén. Hon räknar både Tomas och Ylva Vinberg som vänner. Mellan henne och Tomas har det tidigare varit flörtig stämning, och under våren 2017 börjar han återigen att uppvakta Sigrid.
Han hyllar hennes revolutionära arbete. Hon är så duktig på att rekrytera, säger han. För Sigrid, som lägger all sin fritid på partiet och känner sig alltmer otillräcklig, blir komplimangerna som knark.
– Bekräftelsen från den här gruppen var extremt dopaminframkallande. Hela mitt värde låg i att göra Tomas och Ylva glada.
Efter en blöt utekväll i Göteborg ska Sigrid sova hos Tomas.
– Jag var så full. Jag sa att vi kunde sova i samma säng men att inget sexuellt fick hända. Han svarar ”nej, absolut inte”. Men det första som händer är att han skedar mig och tar på mig. Han smeker mig på magen ner mot trosorna. Jag får jättestark panik. Till slut klarar jag av att säga stopp.
Tomas flyttar till soffan. Det blir tryckt stämning.
– Jag mådde så jävla dåligt. Jag hade skapat en spänning mellan oss som var outhärdlig. Han sa ingenting. Men när jag till slut sa att han kunde komma tillbaka till sängen, minns jag hur jag slappnade av i lättnad. I efterhand förstår jag att det handlade om vilken enorm ångest jag fick av att säga nej till honom.
– Men det var inget samtycke till sex utan ett samtycke till att han fick sova i sängen. Ändå hade han sex med mig.
Sigrid: Kände hur jag svek hela mänskligheten
Sigrid berättar att hon känner äckel och skuld efter händelsen, men att det dröjer ett år innan hon, efter ett samtal med en vän, förstår att det rör sig om en våldtäkt. Då anmäler hon incidenten – men inte till polisen utan till RKP:s kontrollkommission.
Sigrid utelämnar inga detaljer när hon blir förhörd av partikamraterna. Enligt henne är anledningen att ärendet avskrivs att hon säger att hon blir lite upphetsad när Tomas först tar henne på magen.
– Jag trodde verkligen att de skulle ta mig på allvar, men de använde sig av detaljer i min historia som bevis för att jag hade gett samtycke. Ylva Vinberg sa bland annat att “alla har haft dåliga ligg på fyllan”. Det här var människor jag såg som mina nära vänner. Jag kunde inte fortsätta vara medlem efter det.
Efter att Sigrid lämnat partiet avhandlas hennes ärende i korthet på gruppmöten över hela landet. Deltar gör bland andra Sofia, 30.
– Ledningen berättade en invecklad historia om att det handlade om en smekning på magen, men offret fick inte tala alls, säger Sofia, som nu hoppat av och träffar Dagens ETC i Stockholm.
Sofia: ”Alla berättade precis samma historia. Som att de hade ett manus.”
Bild: Emanuel Hendal
I Umeå berättar Sigrid att hennes val att gå ur partiet gjort att hon dömt ut sig själv som egoistisk, självcentrerad och svag. Hon skakar och gråter när hon berättar om hur självbilden sargats av tiden i RKP.
– Det kändes som att jag svek hela mänskligheten. Att inte vara engagerad i RKP var att prioritera mig själv före alla kvinnor som hade det värre, alla fattiga världen över, alla traffickingoffer och alla som dör i krig.
Ett parallellt rättssystem
Maria och Sigrid träffas för första gången när de möter Dagens ETC i Umeå. De berättar att de har blivit våldtagna av samma uppburna partitopp.
Bild: Emanuel Hendal
Att Sigrid nu har tagit nattåget från Malmö till Umeå beror på vad som hände efter 2022, då Maria till slut tog mod till sig och anmälde Tomas till RKP:s kontrollkommission, med målet att få honom utesluten ur partiet. Relationen dem emellan har då blivit ohållbar, och i ett inspelat samtal mellan Maria och Tomas framgår det att han har hotat med att ta livet av sig efter att hon har blivit tillsammans med Lucas.
Enligt Maria tar kontrollkommissionen hennes berättelse på allvar, och säger att hennes utförliga beskrivning av händelseförloppet räcker för att konstatera att det rör sig om en våldtäkt. Hon erbjuder sig att skicka bilder på blåmärket hon fick efter våldtäkten, men kontrollkommissionen säger, enligt Maria, att det inte behövs. Till Dagens ETC säger hon att hon nu raderat bilderna, tillsammans med alla andra bilder från tidsperioden.
Dagens ETC har tagit del av kontrollkommissionens sammanfattning av Marias händelsebeskrivning, samt chattloggar som rör utredningen.
I loggarna framkommer det att RKP är måna om att utredningen inte får fötter. När den är klar i november 2022 åker därför Ylva Vinberg till Umeå för att visa ett fysiskt exemplar för Maria. I den ingår förhör med Tomas, som enligt Maria medger att han har sett hennes blåmärke – men säger att det är ett sugmärke.
Han säger att han inte minns någonting av natten. Att han lider av sexsomni – en störning som gör att han kan begå sexuella övergrepp i sömnen. Men han har ingen diagnos att hänvisa till.
När utredningen är klar ska centralkommittén rösta. Resultat: Kontrollkommissionen kan inte säkert konstatera vad som hänt. Centralkommittén kan därför inte fatta beslut om disciplinära åtgärder mot Tomas.
Maria och Lucas försöker då få ledningen att åtminstone gå med på att utesluta Tomas ur centralkommittén. Eller varna andra partikamrater för sexsomnin han påstår att han har.
Svaret blir blankt nej. Snart får Maria ett samtal från Ylva Vinberg.
– Hon var väldigt hård mot mig. Hon sa att om vi gör det här på ditt sätt så öppnar vi upp för att någon skulle låta sig rekryteras bara för att anklaga någon i ledningen. Att det skulle kunna användas av högern och reformister mot oss. När jag sa att jag inte kan bidra till en organisation som har min våldtäktsman i toppen sa hon att ”det är jättetråkigt om du inte kan skilja på det politiska och personliga”. Det var så samtalet slutade.
Planerade sitt självmord
Maria lägger på med inställningen att det är sista gången hon har med partiet att göra, men hennes dåliga samvete gentemot partikamraterna i Umeå gör att hon vill slutföra sina uppgifter innan hon går ur.
Samtidigt vill pojkvännen Lucas stanna kvar i hopp om att organisationen kan förändras. Det är ju byråkratin, inte politiken, som det är fel på, resonerar han då.
– Och jag kände inte att jag kunde lämna själv, för jag hade inte kunnat vara ihop med dig om du var kvar. Och jag var inte redo att avsluta vår relation, säger Maria till Lucas.
Under våren 2023 planerar Maria sitt självmord. Hon beskriver hur hon inte längre orkar leva med konstanta flashbacks som gör att hon inte kan lämna hemmet. Hon svettas igenom en tröja när hon besöker biblioteket och någon tappar en bok. Hon rasar i vikt och ligger och vrider sig hela nätterna. När hon väl lyckas somna vaknar hon ofta i panik.
Efter ett självmordsförsök läggs hon in för psykiatrisk tvångsvård. Men trots att hon är sjukskriven efteråt fortsätter hon att jobba för RKP.
– Jag har använt det politiska arbetet som ett självskadebeteende i många år. Jag har använt det för att undvika att ta tag i mitt liv och mina relationer. Jag blev använd och lät det ta över mitt liv, säger hon.
Idag har hon diagnosen posttraumatiskt stressyndrom.
För Maria och Lucas tog det tid innan de bestämde sig för att lämna RKP. Avhopparna som Dagens ETC har träffat är överens om att en relation med någon utanför organisationen är omöjlig.
Bild: Emanuel Hendal
Utfrysningen
Efter att hon anmält Tomas till kontrollkommissionen förlorar Maria alla sina ansvarsområden. Hon är inte heller välkommen på gruppledningsmöten eller på partikonferensen i Italien, eftersom hon anses instabil och sjuk.
Det är nu Maria börjar bli ett problem för partiledningen i Umeå. Mentalt har hon redan gått ur partiet, och har bestämt sig för att inte foga in sig i ledet och blint rösta med ledningen längre.
När en ledande kamrat försöker värva en tjej med en NPF-diagnos, som ”uppenbart inte förstår” RKP:s syfte men ”enligt partiledningen ger väldigt mycket pengar”, sätter Maria stopp för värvningen genom att kräva att tjejen ska hålla ett politiskt anförande innan hon blir inröstad. I en annan omröstning får Maria hela gruppen att rösta emot ledningen, något som aldrig hänt tidigare. Bakom hennes rygg går partiledningen till högsta instans och författar en misstroendeförklaring mot Maria.
– Det dödade mitt sista hopp om RKP. Jag insåg att det är riggat för vidriga män som utnyttjar det här systemet som är uppbyggt för att de ska vinna, säger Lucas.
Maria stänger av sitt autogiro och lämnar organisationen efter fem år. Lucas, som har varit medlem i fyra år, går också ur. Inom partiet beskrivs deras sorti som grundad i makthunger.
Sofia, som lämnar RKP kort därefter, köper inte partiets förklaring om varför hennes vänner slutat. Hon börjar ringa runt till personer ur ledningen och får då höra detaljer som Maria bara berättat för kontrollkommissionen. Dagens ETC har tagit del av hennes inspelade samtal.
– Det var helt sjukt. Det är min vän som har utsatts för en grov våldtäkt. Och så pratar de sakligt om hur det inte går att bevisa att våldtäktsmannen inte sov. Alla berättade precis samma historia. Som att de hade ett manus.
Hon lämnar vid nyår 2024 i solidaritet med Maria. Då har hon varit medlem i sex år.
”Vi gör det här för vänstern”
Det krävs en del detektivarbete för Maria att hitta Sigrid. De var inte aktiva i RKP samtidigt, och Maria har bara ett förnamn när hon till slut hittar en gammal bild på Facebook. I början av 2024 skriver hon ett meddelande: “Hej, det här låter jättekonstigt, men jag tror att du och jag har varit med om exakt samma sak”. Vad som följer är många timmars samtal.
Det är först efter kontakten med Maria, sex år efter att hon lämnade RKP, som Sigrid har börjat förstå att hon inte alls var någon otillräcklig revolutionär.
– Varje affisch eller klistermärke har varit en påminnelse om att jag var för svag för att vara med. Men svagheten ligger hos RKP. Det är viktigare för dem att skydda sig själva än att stå upp för utnyttjade kvinnor, säger hon.
– Och det har gjort att ingen av oss klarar av att vara politiskt aktiv längre. Jag har verkligen försökt. Men jag kan inte sova, jag kan inte äta … Jag klarar inte av det längre. Men vi gör det här för vänstern – för att inga andra tjejer ska behöva tro att de skadar rörelsen genom att stå upp för sig själva, säger Maria.
RKP: Dagens ETC bedriver smutskastningskampanj
När Dagens ETC ringer Ylva Vinberg för att få svar om hur RKP ser på avhopparnas anklagelser vill hon inte prata i telefon. I ett sms skriver hon att tidigare rapportering om RKP visat att Dagens ETC har för avsikt att ”smutskasta den revolutionära vänstern och anti-imperialister”. Hon anklagar också undertecknad för att ha dömt Tomas på förhand.
Dagens ETC publicerar hennes mejlsvar oförkortat:
”Revolutionära kommunistiska partiet kämpar mot alla förtryck, med målet att fullständigt krossa dem som del av kapitalismens och klassamhällets avskaffande.
Detta nödvändiggör en nolltolerans mot våld och trakasserier inom vårt parti. Samtidigt försvarar vi principen oskyldig till motsatsen bevisats.
Vi insisterar på att fall ska rapporteras och utredas noggrant. Utredningar i svåra ärenden görs genom ett särskilt organ som vi kallar kontrollkommission, som valts av kongressen. Kontrollkommissionen presenterar sina slutsatser för partiets valda ledning, centralkommittén, som fattar beslut om eventuell åtgärd.
De två ärenden där en kamrat anklagats för övergrepp har vi tagit på största allvar. Båda utreddes av vår kontrollkommission. I det första ärendet från 2018 kom kontrollkommissionen fram till att det inte skett ett övergrepp. I intervju med kamraten som anmält ärendet framkom det tydligt att hon hade gett samtycke. Därför beslutade centralkommittén inte om några disciplinära åtgärder mot den anklagade kamraten.
I ärendet från 2022 kunde inte kontrollkommissionen säkert konstatera vad som hänt. Centralkommittén kunde därför inte fatta beslut om disciplinära åtgärder.
Däremot ombads den anklagade kamraten att självmant lämna sin anställning redan före kontrollkommissionens utredning 2022 var klar eftersom hans agerande inte visade det ansvarstagande som man kan vänta sig av en ledande kamrat. Denna kamrat sitter inte på några förtroendeposter idag.”
I ett senare mejl nekar Ylva Vinberg till att hon skulle ha sagt att ”alla har haft dåliga ligg”. Vidare hävdar Ylva Vinberg att Maria ljuger när hon säger att hon blivit fråntagen ansvarsområden efter sin anmälan. Ylva Vinberg nekar också till att intima detaljer har spridits i organisationen eller att ledningen aktivt skulle ha tonat ner händelserna till andra medlemmar, trots att Dagens ETC har videoinspelningar från Sofias samtal med ledande kamrater.
Frågan om varför ingen i partiledningen har uppmanat Sigrid och Maria att vända sig till polisen lämnas obesvarad.
Tomas skriver i sms till Dagens ETC att han “förnekar brott och bestrider att jag agerat på ett otillbörligt sätt”.
Maria har nu bestämt sig för att polisanmäla Tomas.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.